یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

نماز


نماز

امر نماز را مراعات كنید و آن را محافظت نمایید و بسیار به جای آورید و با آن به خدا تقرّب جویید زیرا نماز « بر مؤمنین فریضه ای است نوشته شده و وقت آن تعیین گردیده

● اسرار نماز

امر نماز را مراعات كنید و آن را محافظت نمایید و بسیار به جای آورید و با آن به خدا تقرّب جویید ؛ زیرا نماز « بر مؤمنین فریضه ای است نوشته شده و وقت آن تعیین گردیده . »

آیا به پاسخ اهل دوزخ گوش فرا نمی دهید كه وقتی از آنها می پرسند : « چه چیز شما را گرفتار دوزخ ساخت؟»

می گویند : ما از نمازگزاران نبودیم .

و نماز گناهان را همچون ریزش برگ از درختان فرو می ریزد و همچون بازكردن بند از گردن چهارپایان، گناهان را از گردن مردمان باز می كند و پیامبر خدا(ص) نماز را به چشمهٔ آبی گرم تشبیه فرموده است كه بر در خانهٔ مردی باشد و در هر شبانه روز، پنج بار در آن آب شست و شو كند ، پس (معلوم است ) دیگر بر چنین كسی چرك و كثافتی باقی نمی ماند . و مردانی از مؤمنان قدر نماز را شناخته اند كه آرایش متاع (دنیا) و روشنی دیدگان ؛ یعنی فرزند و دارایی آنان را از نماز باز نمی دارد. خداوند سبحان می فرماید :

« مردانی هستندكه بازرگانی وخریدوفروش آنان را از یاد خدا و برپا داشتن نماز و دادن زكات باز نمی دارد.»

و پیامبر خدا با وجود این كه به بهشت مژده داده شده بود برای نماز خود را به رنج می افكند و این به خاطر فرمان خدا سبحان بود كه می فرماید : « اهل خویش را به خواندن نماز فرمان ده و خود بر قیام به آن شكیبا باش . » پس آن حضرت هم اهل خود را به نماز فرمان می داد و هم خود شخصاً با شكیبایی آن را به انجام می رسانید .

● فواید نماز

۱)شست و شوی گناهان

قال رسول الله – صلی الله علیه و اله :

مَثَلُ الصَّلَواتِ الخَمْس ِكَمَثَلِ نَهْرٍجَارٍ عَذْبٍ عَلی بَابِ اَحَدِكُمْ یَغْتَسِلُ فِیهِ كُلُّ یَوْمٍ خَمْسَ مَرَّاتٍ فَمَا یَبْقَی ذلِكَ النَّهْرُ مِنَ الدَّنَسِ؛نمازهای پنجگانه به نهر جاری گوارایی می مانند كه بر در خانه هایتان روان است و هر روز پنج بار خود را در زلال آن شست و شو می دهید ، پس هیچ پلیدی باقی نمی ماند .

۲)وسیلهٔ نجات

قال رسول الله – صلی الله علیه و اله :

خَمْسُ صَلَواتٍ ، مَنْ حَافَظَ عَلَیْهِنَّ كَانَتْ لَهُ نُوراً وَ بُرهاناً وَ نَجاهٍٔ یَوْمَ القِیامَهِٔ ؛

كسی كه بر نمازهای پنجگانه محافظت و مراقبت نماید ، این نمازها برای او در قیامت نور و وسیلهٔ نجات خواهد بود .

۳ ) حسادت شیطان

قال علی – علیه السلام :

إذَا قَامَ الرَّجُلُ اِلیَ الصَّلاهِٔ اَقْبَلَ إلَیْهِ إبْلیسُ یَنْظُرُ إلَیْهِ حَسَداً لِمَا یَری مِنْ رَحْمَهِ اللهِ الَّتِی تَغْشَاهُ ؛

هنگامی كه كسی به نماز برمی خیزد، شیطان می آید و به نظر حسادت به او نگاه می كند، زیرا می بیند كه رحمت خدا او را فراگرفته است .

۴ ) تقرّب به خدا

قال علی - علیه السلام :

الصَّلاهُٔ قُربَانُ كُلِّ تَقِیٍّ ؛

نمازخواندن وسیلهٔ نزدیكی به خدااست برای هرشخص پرهیزكار.

۵ )ثمرهٔ نماز

قال رسول الله – صلی الله علیه و اله :

لاصَلاهَٔ لِمَنْ لَمْ یُطِعِ الصَّلاهَٔ وَ طَاعَهٔ ُ الصّلاهِٔ اَن تَنْهی عَنِ الفَحْشَاءِ وَ المُنْكَرِ؛

كسی كه مطیع نماز نباشد ، نمازش كامل نیست و اطلاعت از نماز همان دوری از فحشاء و منكر است . (طاعت وپیروی از نماز به این است كه نماز او را از فحشاء و منكرات و زشتیها باز دارد).

۶ )تلقین شهادتین

قال الصادق – علیه السلام :

اِنَّ مَلَكَ المَوتِ یَدْفَعُ الشَّیْطَانَ عَن ِالمُحَافِظِ عَلَی الصَّلاهِٔ وَ یُلَقِّنُهُ شَهَادَهَٔ اَنْ لا اِلهَ اِلا اللهَُ وَ اَنَّ مُحَمَّدَاً رَسُولُ اللهِ فِی تِلْكَ الحَالَهِٔ العَظِیمَهِ ؛

همانا «ملك الموت» شیطان را در دم مرگ از كسی كه حافظ نماز است ، دور می كند و شهادت بر وحدانیّت خدا و رسالت رسول خدا(ص) را در هنگام هولناك مرگ به او تلقین می كند ( توفیق شهادتین پیدا می كند).

۷) برات بهشت

قال رسول الله – صلی الله علیه و اله :

قَالَ اللهُ تَعَالی : اِفْتَرَضْتُ عَلی اُمَّتِكَ خََمسَ صَلَواتٍ وَ عَهِدْتُ عِنْدی عَهْدَاً إنَّهُ مَنْ حَافَظَ عَلَیْهِنَّ لِوَقْتِهِنَّ اَدْخَلْتُهُ الْجَنَّهَ وَ مَنْ لَمْ یُحافِظْ عَلَیْهِنَّ فَلا عَهْدَ لَهُ عِنْدی ؛

خداوند متعال فرمود : نمازهای پنجگانه را بر امت تو واجب كردم و با خود پیمان بستم كه هركس مراقب آن نمازها و وقت آنهاباشد،اورابه بهشت داخل نمایم،و كسی كه مراقب آنها نباشد من تعهّدی نسبت به او ندارم.

۸ )حق نماز

قال زین العابدین – علیه السلام :

وَ حَقُّ الصَّلاهِٔ اَنْ تَعْلَمَ أنَّهَا وِ فَادَهٌٔ اِلَی اللهِ – عَزَّوَجَلَّ – وَ اَنْتَ فیِهَا قَائِمٌ بَیْنَ یَدَیِ اللهِ – عَزَّوَجَلَّ – فَإذَا عَلِمْتَ ذلِكَ قُمْتَ مَقَامَ الْعَبْدِ الذَّلِیلِ الْحَقِیرِ الرَّاغِبِ الرَّاهِبِ الرَّاجِی الخَائِفِ المِسكِینِ المُتَضَرِّعِ المُعَظِّمِ لِمَنْ كَانَ بَیْنَ یَدَیْهِ بِالسُّكُونِ وَالْوِقَارِ وَ تُقْبِلُ عَلَیْهَا بِقَلْبِكَ وَ تَقِیمُهَا بِحُدُودِهَا وَ حُقُوقِها ؛

و حق نماز این است كه بدانی ، آن هجرتی است به سوی خدای عزوجل و تو در حال نماز، در مقابل خداوند گرانقدر و شكوهمندایستاده ای.هنگامی كه این را دانستی ، در جایگاه بندهٔ خوار، كوچك ، مشتاق ، نگران امیدوار ، ترسان و بیچاره ای قرار می گیری و آن كه را در برابرش ایستاده ای، بزرگ و با آرامش و هیبت دانسته ، عظمت او را پاس می داری و با قلبت به نماز روی آورده و با تمام حدّ و مرزها و حقوق لازم آن را برپا می داری .

۹)كلید خانه خدا

قال رسول الله – صلی الله علیه و اله :

یَا اَبَاذَرِ ! مَا دُمْتَ فِی الصَّلاهِٔ فَإنَّكَ تَقْرَعُ بَابَ الْمَلِكِ الجَبَّارِ وَ مَنْ یُكْثِرُ قَرْعَ بَابَ الْمَلِكِ فَإنَّهُ یُفْتَحُ لُهُ ؛

ای ابوذر ! تا هنگامی كه در نماز هستی ، درب خانهٔ ملك جبّار را می كوبی، و هركس درب خانهٔ ملك را بسیار بكوبد، به رویش باز می شود .

۱۰) ذلّت شیطان

عن الإمام المهدی - علیه السلام :

مُا اُرْغَمَ اَنْفُ الشَّیْطَانِ بِشَیءٍ مِثْلِ الصَّلاهِٔ فَصَلِّهَا وَ اَرْغِمْ اَنْفَ الشَّیْطَانِ .

هیچ چیز مثل نماز بینی شیطان را به خاك نمی مالد و او را خوار نمی كند، پس نماز بخان و بینی شیطان را به خاك بمال.

۱۱)عامل گناهان

قال رسول الله - صلی الله علیه و اله :

لاَیَزَالُ الشَّیْطَانُ یُرْعِبُ مِنْ بَنِی آدَمَ مَا حَافَظَ عَلَی الصَّلَواتِ الخَمْسِ فَإِذَا ضَیَّعَهُنَّ تَجَرَّءَ عَلَیهِ وَ اَوْقَعَهُ فِی الْعَظائِمِ ؛

شیطان پیوسته از فرزندان آدم در وحشت و هراس است تا آنگاه كه نمازهایشان را به دقّت و با شرایط و آدابمی خوانند. پس اگر نماز را ضایع نموده ( و در وقت مقرّر آن به جا نیاورد) ، شیطان بر او چیره میشود و او را در گناهان كبیره می اندازد و وی را گرفتار می كند.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.