شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
کدام یک زودتر یخ می زند
به نظر شما آب گرم زودتر یخ می زند یا آب سرد؟ شاید خیلی از شما فکر کنید این سوال بسیار پیش پاافتاده و پاسخ آن بسیار راحت است، اما حقیقت این است که شما در پاسخ به این سوال به احتمال زیاد عجله کرده اید و زود پاسخ قطعی داده اید؛ چرا که آب گرم «تحت شرایطی» زودتر از آب سرد یخ می زند،
چنین پدیده یی متناقض است. طی آزمایش های زیادی چنین چیزی مشاهده و ثبت شده است. در واقع قرن هاست که دانشمندان متوجه این پدیده شده اند و دانشمندانی مثل ارسطو، بیکن و دکارت سال ها و قرن ها پیش آن را توصیف کرده اند.
ولی تا سال ۱۹۶۹ یعنی زمانی که یک دانش آموز دبیرستانی تانزانیایی، به صورت تصادفی متوجه آن شد، این پدیده توسط دانش مدرن امروزی مان مورد بررسی قرار نگرفته بود. به پدیده زودتر یخ زدن آب گرم نسبت به آب سرد، البته تحت شرایطی خاص «اثر امپمبا» گفته می شود. نخستین بار ارسطو ۳۰۰ سال قبل از میلاد مسیح متوجه این پدیده شد. دانشمندان قرون وسطی زمانی که می خواستند تئوری گرما را تبیین کنند، متوجه این پدیده شدند. در سال ۱۴۶۱ فیزیکدانی به نام «جیووانی مارلیانی» چهار اونس آب حرارت دیده و آب معمولی را برای یخ زدن در بیرون قرار داد و در کمال تعجب مشاهده کرد آب گرم تر زودتر یخ بسته است، اما نتوانست توجیهی برای این مشاهده خود پیدا کند.
زمانی که تئوری مدرن گرما توسط دانشمندان مختلف تبیین شد، پدیده «امپمبا» به کلی فراموش شد، اما ۵۰۰ سال بعد از آزمایش «مارلیانی» و بیشتر از دو هزار سال بعد از ارسطو این پدیده بار دیگر به صورت اتفاقی مشاهده شد. این بار یک دانش آموز دبیرستانی تانزانیایی متوجه قضیه شد و داستان مشاهده او در مجله علمی نیوساینتیست به چاپ رسید. در سال ۱۹۶۳ این دانش آموز که «امپمبا» نام داشت به همراه دانش آموزان دیگر برای مراسمی که تدارک دیده بودند، می خواستند بستنی درست کنند. برای درست کردن بستنی همان طور که می دانید شیر جوشیده شده یی که به آن شکر اضافه شده، باید یخ بزند. «امپمبا» هم منتظر بود که ظرف شیر و شکرش سرد شود تا بتواند آن را داخل یخچال بگذارد. اما او عجله داشت و از طرفی می دید اگر زود نجنبد، دانش آموزهای دیگر زودتر از او ظرف هایشان را در یخچال می گذارند و جایی برای ظرف او باقی نمی ماند، به همین علت ظرف سردنشده اش را در یخچال گذاشت. اما او در کمال تعجب مشاهده کرد زودتر از دانش آموزهای دیگر که ظرف شیر و شکر سرد را در یخچال گذاشته بودند، موفق به تهیه بستنی شده است.
«امپمبا» که تعجب کرده بود، از معلمش در این مورد پرسید، اما دبیر فیزیک به او گفت ممکن است اشتباهی کرده باشد. «امپمبا» در ابتدا کنجکاوی بیشتری نکرد و با همین توضیح قانع شد، اما مدتی بعد از یکی از دوستانش که در شهر تانگا بستنی فروش بود، شنید که او برای اینکه زودتر موفق به تهیه بستنی شود، ظرف سردنشده را مستقیماً داخل یخچال می گذارد. به علاوه «امپمبا» متوجه شد همه بستنی فروش های تانگا همین کار دوستش را می کنند. مدتی بعد در دبیرستان، «امپمبا» سوالش را مطرح کرد، اما معلمش حاضر به قبول آن نشد و به شوخی گفت چنین چیزی را فقط فیزیک «امپمبا» می گوید و نمی توان نشانی از آن در دانش فیزیک جهانی پیدا کرد. اما «امپمبا» مجدداً در آزمایشگاه زیست شناسی این پدیده را با استفاده از ظرف آب گرم و سرد تکرار کرد و دوباره به همان نتیجه سابق رسید.
مدتی بعد یک استاد فیزیک به نام دکتر «آزبورن» از دبیرستان «امپمبا» بازدید کرد. «امپمبا» از فرصت استفاده کرد و از دکتر «آزبورن» هم در مورد این پدیده پرسید. «آزبورن» به سوالش توجهی نکرد، اما به او قول داد این مورد را بررسی کند. «آزبورن» از یک تکنسین آزمایشگاه خواست این پدیده را امتحان کند. او هم به همان نتیجه «امپمبا» رسید. سرانجام در سال ۱۹۶۹ مشاهدات «امپمبا» و دکتر «آزبورن» به چاپ رسید و پدیده زودتر یخ زدن آب گرم، به «اثر امپمبا» موسوم شد.
شرایطی که تحت آن پدیده «امپمبا» را می توان مشاهده کرد، بسیار خاص هستند. شکل یخچال یا منبع سردکننده، شکل ظرف، ناخالصی و میزان گاز موجود در آب، همه در رخ دادن «اثر امپمبا» موثر هستند. نمی توان «اثر امپمبا» را با مکانیسمی واحد توجیه کرد و در حقیقت مکانیسم های توجیه کننده فعلی بیشتر حدس هستند تا دلیل قطعی؛
۱) تبخیر؛ فرض کنید دو ظرف آب ۷۰ و ۳۰ درجه داریم و آنها را سرد می کنیم. هنگامی که آب گرم تر سرد می شود، مقداری از حجم آن تبخیر می شود، این مقدار حجم تبخیر شده آب از دو راه باعث تسهیل یخ زدن آب گرم تر می شود؛
الف) مقدار جرم آب گرم تر را کم می کند.
ب) برای تبخیر نیاز به مقداری گرما است. آب تبخیر شده این گرما را از آب مایع می گیرد. البته بدیهی است که تبخیر به تنهایی نمی تواند «اثر امپمبا» را توجیه کند.
۲) گازهای حل شده در آب؛ هر چقدر آب گرم تر باشد میزان گاز حل شده کمتری در خود دارد. بنابراین جریان های همرفتی در آن تسهیل می شود و آب به صورت یکنواخت تری خنک می شود. به علاوه آبی که گاز کمتری دارد، نیاز به از دست دادن مقدار کمتری گرما برای تبدیل شدن به یخ دارد.
۳) اثر سطح داغ؛ وقتی آب گرم تر سرد می شود، جریان های همرفتی در آن به وجود می آید و توزیع گرما در آن به صورت یکنواخت نخواهد بود. چنین چیزی باعث می شود یک لایه آب گرم در بالای لایه آب سرد در آن ایجاد شود. به این پدیده اثر سطح داغ می گویند. این دو لایه یی شدن آب گرم تر باعث می شود که سرعت خنک شدن آن نسبت به آب در ابتدا سردتر، بیشتر شود.
۴) اثر بر محیط اطراف؛ محیط اطراف ظرف های حاوی آب گرم و آب سردتر، هم بر یخ زدن آب ها اثر می گذارد. مثلاً اگر آب گرم و سرد، هر دو روی لایه یی از یخ در یخچال قرار داده شوند، آب گرم تر ممکن است در ابتدا باعث ذوب شدن مقداری یخ شود و در یخ فرو رود و در نتیجه شرایط بهتری برای یخ زدن پیدا کند.
ترجمه؛ علیرضا مجیدی
www.math.ucr.edu
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست