پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

تب در حد بوندس لیگا


تب در حد بوندس لیگا

سنجش کیفیت لیگ های مختلف فوتبال در اقصی نقاط جهان از نکاتی است که می تواند برای همه دوستداران توپ و مستطیل سبز جذاب و جالب توجه باشد

سنجش کیفیت لیگ‌های مختلف فوتبال در اقصی نقاط جهان از نکاتی است که می‌تواند برای همه دوستداران توپ و مستطیل سبز جذاب و جالب توجه باشد. آیا تا به حال به عنوان یک طرفدار دو آتشه فوتبال به این فکر کرده اید که کیفیت کدام لیگ در دنیای فوتبال بهتر است؟ لالیگا اسپانیا، لیگ جزیره انگلستان یا همین لیگ برتر فوتبال کشور خودمان؟! این سوالی است که پاسخ علمی، منطقی و البته ورزشی به آن می‌تواند برای اهالی ورزش جالب توجه باشد. از این رو تصمیم گرفتیم در این فرصت به سراغ ۴ لیگ معتبر و البته باکیفیت فوتبال اروپا یعنی لالیگا اسپانیا، سری A ایتالیا، لیگ جزیره انگلستان و بوندس‌لیگا آلمان برویم و با چند شاخص معتبر جهانی کیفیت این لیگ‌ها را با یکدیگر مقایسه کنیم. شاخص‌هایی هم‌چون حضور ستارگان در این لیگ‌ها، حضور مربیان سرشناس و دارای رتبه بالای علمی در این لیگ‌ها، درآمد، امکانات سخت افزاری، اقبال عمومی و میزان تماشاچیان، نظم و برنامه‌ریزی، مواردی است که سعی شده در پرونده این شماره به آن‌ها بپردازیم. با ما همراه باشید...

در میان اوج‌گیری تب فوتبال در اروپا، هیجان تماشای مستطیل سبز با حضور ستاره‌های کهکشانی در اقصی نقاط دنیا فوران می‌کند. در کشور ما هم بحث و نظر بر این نکته که کیفیت کدام لیگ اروپایی بهتر است، هر ساله میان کارشناسان و اهالی فوتبال بالا می‌گیرد. امسال نیز با نزدیک شدن فصل فوتبال اروپا به تب بالای خود، کارشناسان داخلی در اظهار نظرهای مختلفی در خصوص کیفیت این فوتبال‌ها و این‌که پخش تلویزیونی کدام یک از این لیگ‌ها می‌تواند در امر آموزشی بیش‌تر به فوتبال کشورمان کمک کند، به بحث و جدل با یکدیگر می‌پردازند. دسته‌ای لیگ اسپانیا را به سبب حضور ستاره‌های کلاس A جهانی بهترین لیگ می‌دانند و دسته‌ای دیگر توزیع قدرت در فوتبال انگلستان را مولفه‌ای مهم در اظهار نظر خود مبنی بر برتر بودن کیفیت لیگ این کشور می‌دانند. امیر حاج‌رضایی و جلال طالبی نیز ۲ تن از کارشناسان شناخته شده فوتبال در کشورمان هستند که با آنالیز و تحلیل شاخص‌های این انتخاب، به ما کمک می‌کنند تا بهتر متوجه شویم کدام لیگ از میان ۴ لیگ معتبر در اروپا از کیفیت فنی بالاتری برخوردار است. در ادامه یادداشت‌های اختصاصی این ۲ کارشناس فوتبال را از نظر خواهید گذراند.

