یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

سفر به سرزمین نفت


سفر به سرزمین نفت

«خارگ» با فوتبال زندگی می کند

هواپیمای فوکر ۱۰۰ که از فرودگاه شهید بهشتی اصفهان به پرواز درمی آید از خودم می پرسم خارگ کجاست؟ آنچه می دانم این است که اسم خارگ با نفت و صادرات آن درهم آمیخته و همین نکته نقش مهمی در شکوفایی اقتصاد ایران دارد. حالا می رویم تا ازنزدیک با سرزمین نفت آشنا شویم. جزیره خارگ که بیشتر به خارک مشهور است در ۵۴ کیلومتری بوشهر قرار دارد و مساحت آن در حدود ۳۲ کیلومتر می باشد. مرحوم جلال آل احمد در نوشته هایش از این جزیره به عنوان در یتیم خلیج فارس نام برده و گویا پرتغالی ها اول بار اسم «khary»را که به معنی کوچک است روی آن گذاشتند و حالا ما آنجا را به عنوان خارگ می شناسیم که در بعضی جاها به اشتباه خارک می خوانیم و می نویسیم اما در جزیره هر چه تابلو دیدیم به اسم خارگ بود. ۲۰ هزار نفر در این جزیره ساکن هستند که ۱۰ هزار نفر آن افراد بومی و ۱۰ هزار نفر دیگر کارکنان شرکت های مختلف وابسته به شرکت ملی نفت ایران می باشند.جدا از یک ساعت پرواز از اصفهان به جزیره می رسیم و هواپیما که ارتفاع کم می کند نمای کلی خارک چشم نواز می شود. فرودگاه در طول جزیره احداث شده و اگر در عرض آن قرار گرفت تا هواپیما می خواست سرعت کم کند و بایستد به ساحل خلیج فارس می رسید. می گویند عرض جزیره تنها ۴ کیلومتر است.در خط فرضی که فرودگاه ایجاد کرده دو منطقه ناهمگون و متمایز نظر هر تازه واردی را جلب می کند. یک طرف مردمان بومی هستند با خانه های کوچک و فقیرانه شان و در سمت دیگر ساختمان های شیک شرکت های نفتی همراه با امکانات فرهنگی، ورزشی و رفاهی به چشم می آیند. از این جزیره ۷۰ درصد نفت صادراتی کشور صادر می شود که ۹۰ درصد بودجه کشور را تأمین می کند. ورود و خروج به این جزیره فقط با کارت بومی یا کارت شرکت نفت امکان پذیر است و یا باید دعوتنامه داشته باشی مثل گروه ما که از امام جمعه خارگ دعوتنامه داشتیم. به همین جهت حضور غریبه های ناآشنا خیلی زود در سرزمین در یتیم خلیج فارس به چشم می آمد.

● ورزش و نفت

ما که یک گروه دوستدار ورزش هستیم در حقیقت به یک سفر ورزشی آمد ه ایم و هر جا می رویم با همین دیدگاه نگاهمان را به این طرف و آن طرف می چرخانیم. تنها ورزشگاه خارگ که نزدیک به ۳۰ سال عمر دارد از امکانات مناسبی برخوردار نیست. چمن و نور ندارد و در گرمای ۴۰ یا ۵۰ درجه تابستان فوتبال بازی کردن در اینجا واقعاً طاقت فرسا است. به تازگی شرکت پایانه های نفتی ایران امکانات ورزشی خوبی در خارگ ایجاد کرده که جوانان بومی کم و بیش از آن استفاده می کنند. رئیس خدمات پشتیبانی پایانه های نفتی که سابقاً بازیکن جم آبادان بوده (سید پیروز مولوی) می گویید پایانه ها یک زمین چمن مصنوعی استاندارد ایجاد کرده که بهترین زمین چمن مصنوعی ایران است. در قسمت بومی جزیره مردم می گویند برای رفت و آمد به بوشهر فقط یک کشتی عمومی وجود دارد که آن هم در مواقع توفانی شدن دریا حرکت نمی کند و ارتباط ما با دنیای خارج قطع می شود. به همین جهت جوانان به امکانات ورزشی مختلف نیاز دارند که در دسترس نیست. می گویند در هنگام اوقات فراغت در کنار ساحل می نشینیم و به امکانات ورزشی شرکت های نفتی نگاه می کنیم و افسوس می خوریم. آنها خواستار توجه مسئولان سازمان ورزش برای احداث تأسیسات ورزشی عمومی در جزیره خارگ هستند.

● لیگ خارگ

با این وجود خارگی ها از قافله فوتبال و لیگ غافل نشده اند و لیگ فوتبال هم دارند. اسلامی رئیس تربیت بدنی خارگ می گوید: در این لیگ تیم های استقلال، پرسپولیس، صنعت نفت، ملوان، امید و شهید ستاری بازی می کنند و قهرمان آن تیم صنعت نفت است که امکانات بهتری دارد.از صحبت های مسئولین چنین استنباط می شود که توجه کافی به این جزیره و ورزش آن مبذول نشده و دچار کمبود بودجه هستند و حتی با وجود دستور مرکز هنوز مردم منتظر خدمات و عنایت بیشتری هستند. حجت الاسلام موسی کمالی امام جمعه محترم خارگ می گوید: ما کوشش می کنیم تا روحیه نشاط را در جوانان خارگ تقویت کنیم. این کار به کمک تهران و اختصاص بودجه نیاز دارد و با فقر امکانات و کمبود بودجه کاری از پیش نمی رود. جوانان برای اینکه افسرده نشوند باید ورزش کنند و امکانات ما خیلی کم است و خواستار عنایت و توجه مسئولین ورزش کشور و ارگانهای دیگر هستیم.

● دل شیر شکست

روز بازی سپاهان و پرسپولیس هرجا می رویم جوانان با اطلاع از اینکه اصفهانی هستیم می گویند اگر پرسپولیس ببازد هیچ امکاناتی در اختیارتان قرار نمی دهیم و وقتی که پرسپولیس می بازد اکثر جوانان دلخور و دمق می شوند تا معلوم شود در این جزیره هم پرسپولیس طرفداران زیادی دارد. یک نفر به لابی هتل می آید و می گوید تیتر بزنید دل شیر شکست! شاید منظورش این است که دل شیر خون شد.

● فوتبال و نفت

آخر سر از یک مسابقه فوتبال دیدن می کنیم که بین ۲ تیم پایانه ها و فلات قاره برگزار می شود. بیشتر بازیکنان خوزستانی هستند و ما می بینیم که جوانان دیروز فوتبال خوزستان هنوز چشمه هایی از هنر ناب فوتبال خوزستان را به نمایش می گذارند. فوتبال نقش مهمی در ایجاد روحیه نشاط و سرزندگی در کارکنان شرکت ملی نفت دارد که کار بزرگ صادرات نفت کشور را به دوش خود دارند.هنگام پرواز برگشت همه بچه ها با من هم عقیده اند که مسئولان باید همت کنند و این «در یتیم» خلیج فارس را از حالت فقر امکانات بیرون بیاورند آنها چشم به راه مساعدت مسئولان استانی و مرکزنشین هستند تا به سرزمین نفت با گوشه چشمی عنایت کنند. همراهان ما در این سفر کوتاه فریور موسوی، محمد شاعلی، اصغر دواتگر، فریدون صنعتی، کامران شیرزادی و بابک امامی بودند.