شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
ساختارشكنی در فلسفه
ساختارشكنها اعتقاد دارند كه شمار زیادی از سازمانها (علمی و دینی) و نظریههای مربوط به طبیعت بشری، آنگونه كه مردم فكر میكنند، دارای شالودههای مطمئن نیستند. اندیشمندان این سنت فكری با «شكستن ساختار» این سازمانها و نظریهها در پی كشف اعتبار واقعی آنها برآمدهاند. بهطور خاص تاكید این اندیشمندان، بررسی دقیق و واقعی واژهها و متون، بدون در نظر گرفتن خواست و تفكر ما و یا نظر و عقیده نویسنده است.
ژاك دریدا، یكی از مدافعین اصلی این تفكر، میپرسد: «چگونه ذهن یك انسان تلاش میكند آنچه را كه در ذهن یك انسان دیگر میگذرد درك كند؟»ساختارشكنی در پی درستی یا اشتباهی یك نظریه نیست بلكه در پی جستوجوی ریشههای فرهنگی آن نظریه است. ساختارشكنها یك نظریه و یا سازمان را ارزشگذاری و در مقابل موارد مشابه طبقهبندی نمیكند بلكه ترجیح میدهند همه آنها را سطوح مختلف یك متن ببینند كه كاملاً با هم در ارتباطند.
به همین دلیل، بهجای فرض اینكه دانش، حقیقتهای موجود در طبیعت را به ما ارائه میدهد و اینكه مذهب، اساسا بر مبنای اعتقادات بنا شده است، همه این مباحث را در حكم روایتهایی میبینند. علم، یك روایت را به ما میگوید، لذا مذهب، تاریخ، حكمت عامه و فلسفه، هیچكدام بر دیگری برتری ندارند. ما میتوانیم این روایتها را بر مبنای جذابیت، آموزندگی و لحاظداشتن نیازهای بشر ارزشگذاری كنیم اما هیچگاه نباید با در نظرگرفتن میزان ارائه واقعیت، دستهبندیای از آنها ارائه دهیم. بهعنوان مثال اگر شخصی مدعی شود كه فرشتگان را دیده است، ما نباید بهدنبال صحت و سقم این ادعا باشیم، بلكه باید ریشههای فرهنگی و اجتماعی نیاز به حضور فرشته در زندگی انسانها را بررسی كنیم.ساختارشكنها معتقدند كه انسانها نسبت به حیوانات، حق بیشتری برای زندگیكردن ندارند. آنها میگویند وظیفه فلسفه، بررسی اصول اولیه و بنیادی زندگی نیست.
منبع:A Preface to philosophy, Mark B. Woodhouse, ۱۹۹۹
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست