سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
توصیه های پس از ارتودنسی
اگر بیمار در طول درمان ارتودنسی، بهداشت دهان و دندان را رعایت نکند، به دلیل بروز پوسیدگی و بیماری لثه، نتایج درمان ارتودنسی مطلوب نخواهد بود و سلامت دندانهایش به خطر میافتد...
افرادی که درمان ارتودنسی انجام میدهند، برای رعایت بهداشت دهان و دندان خود بهتر است به نکات زیر توجه کنند:
۱. شما علاوه بر مسواک معمولی (نرم یا متوسط)، به مسواک مخصوص ارتودنسی، مسواک بین دندانی و نخ دندان سوپرفلاس و استفاده از دهانشویه فلورایددار به صورت هفتگی (غلظت ۲/۰ درصد) یا روزانه (غلظت ۰۵/۰ درصد) نیاز دارید. پس از هر وعده غذایی، باید به دقت مسواک زد و پس از مسواک زدن، دندانها و وسایل ارتودنسی را به دقت بررسی و کنترل کرد. توالی صحیح رعایت بهداشت دهان به این شرح است: نخ دندان، سپس مسواک و بعد دهانشویه فلورایددار (روزانه یا هفتگی) همچنین لازم است لثهها را مرتب با آب نمک رقیق و به کمک انگشت ماساژ داد.
۲. طی درمان باید هر ۶ ماه یکبار، برای کنترل پوسیدگی و معاینه دندانها به دندانپزشک مراجعه کرد.
۳. معمولا پس از قراردادن جداکنندههای لاستیکی بین دندانها یا تعویض سیمهای ارتودنسی، دندانها دردناک و حساس میشوند ولی این درد به زودی برطرف خواهد شد. مصرف مسکنهایی نظیر ایبوپروفن یا استامینوفن به کاهش این ناراحتی کمک میکند. قرار دادن و جویدن قطعه کوچکی آدامس باعث کاهش درد نواحی دردناک میشود. به دنبال قراردادن وسایل ارتودنسی ثابت (بندها و براکتها)، ممکن است لبها و گونهها تحریک شوند که این تحریکها ظرف چند روز بهبود مییابند.
۴. قرار دادن مقداری موم نرم روی سطوح زبر یا برجسته وسایل ارتودنسی باعث تسریع بهبود این وضعیت و افزایش تطابق بافتی با ابزارهای ارتودنسی خواهد شد.
۵. خونریزی از لثه هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن، نشانه التهاب لثه است و لازم است بهداشت دهان دقیقتر و موثرتر رعایت و در صورت صلاحدید متخصص ارتودنسی، دندانها جرمگیری شود. گاهی حساسیت دندانها به گرما و به خصوص سرما (هوای سرد یا نوشیدنیهای سرد) نشانه پوسیدگی دندانی است، در این صورت باید در اولین فرصت آن را به متخصص ارتودنسی اطلاع داد.
۶. خوردن غذاهای سفت به سیمها و وسایل ارتودنسی آسیب میزند و باعث افزایش طول و هزینههای درمان میشود، بنابراین باید:
۷. از خوردن غذاهای سفت مانند تهدیگ، پیتزا، آجیل، نان خشک و میوههای سفت و هستهدار مانند گوجهسبز، هلو، انار و ... خودداری کرد.
۸. خوردن انواع شکلات، آبنبات و قطعات بزرگ آدامس در طول درمان ممنوع است.
۹. در صورت تمایل به خوردن ساندویچ، سیب، هویج یا میوههای مشابه، باید ابتدا آنها را به قطعههای کوچک تقسیم و سپس میل کنید.
۱۰. دستگاهی که روی دندانها قرار گرفته، کاملا ثابت و محکم است، بنابراین نباید آن را با دست یا هر وسیله دیگری دستکاری کرد.
۱۱. از فشار دادن دندانها روی هم و ساییدن آنها به یکدیگر خودداری کنید.
۱۲. بندهایی که محکم قرار گرفته باشند، از پوسیدگی جلوگیری میکنند، در حالی که بندهای لق شده خطرناک هستند و به سرعت زیر آنها پوسیدگی ایجاد خواهد شد بنابراین در صورت لق شدن بندها یا جدا شدن هر کدام از وسایل از روی دندانها، باید هرچه سریعتر با متخصص ارتودنسی تماس گرفت.
۱۳. اگر سیم اصلی بشکند، باید برای تعیین وقت معاینه، سریع با متخصص ارتودنسی تماس گرفت. در صورت جدا شدن یکی از سیمهای نازک که سیم اصلی را روی وسایل محکم میکند، باید آن را به دقت خارج کرد و به پزشک اطلاع داد. در موارد اورژانس، نوک تیز سیمهای نازک نگهدارنده سیم اصلی را به محل اولیه برگردانید و مقداری موم یا آدامس بدون قند روی آن قرار دهید تا به بافتهای دهان آسیب نرساند.
دکتر برهمن سبزواری متخصص ارتودنسی
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست