دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

خطـر مکمـل‌هـای بدنسـازی بـرای کلـیـه‌هـا


خطـر مکمـل‌هـای بدنسـازی بـرای کلـیـه‌هـا

شایع‌ترین مشکل بهداشتی دنیا به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه وجود بیماری مزمن کلیه است که در زمینه فشارخون بالا یا دیابت طولانی ایجاد می‌شود...
به عبارت دیگر وقتی مثلث دیابت، …

شایع‌ترین مشکل بهداشتی دنیا به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه وجود بیماری مزمن کلیه است که در زمینه فشارخون بالا یا دیابت طولانی ایجاد می‌شود...

به عبارت دیگر وقتی مثلث دیابت، فشارخون بالا و بیماری مزمن کلیه در فرد ایجاد شود، می‌تواند منجر به تنگی عروق مهم بدن مانند عروق کرونر و عروق مغزی و درنهایت سکته قلبی و مغزی شود. بنابراین اگر یکی از ۳ بیماری دیابت، فشارخون بالا و بیماری مزمن کلیه در فردی وجود داشت، فرد باید از نظر وجود ۲ بیماری دیگر به‌طور دقیق بررسی شود و درمان مناسب برایش انجام شود. همچنین لازم است عوامل دیگری مانند چربی خون بالا، اسیداوریک بالا و مصرف سیگار نیز در او کنترل شود تا مثلثی که یک چرخه معیوب ایجاد می‌کند و فرد را به‌طور شتابی به سمت بیماری عروق کرونر می‌برد، کند شده یا از بین برود.

بیماری مزمن کلیه یکی از شایع‌ترین مشکلات کلیه است و از هر ۸ نفر یک نفر به آن مبتلاست. علایم این بیماری پنهان است و تنها نشانه‌اش دفع پروتئین از کلیه‌هاست که از طریق آزمایش و وجود میکروآلبومین در ادرار تشخیص داده می‌شود. وجود فشارخون بالا همراه دفع پروتئین در حد میکروآلبومین در ادرار می‌تواند در تشخیص اهمیت داشته باشد. اگر فشار خون مینیمم از ۹ و فشارخون ماکزیمم از ۱۴ بالاتر باشد باید توجه ویژه داشته باشیم. البته از هر ۴نفر یک نفر مبتلا به فشار خون بالاست و این به معنی این نیست که همه مشکل دارند. ممکن است فردی مشکل شدیدی نداشته باشد و تنها به پیگیری نیاز باشد و در فرد دیگری بیماری تشخیص داده شده و درمان آغاز شود. نکته مهم این است که اگر بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، می‌توان جلوی پیشرفت آن را گرفت و از عواقب آینده که مشکلات قلبی است، پیشگیری کرد و از هزینه‌های سنگینی که بیماری‌های عروق قلبی به کشور وارد می‌کند، کاست.

افراد مبتلا به بیماری‌های کلیوی چه آنهایی که بیماری مزمن کلیه دارند و بیماری‌شان هنوز به مرحله پیشرفته نرسیده است چه آنهایی که دیالیز می‌شوند و چه آنهایی که پیوند شده یا می‌خواهند پیوند شوند باید پیگیر بیماری‌شان باشند، داروهایی که پزشک تجویز می‌کند به موقع مصرف کنند و رژیم غذایی‌شان را به‌طور جدی رعایت کنند و توجه داشته باشند که در هر مقطعی می‌توان از سرعت پیشرفت بیماری کلیوی جلوگیری کرد.

توصیه من به همه افراد این است که برای داشتن کلیه‌های سالم، برنامه ورزشی منظم و تغذیه مناسب داشته باشند و از مصرف نمک پرهیز کنند؛ در حفظ و نگهداری کلیه‌ها کوشا باشند و از مصرف مسکن‌ها به عنوان ضددرد مگر با تجویز پزشک و به مدت کوتاه پرهیز کنند؛ از مکمل‌های بدنسازی استفاده نکنند و مکمل‌هایی مانند ویتامین C و کلسیم را نیز تنها با تجویز پزشک مصرف کنند. اگر سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت و فشارخون بالا دارند، مجبورند مسکن مصرف کنند، بیماری‌های زمینه‌ای کلیوی (مثلا روماتیسم) دارند یا به بیماری‌های ارثی مانند کلیه پلی‌کیستیک مبتلا هستند به‌طور منظم کلیه‌هایشان را مورد بررسی قرار دهند.

دکتر آریا جنابی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران