سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
اگر آرتروز دارید...
البته سخت است که در قالب یادداشتی کوتاه به توضیح این بیماری شایع مفصلی بپردازم اما تلاش من بر این است که تا حد ممکن، مطالب نوشته شده در این یادداشت از دغدغههای ذهنیتان بکاهد.
آرتروز یا استئوآرتریت، نوعی بیماری مفصلی است که در آن غضروف مفصلی دچار خوردگی و فرسایش میگردد. شاید هیچ راهی به اندازه کم کردن وزن و ورزشهای متناسب و متعادل در پیشگیری و بهبود این بیماری مفید نباشد. داروهایی که ما تجویز میکنیم فقط میتواند درد و التهاب ناشی از آن را تسکین بخشد و برای درمان واقعی باید علت به وجود آورنده آن را برداشت؛ چون آرتروز در اثر فشار زیاد و طولانیمدت به یک مفصل ایجاد میشود. حال این فشار میتواند ناشی از وزن یا کار شما باشد.
وزن ما عمدتا از طریق ستون فقرات به لگن، رانها، زانو و ساق پا و در آخر به مچ پا منتقل میشود؛ بنابراین همه این مفاصل به نوعی در خطر ابتلا هستند. شاید آرتزو زانو در بین ما ایرانیها شایعترین نوع باشد و علت این شیوع بالا هم نحوه نشستن غلط (به ویژه روی زمین) و نوع توالتهایی است که استفاده میکنیم. خم شدن زانو تا آخرین حد ممکن و انتقال وزن بدن با بیشترین فشار به آن، به تخریب این مفصل منجر میشود. مهمترین علامت این بیماری درد مفصلی است که ابتدا خفیف و سپس شدید میشود. با استراحت بهتر شده و با فعالیت تشدید و گاهی صدای ترقترق مفصل هنگام باز و بسته شدن شنیده میشود. به مرور، مفصل بزرگ شده (یا به دلیل افزایش مایع مفصلی یا در اثر استخوانسازی جدید اطراف مفصل) و دامنه حرکاتش محدود میشود. در عکس رادیولوژی، کاهش فضای مفصلی و وجود استخوانهای اضافه را میتوانیم ببینیم. مهمترین کار ما جلوگیری از پیشرفت بیماری است.
تجویز برنامه مناسب و توصیه به پرهیز از کارهایی که فشار زیاد به مفصل میآورند و همچنین تجویز برخی داروها که در مواقع نیاز مصرف میشوند و یا داروهای موثر در کاهش التهاب مفصلی معروف به NSAIDها جزو این کارهاست. بسته به میزان ناتوانی مفصلی و همچنین درد و رنج بیمار، با صلاحدید پزشک متخصص گاهی مفصل زانو و ران تعویض میشود. البته قبل از آن با شما صحبت میکنیم و میگوییم که این مفصل چند سال برای شما کار خواهد کرد (معمولا ۱۰ تا ۲۰ سال) و جهت تشخیص و همینطور درمان مشکل افزایش مایع مفصل و تورم و درد آن، گاهی مایع مفصلی را میکشیم و چرک و خون را تخلیه میکنیم و یا ترکیبات دارویی به داخل مفصل تزریق میکنیم. به زودی راجع به کاربرد تشخیصی و درمانی این آزمایش راهگشا با شما صحبت میکنم.
کلینیک ارتوپدی
دکتر فرزاد کارگرزاده
متخصص وجراح ارتوپد و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست