سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

در انتظار روزهای خوب برای کوهنوردان


در انتظار روزهای خوب برای کوهنوردان

سرمای زودرس امسال باعث شد ناحیه ویژه کوهستان شهرداری منطقه یک برخلاف سنت سالانه امسال جشنواره کوهستان را سه هفته زودتر از موعد در پارک قیطریه برگزار کند ۱۱ دسامبر روز جهانی کوهستان است

سرمای زودرس امسال باعث شد ناحیه ویژه کوهستان شهرداری منطقه یک برخلاف سنت سالانه امسال جشنواره کوهستان را سه هفته زودتر از موعد در پارک قیطریه برگزار کند (۱۱ دسامبر روز جهانی کوهستان است). در این جشنواره که با همکاری هیات کوهنوردی استان تهران برگزار شد گروه‌های کوهنوردی، باشگاه‌ها، آتش‌نشانی و هلال احمر غرفه‌هایی زدند و محصولات خود را معرفی کردند. در فرهنگسرای ملل پارک قیطریه هم کلاس آموزش هواشناسی و اصول کوه‌پیمایی در قالب وورک شاپ به علاقه‌مندان تدریس شد. در حاشیه این جشنواره «رامش دیانت»، شهردار ناحیه کوهستان شهرداری منطقه یک، درباره وضعیت فعلی مدیریت کوهستان‌های شمال تهران و فرسودگی پناهگاه‌ها به سوال‌هایم پاسخ داد. این خانم شهردار منطقه می‌گوید: «شهرداری منطقه‌یک ناحیه کوهستان دارد و با توجه به امکانات منطقه یک قصد داریم جشنواره کوهستان را به‌طور ثابت در دارآباد برگزار کنیم. بیشترین دستاورد این جشنواره مشارکت نیروهای مختلف برای کسانی ا‌ست که دغدغه کوهستان دارند تا بتوانند خدمات شان را به گوش مردم برسانند. در زمینه کوهستان قوانین مختلفی داریم و هر سازمان متولی یک کار در کوهستان است هرچند در شهرداری مدیریت واحد شهری داریم اما مدیریت واحد کوهستان نداریم.»

● صیانت از کوهستان جزو حوزه شهرداری نیست

به گفته او شهرداری در طرح جامع شهر تهران، درصدد است مدیریت ارتفاعات مشرف به مناطق خود را داشته باشد و به واسطه اداره کل حریم، حفاظت و صیانت از حریم کل شهر را مد نظر دارد. در‌حالی‌که این موضوع جزو حوزه قوانین شهرداری نیست. اما چون آلودگی‌ها از بالادست به پایین‌دست می‌رسد و اهمیت مساله خدمت‌رسانی به مردم باعث شده شهرداری وارد عمل شود. درباره نظارت بر تریاها و قهوه‌خانه‌های کوهستان می‌پرسم. خانم دیانت می‌گوید: «باز هم کامل نمی‌توانیم ورود کنیم و بر اساس قوانین این کار مربوط به اداره حفاظت از محیط زیست است. این اداره می‌تواند واحد صنفی‌ای را که تخلف آلودگی ایجاد می‌کند تعطیل کند نه شهرداری؛ ما اختیاری نداریم چون حوزه شهری نیست و حوزه حریم است. برای تثبیت واحدهای تجاری شهری قانون داریم اما برای تثبیت واحدهای تجاری حریم، قانونی نداریم. خیلی از آنان غیرقانونی ساخت‌وساز کرده‌اند به موجب قانون هم نمی‌توانیم انتظاری داشته باشیم چون مالیاتی از آنان نمی‌گیریم. نظافت را هم خودمان انجام می‌دهیم در طرح جامع هم مدیریت کوهستان بر عهده شهرداری گذاشته شده است. ما پنجشنبه‌ها یک کوه پاکیزه به مردم تحویل می‌دهیم و شنبه‌ها کوهستانی مملو از زباله تحویل می‌گیریم.» دیانت می‌گوید: «با اینکه مدیریت کوهستان با شهرداری است اما شرایط گشت‌زنی مداوم وجود ندارد و به دلیل بزرگی وسعت کوهستان در منطقه یک، هر روزه نمی‌توان گشت‌زنی داشت و برندها خود اقدام به نصب بیلبورد می‌کنند؛ کارکنان شهرداری که گشت‌زنی می‌کنند هیچ پشتوانه‌ای ندارند و برحسب علاقه به کوهستان گشت می‌زنند.»

● راه‌اندازی ایستگاه‌های «دوستان کوهستان»

به گفته شهردار ناحیه کوهستان شهرداری منطقه یک، نصب نقشه‌های اطلاع‌رسانی در طول مسیر به همراه شعارهای فرهنگی برای مردم به انجام رسیده و چهار ایستگاه دوستان کوهستان در درکه، دربند، کلک‌چا‌ل و دارآباد راه‌اندازی شده و در این ایستگاه‌ها افراد آگاه و کوهنوردان حرفه‌ای مستقر شده و اصول هفت‌گانه طبیعت‌گردی مسوولانه در کوهستان را آگاهی‌رسانی می‌کنند. قرارداد مربوط به اطلاع‌رسانی قبلا میان هیات کوهنوردی و سازمان مدیریت بحران بود اما امسال این قرارداد میان ما و هیات منعقد شده و امیدواریم برای پیشگیری از حادثه بتوانیم این فرهنگ‌سازی را هم از نظر زمانی وهم تعداد پایگاه‌ها توسعه دهیم.

● امداد و نجات در کوهستان/ پد شیرپلا در دست ساخت

طبق مصوبه شورای شهر در سال ۸۶، ساماندهی امداد و نجات در ارتفاعات شمال شهر تهران بر عهده شهرداری گذاشته شده و متولی آن «سازمان پیشگیری و مدیریت بحران» و «شهرداری منطقه یک» است. دیانت تاکید می‌کند: «بر اساس این مصوبه، بازسازی و به‌سازی پایگاه امداد و نجات را انجام دادیم و پدهای هلی‌کوپتری را تهیه کردیم. همچنین ساخت پدهای جدید که شیرپلا یکی از آنهاست، پد دارآباد با سختی‌هایی که دارد در حال تکمیل و پد پلنگ‌چال رو به اتمام است و امیدواریم در چهار مسیر پوشش بالگرد را داشته باشیم.»

● خوراکی‌ها باید با قاطر حمل شود

شهردار کوهستان شهرداری منطقه یک در پاسخ به اینکه چرا خوراکی‌ها با قاطر تا آن بالا حمل می‌شود؛ می‌گوید: «برخی معتقدند باید مانند آلمان کوه را ریل بکشیم. آنان صد سال پیش یک اشتباهی کردند و پشیمان شدند چرا باید کوه‌ها را جاده یا ریل بکشیم و موجب آسیب‌رسانی به طبیعت شویم. خوراکی‌ها باید با قاطر حمل شود تا طبیعت آسیب نبیند.»

● اجرای طرح بازسازی پناهگاه‌ها

دیانت درباره امکانات ضعیف پناهگاه قدیمی شیرپلا پاسخ می‌دهد: «بر اساس تفاهم‌نامه‌ای که با فدراسیون کوهنوردی امضا کردیم تعمیر و بازسازی پناهگاه‌های پلنگ‌چال و شیرپلا در دستور کار ما قرار دارد. پناهگاه شیرپلا قدیمی است و خیلی آسیب دیده و مساله مهم این پناهگاه فاضلاب آن است. چرا که اگر فاضلاب پناهگاه‌ها به آب نریزد مسافت زیادی از آب رودخانه پاک خواهد بود. این تفاهم‌نامه قطعی شده فقط منتظریم هوا گرم‌تر شود تا کار را شروع کنیم. بعد از مساله فاضلاب سیستم گرمایشی پلنگ‌چال را راه‌اندازی می‌کنیم. برخلاف پناهگاه شیرپلا که برق دارد و شوفاژ آن راه‌اندازی شده، پلنگ‌چال برق ندارد و نمی‌شود از این نوع سیستم گرمایشی استفاده کرد؛ برای برق‌کشی هم نصب دکل لازم است و به طبیعت آسیب می‌رساند. برای جلوگیری از این آسیب به منابع دیگر انرژی مثل انرژی خورشیدی و انرژی‌های تجدیدپذیر متمرکز هستیم. دو، سه سال است بحث استفاده از انرژی خورشیدی را پیگیری می‌کنیم و نمی‌دانم کی به نتیجه می‌رسد اما اگر بتوانیم با انرژی‌های تجدیدپذیر برق را در پلنگ‌چال راه‌اندازی کنیم مساله سیستم گرمایش آن هم مرتفع خواهد شد. در مرحله نهایی هم حل مساله نشت آب، بندکشی آجرها و تصفیه فاضلاب را پیگیری خواهیم کرد.»



همچنین مشاهده کنید