چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

پیش از آنکه به آخر راه برسید


پیش از آنکه به آخر راه برسید

مشاوره ازدواج, تلاش برای حل مشکلات زندگی

همسرتان بعد از چند ساعت کار و خستگی به خانه می‌آید و بعد از خوردن غذا یا می‌خوابد و یا جلوی تلویزیون می‌نشیند. شما هیچ گفتگوی واقعی ای باهم ندارید. شاید درباره قبض‌ها، دیر رسیدن به خانه یا مهمانی آخر هفته چند کلمه ای باهم حرف بزنید اما هیچ مکالمه ای درباره خودتان، نیازهایتان و احساساتتان اتفاق نمی‌افتد. رابطه جنسی؟اصلاً حرفش را نزنید.

ریشه رابطه زناشویی تان خشک می‌شود و هردوی شما این را می‌دانید. این شرایط خواسته قلبی تان نیست با این حال چه کاری از دست شما بر می‌آید؟

شاید لازم باشد از مشاوره ازدواج کمک بگیرید. مشاوره به شما کمک می‌کند تا رابطه تان را از نو بسازید و تصمیم بگیرید هر دو برای بهبود رابطه کمی تغییر کنید. علاوه بر این با مشاوره ازدواج موقعیت رابطه زناشویی تان را درک میکنید و برای مسایل پیش رو بهتر تصمیم گیری خواهید کرد.

● مشاوره ازدواج چیست؟

مشاوره ازدواج یا زوج درمانی به زن و شوهرها کمک می‌کند تا درک درستی از معنای ازدواج و رابطه به دست بیاورند، مشکلات زناشویی را حل کنند و رابطه را بهتر کنند. مشاوره ابزاری برای ایجاد رابطه بهتر، درک متقابل و فهم تفاوت‌ها، حل مشکلات و آموزش روش‌های بحث و گفتگوی سالم است.

مشاوره ازدواج معمولاً توسط رفتار درمانگرها و روانشناس‌هایی که در حوزه ازدواج و روابط زناشویی فعالیت می‌کنند انجام می‌شود. این گروه از مشـــاوران تخــــــصص کافی در روان شناسی دارند اما به طور خاص در زمینه روابط زن و شوهرها فعالیت می‌کنند. مشاوره برای زن و شوهرها معمولاً در دوره‌‌های کوتاه روانشناسی برگزار می‌شوند. شاید شما نیاز داشته باشید تا فقط در یک دوره مشاوره شرکت کنید و ممکن است نیاز داشته باشید چندین ماه از جلسات مشاوره استفاده کنید. اگر مشکلات زناشویی شما بسیار پیچیده و بحرانی باشند باید از مشاوره بیشتر کمک بگیرید و برای مشاوره فردی باید هر هفته یک بار با مشاور گفتگو کنید.

● چه کسانی نیاز به مشاوره ازدواج دارند؟

بسیاری از روابط زناشویی کامل و ایده آل نیستند. هر فردی ایده‌های شخصی، ارزش‌ها، عقاید و تاریخچه خودش را دارد. اتفاق نادری است که دو نفر کاملا مشابه هم باشند و توافقات یکسانی داشته باشند. این تفاوتها به این معنی نیست که همه روابط با درگیری و چالش‌های اساسی رو به رو هستند. در واقع تفاوت‌ها می‌توانند تکمیل کننده باشند. تفاوت‌ها به شما و رابطه تان کمک می‌کنند تا درک و احترام متقابل بیشتر شوند و یادتان می‌دهد چگونه پذیرای نگرش‌ها و فرهنگ‌های متفاوت باشید.

با این حال تفاوت‌ها گاهی ممکن است به زندگی و شخصیت دیگری آسیب بزند. مواردی مثل خیانت، نداشتن میل جنسی، خشونت و مشکلات حادی مثل بدبینی یا فقر می‌توانند رابطه را سخت کنند و شریک زندگی را دچار مشکل کنند. هر کدام از این مشکلات می‌توانند رابطه را پریشان کنند و باعث استرس‌های بی مورد، درگیری، ناامیدی، احساس اندوه، نگرانی، ترس و مشکلات دیگری بشوند.

شاید به این امید نشسته باشید که این مشکلات به مرور زمان حل شوند اما رابطه مساله دار مثل عفونت ناشناخته ای است که اوضاع را بدتر می‌کنند و باعث مشکلات جسمی و روحی دیگری مثل افسردگی می‌شوند. رابطه بیمار می‌تواند روی کار و روابط دیگر مثل روابط خانوادگی و دوستان نیز تاثیر بگذارد و همه جنبه‌های زندگی را مختل کنند. به طور کلی مشاوره ازدواج می‌تواند در این موارد به شما و همسرتان کمک کند:

ـ خیانت

ـ طلاق

ـ مصرف مواد مخدر

ـ شرایط فیزیکی و روانی

ـ مسایل مربوط به همجنس گرایی

ـ خشم

ـ درگیری فرهنگی

ـ‌امور مالی

ـ بی کاری

ـ خانواده‌های تلفیقی

ـمشکلات ارتباطی

ـ مشکلات جنسی

ـ اختلاف در پرورش فرزند

ـ‌ناباروری

ـ تغیییر نفش‌ها مانند بازنشستگی

● خشونت خانگی

مشاوره ازدواج خدمات ویژه ای برای انواع خشونت‌ها و آزارهای خانگی ارائه می‌دهد. اگر خشونت و آزار تا حد ترس از امنیت جانی خودتان و فرزندانتان باشد باید برای کمک از مشاوران راهنمایی بگیرید. یادتان باشد این مشکلات با مشاوره فردی حل نمی‌شوند.

● پیوندهای قوی‌تر

لازم نیست تا حتما مشکل حادی داشته باشید تا از مشاوره زناشویی کمک بگیرید. اگر دوست دارید شریک زندگی تان را بیشتر بشناسید رابطه تان را قوی تر کنید و فهم متقابل بیشتری از یکدیگر داشته باشید می‌توانید در دوره‌های کوتاه مشاوره شرکت کنید.

مشاوره پیش از ازدواج نیز فرصتی است برای افرادی که تصمیم می‌گیرند زندگی زناشویی را شروع کنند. این مشاوره‌ها کمک می‌کنند تا درک عمیق تری از ازدواج، رابطه و مسائل زناشویی پیدا کنید و پیش از اینکه وارد زندگی شوید تفاوت‌ها را بیشتر بشناسید و هشدارهایی نیز برای آینده کسب کنید.

● مشاوره ازدواج چگونه کمک می‌کند؟

مشاوره معمولاً برای هر دو نفر انجام می‌شود. مشاور به زن و مرد کمک می‌کند تا با گفتگو ریشه مشکلات و درگیری‌ها را پیدا و رفع کنند و ویژگی‌های مثبت و منفی رابطه را بهتر درک کنند.

مشاور یا رفتار درمانگر به شما یاد می‌دهد تا با مهارت‌های جدید رابطه را از انجماد بیرون بیاورید. این مهارت‌ها ممکن است آموزش ارتباطات گسترده، حل مشکلات با کمک هم و بحث‌های منطقی درباره تفاوت‌ها باشد. در بعضی از موارد مثل مشکلات ذهنی یا مصرف مواد مخدر، مشاور شما با رفتاردرمانگرهای حرفه ای دیگر به شما کمک می‌کنند تا در درمان موفق شوید.

شاید حرف زدن با مشاور درباره مشکلات زندگی کار آسانی نباشد. ممکن است مدت‌های زیادی به جلسات مشاوره بروید اما نتوانید مشکل واقعی تان را بیان کنید. حتی ممکن است در جلسات باهم بحث و دعوا کنید و گاهی احساس کنید مشکلات پنهان و ناشناخته دیگری نیز وجود داشته اند و همین مساله حال روحی تان را بدتر کند و با خودتان بگویید« این جلسات چه فایده ای دارند؟». مشاور در طی جلسات اول فقط شنونده حرف‌های شما است و همین مساله ممکن است برای شما خوشایند نباشد. اما همه این موارد به ظاهر ناخوشایند در دوران مشاوره از بین خواهند رفت.

ممکن است بعد از چند جلسه مشاوره همه مشکلات شما حل شوند و یا شاید در نهایت به این نتیجه برسید که تفاوت‌ها آنقدر عمیق و مشکلات آنقدر زیادند اند که راهی جز جدایی نیست.

آیا همسرتان با شما به این جلسات مشاوره نمی‌آید؟ خودتان بروید. ممکن است کمی مشاوره دادن و مشورت کردن سخت تر شود اما این قدم بهتر از هیچ حرکتی نکردن است. در این شرایط نیز شما می‌توانید یاد بگیرید که چه واکنش‌هایی داشته باشید، چه تغییراتی ایجاد کنید و چطور برای بهبود رابطه قدم بردارید.

● چگونه مشاور خودتان را پیدا کنید؟

برای انتخاب رفتار درمانگر و مشاور خانواده دقت کنید. همه مراکز مشاوره و هر فردی که به عنوان مشاور به شما پیشنهاد داده می‌شود ممکن است نتوانند به شما کمک کنند.

