شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

تحلیل سیاسی هفته


تحلیل سیاسی هفته

قرار گرفتن اربعین حسینی در هفته جاری به این هفته معنویت خاصی بخشید شیعیان سراسر جهان به این مناسبت به عزاداری شهدای کربلا پرداختند و سخنرانان مذهبی با مرور حماسه حسینی و رسالت عظیم پیام رسانان نهضت عاشورا حضرت زینب کبری و حضرت امام سجاد علیه السلام مسئولیت سنگین پیروان مکتب عاشورا را تشریح کردند

قرار گرفتن اربعین حسینی در هفته جاری به این هفته معنویت خاصی بخشید. شیعیان سراسر جهان به این مناسبت به عزاداری شهدای کربلا پرداختند و سخنرانان مذهبی با مرور حماسه حسینی و رسالت عظیم پیام رسانان نهضت عاشورا حضرت زینب کبری و حضرت امام سجاد علیه السلام مسئولیت سنگین پیروان مکتب عاشورا را تشریح کردند. این یادآوری مجدد به ویژه با توجه به ابعادی که اربعین حسینی دارد در شرایطی که انقلاب اسلامی به عنوان ادامه راه نهضت عاشورا از هر طرف مورد تهاجم دشمنان اسلام قرار دارد دارای اهمیت زیادی است . همه باید از کار بزرگ پیام رسانان نهضت عاشورا مسئولیت پذیری را فرا بگیریم و برای تداوم انقلاب اسلامی و تحقق آرمانهای بلند امام خمینی تلاش کنیم .

سه شنبه این هفته ۲۹ بهمن ماه سی و یکمین سالروز قیام مردم تبریز علیه رژیم شاه در گرامیداشت اربعین شهدای ۱۹ دیماه قم بود . رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای روز دوشنبه در جمع عده ای از مردم تبریز که به همین مناسبت به دیدار ایشان آمده بودند تعبیر زیبائی درباره قیام مردم تبریز بکار برده و آنرا یک « قیام اربعینی » نامیدند و افزودند : حادثه ۲۹ بهمن تبریز نقش تعیین کننده ای در انقلاب اسلامی ایفا کرد و انگیزه بیداری قیام و مبارزه را در سراسر کشور گسترش داد.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در همین دیدار هشدار مهمی در زمینه تلاش دشمن برای تهی کردن نظام اسلامی دادند و افزودند : « تهاجم و شبیخون فرهنگی از جمله علائم تلاش جبهه استکبار برای بی محتوا کردن نظام اسلامی است و درک هوشمندانه این موضوع و دفاع از ارزشهای اسلامی و انقلابی وظیفه اینجانب و مردم است که به فضل الهی مردم امروز با هوشیاری درک بالا و قدرت تحلیل تحسین برانگیز در صحنه حاضرند. »

واقعیت اینست که حضور مردم در همه صحنه ها و برخورداری جامعه انقلابی و اسلامی ما از رهبری بیدار و هوشیار تاکنون توطئه های دشمن را در همه زمینه ها از جمله تهاجم فرهنگی خنثی کرده است . اما برای کامل کردم موفقیت ها در مقابله با تهاجم ها به تحکیم هرچه بیشتر وحدت در جامعه نیازمندیم . درحالی که دشمن با تمام وجود و با سرمایه گذاری فراوان درحال تلاش برای تهی کردن نظام از درون است هیچ مجوزی وجود ندارد که نیروهای نظام و انقلاب به همدیگر حمله کنند و با توسل به شیوه های حذفی و برخوردهای تخریبی جبهه داخلی را تضعیف نمایند. برای رسیدن به موفقیت کامل در جبهه مقابله باتهاجم فرهنگی باید جلوی برخوردهای حذفی و تخریبی گرفته شود و برای تقویت وحدت و همبستگی تلاش دائمی بعمل آید.

ماجرای سلمان رشدی مرتد نیز بخشی از تهاجم فرهنگی علیه اسلام و نظام اسلامی بود. در روزهای اول هفته جاری شاهد موضعگیری های قابل تقدیری از ناحیه بعضی نمایندگان مجلس و تعدادی از ائمه جمعه در حمایت از حکم حضرت امام خمینی علیه سلمان رشدی مرتد و کتاب موهن « آیات شیطانی » وی به مناسبت بیستمین سالگرد صدور این حکم تاریخی بودیم اما این تاسف همچنان وجود دارد که حق این حکم الهی ادا نشده و آنچنان که لازم بود در حمایت از آن اقدامی صورت نگرفت . هنوز وقت باقی است و ائمه جمعه حوزه های علمیه دانشگاه ها و رسانه ها می توانند با توجه به تاثیرات مهمی که حکم امام برجای گذاشت و جلوی گستاخی نسبت به مقدسات مسلمانان را گرفت به تشریح این واقعه بپردازند. تردیدی نیست که امام خمینی به حمایت های این و آن نیاز ندارند بلکه این خود جامعه اسلامی است که به زنده ماندن چنین حکم تاثیرگذاری نیاز دارد و باید با تشریح ابعاد واقعه ای که منجر به صدور این حکم شد و تاثیراتی که این حکم در جلوگیری از اهانت به مقدسات اسلام گذاشت نسل های آینده را با وظایفی که در برابر تهاجم فرهنگی و سیاسی دشمنان اسلام دارند آشنا کنند و به آنها بفهمانند که امکان و توانائی مقابله موفق با این قبیل تهاجمات را دارند.

در مسائل خارجی نیز در هفته ای که گذشت شاهد تحولات گوناگونی بودیم . اعلام تغییرات غیرمنتظره در صحنه سیاسی عربستان برگزاری مراسم سالگرد ترور « عماد مغنیه » و تاکید سید حسن نصرالله برگرفتن انتقام خون این شهید ادامه تجاوزات رژیم صهیونیستی به غزه وقوع چند انفجار در مراسم اربعین در کربلا و ادامه حملات آمریکا به خاک پاکستان از جمله رویدادهای مهم در صحنه بین المللی بودند.

در عربستان ملک عبدالله پادشاه عربستان دست به تغییرات وسیعی در کادر حکومتی این کشور زد. این اقدامات که در نظام سنتی و بسته عربستان غیرمنتظره تلقی می شود نظر رسانه ها و محافل سیاسی را به خود جلب کرده آنچنانکه منابع رسمی عربستان اعلام کرده اند ملک عبدالله شش وزیر کابینه شش مفتی ارشد حکومتی و تعدادی مقام قضایی را برکنار کرد و در اقدامی کاملا بی سابقه در این کشور یک زن را به سمت معاونت وزیر گماشت . همچنان که انتظار می رفت منابع رسمی درباره انگیزه این اقدامات نکات روشنی را بروز نداده اند و روزنامه عکاظ تنها به این نکته اشاره کرد که با این تغییرات عربستان به سرزمین اصلاحات و شکوفایی تبدیل خواهد شد. از اینرو در مورد واقعیت ماجرا تنها می توان به گمانه زنی ها اکتفاکرد. عده ای معتقدند حکام عربستان با روند تحولات جهانی خود را در فشار روزافزون احساس می کنند. حاکمان ریاض اگرچه برای حکومت قبیله ای خود که شکل و ساختار آن به دوران جوامع بدوی شباهت دارد و در این حکومت از دمکراسی و حاکمیت مردم نشانه ای پیدا نمی شود از حمایت همه جانبه غرب به ویژه آمریکا برخوردار است ولی قطعا نمی توانند از کنار شماتت های روزافزون افکار عمومی جهان به سادگی بگذرند. پس یکی از انگیزه های اقدام اخیر ملک عبدالله می تواند تلاشی برای نشان دادن قصد حکام عربستان به تغییر وضع موجود و همسویی با روند و چارچوب های پذیرفته شده جهانی تلقی شود. این فرضیه به ویژه با در نظر گرفتن ورود یک زن به کابینه و عزل مفتی های دارای تفکر افراطی قوت بیشتری پیدا می کند.

دومین فرضیه ای که مطرح است وقوع مرحله جدیدی از جنگ قدرت در ساختار حکومتی و در میان شاهزاده های سلطنتی این کشور می باشد. جنگ قدرت در ارکان سلطنتی سعودی همواره جریان داشته است . این جنگ اگرچه پنهان بوده ولی هر چند وقت یکبار مواردی از آن به ناچار آشکار می شود.

واقعیت این است که در عربستان مردم هیچگونه دخالتی در حکومت ندارند و تمامی دستگاه های حکومتی در قبضه آل سعود است . خاندان آل سعود که دارای شاخه های متعددی است حدود هزار نفر را در بر می گیرد که این هزار نفر البته به چهار خانواده رقیب تعلق دارند و با اینکه برخی بزرگان آل سعود از جمله ملک فهد کوشیدند تا زمینه یک اتحاد مستحکم را میان آنها برقرار کنند ولی موفق نشدند و رقابت و کشمکش سیاسی در میان خانواده سلطنتی همچنان جریان دارد.

این هفته همچنین شاهد برگزاری مراسم سالگرد « عماد مغنیه » مبارز ضد صهیونیست بودیم . عماد مغنیه مبارزی خستگی ناپذیر بود که در طول مبارزات ۲۵ ساله اش ضربات سهمگینی را به رژیم صهیونیستی وارد ساخت و به جرات می توان گفت بخشی از پیروزی های مقاومت در لبنان و فلسطین متاثر از نقش و فعالیت های مغنیه بوده است . در لبنان در اولین سالگرد ترور وی هزاران نفر گرد آمدند و سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان در این مراسم سخنرانی کرد. نصرالله ضمن تجلیل از فرمانده شجاع حزب الله بار دیگر عزم جنبش حزب الله را برای گرفتن انتقام خون عماد مغنیه از صهیونیستها تکرار کرد. نصرالله گفت : مغنیه را صهیونیستها سال قبل ترور کردند تا به زغم خود ازدست وی خلاص شوند ولی ما آنها را راحت نخواهیم گذاشت و وعده انتقام را انشاالله محقق خواهیم ساخت . این درحالی است که اخیرا یک روزنامه صهیونیستی با انتشار گزارشی جزئیات ترور مغنیه را فاش کرد و به نقش مستقیم موساد در ترور وی اعتراف نمود.

این روزنامه با تاکید بر اینکه تنها دستان اسرائیلی می تواند بمب را زیر صندلی اتومبیل مغنیه کار گذاشته باشد افزود : ماموران جاسوسی اسرائیل در ظاهر عربی از طریق کردستان عراق وارد سوریه شده و با بمب گذاری خودرو مغنیه را از راه دور منفجر ساختند. البته کارشناسان معتقدند برخی حکومت های عربی از جمله عربستان و اردن نیز در ترور مغنیه با اسرائیلی ها همکاری کرده اند. به عقیده این کارشناسان حکومت های عرب منطقه که به میانه روی مشهور شده اند از رشد سریع تفکر مقاومت در منطقه خشمگین هستند و برای متوقف ساختن این روند حاضرند به هر اقدامی دست بزنند. همچنانکه آنها در تهاجم اسرائیل به لبنان و همچنین در یورش صهیونیستها به غزه وقیحانه طرف اسرائیل را گرفتند. از دیدار این حکام وابسته ترور مغنیه می توانست این روند را متوقف کند و یا حداقل کند سازد.

این هفته همچنین در عراق شاهد تجمع میلیون ها زائر در حرم امام حسین (ع ) در کربلا بودیم که مراسم اربعین را برگزار نمودند. حضور این جمعیت عظیم که نشانه ابراز ارادت آنها به امام سوم شیعیان و تفکر ظلم ستیزی بوده است طبیعی بود که مورد خشم و غضب متعصب های جاهل و افراطیون گمراه و حامیان آنها باشد . از این رو گروههای تروریستی در سه عملیات جنایت بار دست کم ۴۵ زائر را به شهادت رسانده و صدها نفر دیگر را مجروح ساختند. قطعا این گونه اقدامات ایذایی به جز رسوا نمودن گروههای متحجر و حامیان آنها نتیجه ای در برنخواهد داشت .

هفته جاری صهیونیستها به جنایاتشان علیه مردم فلسطین ادامه دادند و در این میان غزه همچنان آماج حملات ارتش صهیونیستی قرار داشت . در این حملات که طی روزهای اخیر مجددا شدت گرفته است تعدادی از مردم فلسطین شهید و مجروح شدند. ادامه این حملات نشانگر این واقعیت است که غزه همچنان مظهر مقاومت فلسطین است و تمامی تدابیر گذشته رژیم صهیونیستی در تحقق اهدافش در غزه ناکام مانده است .

ادامه اختلافات درونی در میان سران رژیم صهیونیستی دلیل دیگری بر شکست و ناکامی صهیونیستهاست و برگزاری انتخابات زودهنگام نیز نتوانست سایه بحران داخلی را از سر زمامداران این رژیم دور سازد. اکنون پس از برگزاری انتخابات نه تنها ثبات به این رژیم بازنگشته بلکه تشدید جنگ قدرت پایه های رژیم را بیش از پیش متزلزل ساخته است .

وخامت اوضاع درونی در هیات حاکمه رژیم صهیونیستی به آن حدی رسیده است که لیونی وزیر خارجه این رژیم که تا قبل از این از پیروزی های اسرائیل در جنگ غزه دم می زد روز سه شنبه اعتراف کرد این رژیم باید برای دستیابی به صلح و ثبات مناطقی را به فلسطینی ها واگذار نماید. این اعتراف از زبان صهیونیستی که به دلیل ژست های جنگ طلبانه در غزه شهرت یافته است بسیار قابل تامل است .

رخداد دیگری که این هفته شاهد آن بودیم تشدید حملات آمریکا به خاک پاکستان بود. آمریکا در طول یک هفته گذشته در سه مرحله مناطقی از خاک پاکستان از دو جنبه قابل تامل است . نخست اینکه این حملات در دوره ریاست جمهوری اوباما صورت می گیرد و بیانگر این نکته است که سیاست های اوباما تفاوتی با سیاست اسلافش از جمله جرج بوش ندارد و وی علیرغم وعده هایش در عمل همان راه و روش سنتی آمریکا و سیاست مداخله جویی آن کشور را ادامه می دهد. دوم اینکه از سرگیری این حملات مفهوم دیگری دارد و آن این موضوع است که اوضاع همچنان برخلاف خواست و پیش بینی غربیها پیش می رود و هیچ نشانه امیدبخشی از تحقق اهداف آمریکا در قلع و قمع گروههای شورشی مخالف آمریکا وجود ندارد.