● امیر حاج‌رضایی

حضور ستاره‌ها حرف اول را می‌زند

در برخورد با اقبال خوب عمومی ‌مردم به یک لیگ حرفه‌ای فوتبال می‌توان به المان‌های زیادی اشاره کرد اما شاید باید یکی از بارزترین آن‌ها را حضور ستاره‌ها در یک لیگ حرفه‌ای فوتبال تلقی کرد. شما می‌توانید لیگ ‌ایتالیا را در‌این زمینه مثال بزنید؛ لیگی که با حضور ستاره‌های زیاد در تیم‌های باشگاهی‌اش سال‌ها بهترین و جذاب‌ترین لیگ از مردم بود و اقبال خیلی خوبی به ‌این لیگ می‌شد اما طی چند سالی که گذشت و به خاطر خیلی از مسایل که شاید گفتنش در‌این یادداشت صلاح نباشد بازیکنان تراز اول از لیگ سری آ ‌ایتالیا رو برگرداندند و به لیگ‌های دیگری رفتند. البته شاید رو برگرداندن اسپانسرهای قوی را باید عامل ‌این جدایی‌ها نامید. ‌این اتفاق سال‌های پیش هم برای لیگ آلمان افتاد و دیگر کم‌تر بازیکن نامی ‌به ‌این لیگ برای ادامه بازی‌اش رفت و همان‌طور که می‌بینید ‌این اتفاق الان هم گریبان بوندس لیگا را رها نکرده است. لیگ انگلیس و لیگ اسپانیا اما هنوز هم ستاره‌های زیادی دارند و هنوز هم توانسته‌اند از نظر افکار عمومی ‌بهترین لیگ شناخته شوند و ‌این را می‌توان به حضور ستاره‌ها در‌این ۲ لیگ ربط داد که مردم را با حرکات‌شان میخکوب می‌کنند. حضور امثال مسی، کریس رونالدو، ویا، بنزما، کاسیاس، فورلان و ... باعث شده است تا لیگ اسپانیا از نظر مردم با اقبال خیلی خوبی هم مواجه شود. لیگ انگلیس هم بازیکن ستاره کم ندارد؛ وین رونی، درک کویت، اشلی یانگ، دروگبا، لمپارد و ... که هر کدام‌شان به تنهایی لقب ستاره را یدک می‌کشند باعث شدند تا لیگ برتر انگلیس یکی از جذاب‌ترین لیگ‌های فوتبال در سراسر دنیا لقب گیرد. در لیگ برتر کشور خودمان هم از حضور ستاره‌ها بوده که اقبال به تیمی ‌زیاد شده است. هیچ گاه یادمان نمی‌رود که پرسپولیس در سال ۸۷ با افشین قطبی در هر بازی ۲۰ هزار تماشاگر را به استادیوم می‌کشاند اما در بازی با داماش گیلان آن هم در حالی که بازی در ماه رمضان و در اواخر شب برگزار می‌شد به خاطر علی کریمی ‌و ‌این که اولین بازی‌اش را برای پرسپولیس انجام می‌داد نزدیک به ۱۰۰ هزار تماشاگر راهی ورزشگاه آزادی شدند تا مشخص شود یک ستاره چقدر در کشاندن مردم به ورزشگاه نقش دارد.

● جلال طالبی

همه چیز در گرو امکانات است

امکانات و پشتیبانی قطعا یکی از عواملی است که باعث می‌شود مردم به سمت ورزشگاه‌ها بیایند و هر چه حضور مردم در ورزشگاه‌ها بیش‌تر باشد می‌توان ادعا کرد که اقبال عمومی ‌مردم به آن لیگ بیش‌تر و بهتر است. شما به همین ورزشگاه آزادی خودمان نگاه کنید و ببینید که ‌آیا امکانات درستی به مردم داده می‌شود؟ کل ورزشگاه چند دستشویی درست و حسابی دارد؟ چقدر بوفه‌های خوراکی بهداشتی برای مردم در نظر گرفته‌ایم؟ برای استراحت تماشاگران چه جایگاهی را در نظر داریم؟ آن وقت یک هوادار که از دورترین نقطه ‌ایران به تهران می‌آید تا یک بازی را ببینید باید تمام سختی‌ها را با هم تحمل کند آن وقت توقع داریم او آرام و بی حاشیه فوتبالش را ببیند. ‌آیا در استادیویم‌های اروپایی هم‌این‌طور است؟ قطعا نه! مردمی‌که به ورزشگاه‌ها می‌روند از چند روز پیش از بازی بلیت‌های‌شان را می‌خرند و بدون استرس لحظاتی قبل از شروع بازی به ورزشگاه می‌روند و بازی تیم محبوب‌شان را می‌بینند.

وسایل ارتباطی هم برای آن‌ها خیلی مرتب محیاست و هیچ دغدغه‌ای برای دیدن بازی‌های تیم محبوب شان ندارند. نکته‌ای که شاید عجیب و جالب باشد ‌این است که در ورزشگاه‌های اروپایی و حتی آمریکایی تمام امکانات برای تماشاگران آماده است و یک تماشاگر هر امکاناتی بخواهد در آن استادیویم برایش در نظر گرفته شده است: آرایشگاه، پزشک، فروشگاه‌های زنجیره‌ای، رستوران، استخر و ... تماشاگران به‌صورت خانوادگی و بدون هیچ مشکلی به استادیوم می‌روند؛ بازی را می‌بینند و بدون هیچ مشکلی به خانه‌شان باز می‌گردند. شاید بتوان بدون اغراق گفت که تماشاگران یک روز تعطیل‌شان را در ورزشگاه به همراه خانواده‌شان به راحتی سپری می‌کنند و از دیدن بازی لذت هم می‌برند اما شما ‌این وضعیت را با فوتبال ‌ایران و ورزشگاه‌های‌مان مقایسه کنید تا متوجه همه چیز بشوید. به همین علت است که اقبال عمومی ‌مردم به یک لیگ زیاد می‌شود و هر چه یک لیگ پر تماشاگرتر باشد اسپانسرهای بیش‌تری به سمت آن‌ها می‌آیند و هر چه اسپانسرها بیش‌تر باشند بازیکنان تراز اول بیش‌تری به آن لیگ می‌پیوندند و همین موضوع به همین سادگی باعث می‌شود یک لیگ بهتر دیده شود و همین بهتر دیده شدن باعث بهتر بودن هم می‌شود.

نویسنده: فاطمه واعظی

مرتضی اخوان