به عنوان دقیق مشاور دقت کنید. هرچقدر تخصص و مهارت مشاور بالاتر باشد بهتر است. مشاورهایی را انتخاب کنید که مهارت‌های خاص رفتار درمانی را تحت نظارت وزارت بهداشت به دست آورده باشند. کارشناسان ارشد و مشاورانی با مدرک دکترا به شما این اعتماد را می‌دهند که تخصص کافی در این زمینه را دارند.

مراکز خصوصی مشاوره زیادی وجود دارند که می‌توانید به آنها مراجعه کنید. همچینین مراکز دولتی در بیمارستان‌ها و سازمان‌های دولتی برای سلامت خانواده وجود دارند. گروه‌های زیادی از روان شناس‌ها، رفتار درمانگرها و روانپزشک‌ها و مشاوره‌ها با هم خدمات مشاوره و درمان را ارائه می‌دهند. از تجربه دوستان و خانواده نیز می‌توانید استفاده کنید. اگر اطرافیان شما از یک مرکز مشاوره راضی بوده اند می‌توانید به پیشنهاد آنها عمل کنید. البته ممکن است شما از مشاوری که بسیار تعریفش را شنیده اید راضی نباشید. یادتان باشد برای اینکه کمک‌های مشاور برایتان مفید باشد باید یک ارتباط عاطفی و معنوی نیز با مشاور برقرار کنید.

● ارتباط ضعیف

اگر نمی‌توانید درباره مشکلاتتان باهم گفتگو کنید، رابطه زناشویی تان دچار مشکل است. هر مساله ای که باعث می‌شود گفتگوی‌های ساده به جنگ و دعوا برسد ـ از پول تا رابطه جنسی و حتی عادت‌های کوچکی که شما را ناراحت می‌کنند. مشاور به شما یاد می‌دهد چگونه یک گفتگوی سالم را پیش ببرید.

● تغییرات مهم در رابطه جنسی

بسیاری گمان می‌کنند اندکی تغییر در میزان صمیمیت جنسی یک مشکل زناشویی است. اما گاهی این مشکل فقط در یک شرایط خاص ایجاد می‌شود و می‌تواند به مرور زمان رفع شود. اگر رابطه جنسی شما مدت‌هاست که کم شده. از شریک جنسی تان رضایت ندارید. ضعف‌های جنسی دارید باید برای پیدا کردن راه حل با یک مشاور صحبت کنید.

● خاطرات گذشته

اگر چیزی در گذشته رابطه آزارتان می‌دهد و نمی‌توانید آن را فراموش کنید و یا به هر بهانه ای اختلافات گذشته را یادآوری می‌کنید شاید لازم باشد که یک بار با همراهی مشاور مشکلات را واکاوی کنید و برای گذشت و بخشش تمرین‌های درمانی را انجام بدهید.

● فرزندان

همان اندازه که از تولد فرزندتان شاد می‌شوید مساله تربیت می‌تواند باعث اختلاف زناشویی شما بشود. اینکه فرزندتان را مطابق با چه اصولی تربیت کنید ممکن است باعث بحث و درگیری بشود. حتی تولد فرزند و درگیری‌های تازه و تغییرات جدید می‌تواند کمی از صمیمیت رابطه را کم کند.

● موضوعات تکراری

اگر مشکلات شما موضوعاتی هستند که از روز اول زندگی با آنها درگیر بوده اید و هربار که جر و بحث یا مسأله‌ای پیش می‌آید این موضوعات دوباره تکرار می‌شود بهتر است برای حل آنها و رسیدن به توافقات جدید از مشاور کمک بگیرید.

● مسائل مالی

اختلاف بر سر مسائل مالی یکی از موضوعاتی است که زن و شوهرها را دچار مشکل می‌کند. اگر همسرتان از نظر مالی شما را در مضیقه می‌گذارد یا مدام دخل و خرج را کنترل می‌کند، برای زندگی هزینه نمی‌کند، به اندازه کافی کار نمی‌کند، ولخرج است، برای آینده برنامه ریزی نمی‌کند، همیشه بدهی دارد و هر نوع مشکل دیگری که به مسائل اقتصادی مربوط هستند و باعث اختلاف می‌شوند لازم است از خدمات مشاوره ای استفاده کنید.

● شما هنوز همسرتان را دوست دارید

اگر واقعاً همسرتان را دوست دارید و دلتان می‌خواهد مشکلات و اختلافات حل شوند و دنبال بهانه برای جدایی نیستید می‌توانید یک مشاور پیدا کنید و با کمک هم اختلافات جزیی را کنار بگذارید. یادتان باشد که اولین هدف شما برای کمک گرفتن از مشاور رفع مشکلات و ادامه زندگی با همسرتان است.

ریحانه دوستدار



همچنین مشاهده کنید