دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

مسواک خانه میکروب هاست


مسواک خانه میکروب هاست

محققان دانشگاه منچستر انگلیس می گویند مسواک, مکان مناسبی برای زندگی بیش از ۱۰۰ میلیون باکتری مانند ای کلای و استافیلوکوک است

مسواک تمیز و بهداشتی ما آنقدرها که ظاهرش نشان می‌دهد، تمیز و بهداشتی نیست. این را محققان دانشگاه منچستر انگلیس می‌گویند که معتقدند مسواک، مکان مناسبی برای زندگی بیش از ۱۰۰ میلیون باکتری (از جمله، ای‌کلای عامل اسهال و استافیلوکوک عامل عفونت‌های پوستی) است...

وحشت نکنید! دهان ما جای چندان استریلی نیست اما این، دلیل نمی‌شود که با سهل‌انگاری، دهانمان را به مکانی مناسب برای زندگی باکتری‌های بیماری‌زا تبدیل کنیم و زمینه‌ساز ابتلای خودمان به انواع بیماری‌ها شویم. این مطلب، شما را با الفبای نگهداری از مسواک آشنا می‌کند.

یکی از واقعیت‌های باورنکردنی و ترسناک این است که صدها میکروارگانیسم در دهان ما زندگی می‌کنند اما خوشبختانه تا زمانی که تعادل بین باکتری‌های بیماری‌زا و غیربیماری‌زا در دهانمان به‌هم نخورده باشد، مساله نگران‌کننده‌ای به وجود نخواهند آورد. لایه چسبنده‌ای که بعد از هر بار غذا خوردن با مسواک از روی دندان‌های ما زدوده می‌شود، پلاک نام دارد. پلاک، مجموعه‌ای از باکتری‌های دهان و دندان، بزاق و غذا است. بنابراین ما با هر بار مسواک زدن، تعداد زیادی از میکروب‌ها را به مسواک‌مان منتقل می‌کنیم!

● مسواک، آدم را مریض می‌کند؟

احتمال اینکه از طریق مسواک بیماری بخصوصی بگیرید، کم است. دستگاه ایمنی بدن صرف نظر از تعداد باکتری‌های داخل دهان و آنهایی که با مسواک وارد دهان شده‌اند، در برابر اثر بیماری‌زایی این میکروارگانیسم‌ها مقاومت می‌کند. خوشبختانه سیستم ایمنی بدن ما در مقابله با باکتری‌ها قوی است. هنوز موردی گزارش نشده که با استفاده از مسواک به عفونت‌های باکتریایی ابتلا یافته باشد. اما باید درباره نگهداری از مسواک‌مان وسواس به خرج دهیم. مثلا هرگز نباید آن را در مجاور سینک دستشویی و توالت یا مستقیما روی میزمان قرار دهیم. این روزها بیشتر ما در آپارتمان‌های قوطی کبریتی‌ای زندگی می‌کنیم که در طراحی آنها توالت با فاصله کمی از سینک دستشویی تعبیه شده و بسیاری از ما مسواک‌مان را بالای سینک می‌گذاریم.

مساله‌ای که کمتر کسی به آن توجه می‌کند، این است که با هر بار دستشویی رفتن و سیفون کشیدن، تعداد زیادی باکتری در هوای دستشویی منتشر می‌شوند. طبیعی است که هیچ‌کس دلش نمی‌خواهد این باکتری‌های کثیف روی مسواکش بنشینند. مسلما چندش‌تان می‌شود که بشقاب، پیراهن یا قاشق‌تان را در دستشویی بگذارید؛ خب، چرا این وسواس را درباره مسواکی که مدام وارد دهانتان می‌کنید، ندارید؟‍! به علاوه، آیا پس از دست زدن به دستگیره در دستشویی و ورود به آنجا، حاضرید با همان دست‌ها غذا بخورید یا ابتدا خوب دست‌های‌تان را با صابون می‌شویید؟ استفاده از مسواک هم این دقت‌ها را می‌طلبد.

● اصول نگهداری از مسواک

▪ ابتدا مسواک‌تان را از دستشویی بیرون بیاورید و در محلی پاکیزه قرار دهید تا مسواک‌تان حتی‌الامکان سالم بماند. بعد از هربار استفاده، مسواک‌تان را خوب آب‌کشی کنید.

▪ مسواک‌تان را خشک نگه دارید زیرا باکتری‌ها مکان‌های مرطوب را دوست دارند. لابه‌لای پرزهای مسواک‌تان باید خشک بماند؛ پس از درپوش مسواک استفاده نکنید، زیرا رطوبت مسواک را نگه می‌دارد. همچنین همیشه مسواک‌تان را ایستاده در جامسواکی قرار دهید و از گذاشتن آن به حالت خوابیده روی سطوح مختلف خودداری کنید.

● کی مسواک نو بخریم؟

▪ بهترین راه برای جلوگیری از افزایش تعداد باکتری‌های مسواک، تعویض منظم آن است. انجمن دندان‌پزشکان آمریکا توصیه می‌کند هر ۳ تا ۴ ماه یک بار، مسواک‌تان را عوض کنید.

▪ اگر پرزهای مسواک‌تان کج شده یا اگر بیمارید و سیستم ایمنی بدنتان ضعیف شده، باید با فواصل کوتاه‌تری مسواک‌تان را عوض کنید. ضمن اینکه اگر مسواک‌تان برقی است هم باید سر آن را مانند مسواک‌های معمولی با فواصل ۳ تا ۴ ماهه تعویض کنید.

▪ از حالا به بعد، هر بار که حوصله نداشتید مسواک بزنید و نخ دندان بکشید، یاد تعداد باکتری‌های ساکن روی مسواک‌تان بیفتید و تنبلی را کنار بگذارید. باکتری‌ها عامل شایع‌ترین مشکلات دهان و دندانی (از پوسیدگی و بوی بد دهان گرفته تا بیماری‌های لثه) هستند. بنابراین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را نوعی وظیفه اجتناب ناپذیر تلقی کنید. برای جلوگیری از انتقال باکتری‌های دهان به مسواک می‌توانید قبل از هر بار مسواک زدن در دهانتان محلول دهان شویه آنتی‌باکتریال بگردانید.

ترجمه: یاسمین ثریا

منبع: وب‌مد