دوشنبه, ۲۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 17 June, 2024
مجله ویستا

سبزی را خشک کنیم یا منجمد؟


سبزی را خشک کنیم یا منجمد؟

خواهرم همیشه سبزی‌ها را فریز می‌کند و می‌گوید که فریز کردن، راه مناسب‌تری برای نگهداری از سبزی‌هاست. می‌خواستم بدانم کار من درست است یا خواهرم؟»
در پاسخ به خانم رحمانی‌مقدم …

خواهرم همیشه سبزی‌ها را فریز می‌کند و می‌گوید که فریز کردن، راه مناسب‌تری برای نگهداری از سبزی‌هاست. می‌خواستم بدانم کار من درست است یا خواهرم؟»

در پاسخ به خانم رحمانی‌مقدم باید بگویم که هر ۲ روش خشک کردن یا فریزکردن سبزی می‌تواند معایبی را به دنبال داشته باشد و بخشی از ریزمغذی‌های موجود در سبزی را از بین ببرد. البته ممکن است نوع ماده مغذی‌ سبزی که در هر یک از این روش‌ها از بین می‌رود، متفاوت باشد. به عبارت ساده‌تر، در روش خشک‌کردن بخش قابل‌توجهی از ویتامین C سبزی‌ها از بین می‌رود و در عوض مقداری از املاح آنها حفظ می‌شوند. این در حالی است که وقتی شما سبزی تازه را فریز کنید و پس از مدتی آن را از حالت انجماد درمی‌آورید، حالت اکسیداسیون ضعیفی در سبزی رخ می‌دهد و این اکسیداسیون باعث می‌شود که برخی از املاح موجود در سبزی، تغییر ظرفیت بدهند و در نتیجه حجم املاح موجود در سبزی کاهش یابد. با این توصیف می‌توان گفت که خشک‌کردن یا فریزکردن سبزی‌های تازه برای بالابردن مدت زمان نگهداری آنها، باعث از بین رفتن حجمی از ریزمغذی‌ها و املاح موجود در سبزی‌ها می‌شود و معمولا نمی‌توان یکی از این ۲ روش را بر دیگری برتری داد. به همین دلیل توصیه می‌شود در صورت امکان و برای بهره‌ بردن از تمام مواد مغذی و مفید موجود در سبزی‌ها، تا جایی که می‌توانید این گروه از مواد غذایی را به صورت تازه خریداری و مصرف کنید.

بد نیست این نکته را هم بدانید که مقاومت ویتامین‌ها و املاح مختلف موجود در سبزی‌ها در برابر عوامل مخرب مانند حرارت، نور و اکسیداسیون با یکدیگر متفاوت است. از نظر علم تغذیه، حساس‌ترین ویتامینی که به سرعت در اثر حرارت‌دادن سبزی‌ها از بین می‌رود و تخریب می‌شود، ویتامین C است و ویتامین B۳ یا نیاسین هم جزو مقاوم‌ترین ویتامین‌ها در برابر عوامل مخرب مانند حرارت و اکسیداسیون بالا محسوب می‌شود.

دکتر محمدرضا وفا

متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران