جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
وقتی بدن شما میخارد
همه ما تا به حال دچار خارش شدهایم. این مشکل شایع گاهی آنقدر شدید میشود که حتی پزشکان نیز در درمان آن ناتوان میشوند. خارش در حقیقت نوعی احساسی است که فرد را وادار به خاراندن به عنوان نوعی واکنش میکند؛ هرچند همه ما میدانیم در ناراحتیهایی که با خارش همراه هستند، خاراندن چاره کار نیست، برعکس پوستی که خود بهخود تحریک میشود، با خاراندن آسیب بیشتری میبیند؛ اما با این وجود چارهای جز خاراندن نداریم.
بسیاری معتقدند احساس خارش غیرقابلتحملتر از احساس درد است. خارش ممکن است به صورت محدود یا منتشر، موقتی یا مداوم باشد.
علت چیست؟
علت واقعی خارش، اغلب ناشناخته است؛ اما بهطور کلی خارش ناشی از تحریک اعصاب پوستی است. خارش میتواند علامتی از یک بیماری پوستی و یا یک بیماری داخلی یا مسائل عصبی روانی و یا ترکیبی از این حالات باشد.
بیماریهای کبدی، یرقانهای انسدادی، دیابت، کمکاری و پرکاری تیروئید، کمخونی، فقرآهن، بعضی بیماریهای انگلی و بعضی سرطانها میتوانند سبب خارش شوند. از شایعترین علل خارش، نارسایی کلیه است که موجب خارشهای شدید و غیرقابل کنترل میشود.
واکنش حساسیتی نسبت به فلزی خاص، عطر و اسانس، التهاب مزمن پوست و نیش حشرات و بیماریهای پوستی شدید مانند اگزمای پوستی نیز میتواند با خارش همراه شوند.
۱۰ فرمان
۱) نخستین اقدام برای برطرف کردن احساس خارش، استفاده از پمادها و کرمهایی است که مواد موثر در برطرف کردن خارش دارند. میتوان برخی از این پمادها را بدون نیاز به نسخه پزشک از داروخانهها تهیه کرد. همچنین کمپرس آب یخ یا آب و سرکه میتواند خارش را تسکین دهد.
۲) چنانچه احساس خارش بیش از ۲ روز ادامه پیدا کند، باید به پزشک مراجعه کنید؛ چون ممکن است به بیماریهای پوستی مبتلا شده باشید.
۳) پوست خود را مرطوب نگه دارید. پوست بسیار خشک به آسانی دچار خارش میشود.
۴) برای شستن بدن بهتر است از مواد شوینده بدون عطر یا از لوسیونها و محلولهای شوینده استفاده شود. همچنین هرقدر زمان شستشو کوتاهتر و آب خنکتر باشد، بهتر است. پس از شستشو هم میتوانید از کرمها یا لوسیونهای مرطوبکننده استفاده کنید.
۵) در برخی موارد به علت گرمای هوا و افزایش درجه حرارت بدن، خارش بروز مییابد یا تشدید میشود که با خوردن مایعات فراوان و خنک کردن پوست میتوان آن را برطرف کرد.
۶) سرخود هیچ دارویی را مصرف نکنید. برخی از داروها، خود میتوانند سبب خارش شوند. استامینوفن کدیین را که بسیاری فراوان و سرخود مصرف میکنند، مثل سایر داروهای مخدر میتواند سبب خارش شود.
۷) پوشیدن لباسهای سبک و نخی و غیرچسبان و قرار گرفتن در محیط خنک در کاهش خارش موثر است.
۸) گاهی میتوان با تجویز پزشک از پمادهای موضعی مثل ترکیبات کالامین یا کورتونها استفاده کرد. در نظر داشته باشید مصرف داروهای خوراکی ضدخارش حتما باید توسط پزشک تجویز شود.
۹) در برخی بیماران، خارش هیچ علت پوستی یا داخلی ندارد؛ بلکه خارش عصبی دارند. در این گروه، مصرف داروهای آرامبخش با تجویز پزشک کمککننده است.
۱۰) همیشه از ضدآفتاب استفاده کنید؛ زیرا آفتاب نیز یکی از علل خارش است. آفتابسوختگی پوست، خود همراه با خارش است. از آن گذشته، آفتاب ، پوست را خشک میکند که این نیز خود موجب خارش میشود. حتی در فصول پاییز و زمستان بویژه در شرایط برفی نیز به دلیل انعکاس نور باید از ضدآفتاب استفاده شود؛ چراکه میتواند خشکی پوست را تشدید کند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست