دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
یک دهم جمعیت دنیا دچار خستگی مفرط هستند
خستگی مفرط یکی از شایع ترین مشکلات مردم جهان است. از هر ۵ نفر یک نفر دچار خستگی غیرعادی و از هر ۱۰ نفر یک نفر دچار خستگی مفرط می شود. منشاء خستگی مفرط در بسیاری از موارد به شیوه زندگی پرمشغله برمی گردد، البته در این زمینه نباید احتمال بیماری جدی را نادیده گرفت.به گزارش «Prevention»به گفته کارشناسان، خستگی بیماری نیست بلکه ممکن است علامت بیماری فیزیکی، روحی - روانی باشد. اگر چنین نباشد احتمال دارد علت آن ناراحتی نهفته ای باشد. در این مطلب علت خستگی را از زوایای مختلف بررسی می کنیم.
۱) خستگی، ضعف و از نفس افتادن:علایم دیگر: تورم قوزک، کف پا، پا، معده و رگ های گردن، درد در قفسه سینه پس از مصرف غذای سنگین یا ورزش کردن .
علت احتمالی: بیماری عضلات قلب که باعث ضخیم شدن دیواره های قلب به خصوص در بطن چپ که بخش عمده پمپاژ خون را بر عهده دارد، می شود و در نتیجه قلب به طور موثر نمی تواند خون را به تمام بدن پمپاژ کند. درست کار نکردن عضلات قلب یعنی گردش کمتر اکسیژن در بدن و در نتیجه ایجاد خستگی. این عارضه ممکن است ارثی باشد یا به علت بیماری قلبی یا عفونت ایجاد شود که در صورت درمان نشدن ممکن است کشنده باشد.
۲) آشفتگی، گیجی و احساس ضعف:
علائم دیگر؛ خشکی دهان، یبوست یا اسهال.
علت احتمالی، بیشتر مردم بر این تصورند که انواع آلرژی ها مانند تب یونجه باعث خستگی مفرط می شود اما در واقع آن چه آن ها را خسته می کند، مصرف داروهای آنتی هیستامین است. این داروها بر گیرنده های مغز که خواب ایجاد می کند، تاثیر می گذارد.درمان: با تجویز پزشک از آنتی هیستامین های نوع قدیمی استفاده کنید.
۳) خستگی و ضعف همراه درد عضلات:
علائم دیگر؛ ریزش موی بدن، کاهش توده استخوان که به شکستگی استخوان منجر می شود، سختی در تمرکز کردن.
علت احتمالی: علت این امر در مردان می تواند میزان پایین تستسترون هورمون های مردانه باشد. به هنگام انجام دادن فعالیت های فیزیکی با افت در میزان تستسترون ، فرد احساس خستگی پیدا می کند. علت اصلی کاهش تستسترون هنوز مشخص نیست اما ممکن است ژنتیکی باشد.درمان: امکان دارد درمان جایگزینی تستسترون برای بازگرداندن قدرت عضلات وجود داشته باشد.
۴) کار بدنی دشوار می شود.
افزایش خستگی به مرور زمان، مشکل خفیف در بینایی، تشنگی، تکرر ادرار بیش از معمول، عفونت های مکرر، زخم هایی که کند بهبود پیدا می کند، بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست یا پا.
علت احتمالی: دیابت نوع ۲ که بر اثر چاقی مفرط ایجاد می شود و احساس خستگی به وجود می آورد. فردی که وضع جسمی مناسبی ندارد ، برای انجام دادن هر کاری نیاز به تلاش بیشتری دارد. شاید این گروه از غذاهای چرب استفاده می کنند و به ورزش نمی پردازند که این امر بدن را خسته می کند. درمان؛ هدف حفظ میزان قند خون است تا از خطر بروز ناراحتی هایی مانند کوری، آسیب عصب، زخم معده و قطع عضو پیشگیری شود. درمان شامل ورزش منظم ، رژیم غذایی سالم و دارو برای پیشگیری از بالا رفتن قند خون است.
۵) خستگی مفرط و تغییر خلق و خو
علائم دیگر: فعالیت های فیزیکی دشوار و گاه ناممکن می شود، خون ریزی شدید هنگام قاعدگی ، عرق کردن به هنگام شب، تغییر خلق و خو.
علت احتمالی: این حالت در برخی زنان ۵ سال قبل از دوران یائسگی که در اواخر ۴۰ یا اوایل ۵۰ سالگی رخ می دهد، اتفاق می افتد.تخمدان ها کمتر هورمون استروژن تولید می کند. استروژن میزان هورمون های استرس مانند کورتیزول و آدرنالین خون را کنترل می کند.زنان در دوران قبل از یائسگی دچار خون ریزی شدید می شوند که این امر به کم خونی منجر می شود و این امر علت شایع خستگی آن هاست. عرق شبانه که علامت دیگر دوران قبل از یائسگی است با مختل کردن خواب، خستگی مفرط ایجاد می کند.
درمان: ورزش منظم، مصرف نکردن مشروبات الکلی و خوابیدن و بیدار شدن در ساعات منظم.
۶) ضعف و تشنگی:خشکی دهان، لب و چشم، تیرگی و کم شدن مقدار و دفعات ادرار ، سردرد.
علت احتمالی: کمبود آب. بیش از ۷۰ درصد بدن از آب تشکیل شده است و به هنگام کم آبی، آب سلول ها از بین می رود و در نتیجه عملکرد سلولی دچار مشکل می شود. با کم شدن آب بدن، حجم خون کاهش می یابد و برای پمپاژ همان مقدار خون قلب مجبور است، سخت تر کار کند.
درمان: هر انسان به روزی ۳ لیتر مایعات نیاز دارد که می توان از طریق آب میوه، سوپ و چای آن را تامین کرد.
۷) خواب آلودگی عمومی:
علایم دیگر خستگی؛ البته می توانید به کار و ورزش کردن بپردازید.احساس سرما، پوست خشک و رنگ پریده ، زبری و کم شدن مو، شکنندگی ناخن و گرفتگی صدا.
علت احتمالی: کم شدن فعالیت غده تیروئید. کاهش یافتن میزان هورمون تیروئید باعث کند شدن روند سوخت و ساز بدن می شود و در نتیجه به فرد احساس خستگی می دهد.
درمان: از طریق آزمایش خون میزان هورمون کنترل می شود و طبق آن دارو برای بازگرداندن میزان هورمون تجویز می شود.
۸) به هنگام کتاب خواندن یا تماشای تلویزیون به خواب می روید.
احساس خستگی، ناتوانی در تمرکز کردن.خرخر کردن، بیدار شدن با گلوی خشک، نداشتن تمرکز یا به خاطر آوردن و سردرد به خصوص به هنگام صبح.
علت احتمالی: آپنه خواب یعنی قطع ناگهانی تنفس که به دفعات زیادی در هنگام شب رخ می دهد.این حالت که در برنامه خواب اختلال ایجاد می کند، باعث ایجاد خستگی می شود و در صورت درمان نشدن ، باعث بروز خطرات دیگری شامل فشار خون بالا و حتی افسردگی می شود.
درمان؛ پایین آوردن وزن و استعمال نکردن دخانیات .
۹) بی حالی در پایان روز:
علائم دیگر: اسهال یا یبوست ، حالت تهوع و استفراغ ، نفخ معده ، درد بر اثر نفخ بیش از حد و گرفتگی عضلات معده.
علت احتمالی: بیماری سلیاک که ممکن است ارثی باشد به علت عدم تحمل گلوتن (مخلوطی از پروتئین های موجود در غلات) به وجود می آید. این حالت سیستم دفاعی بدن را تحریک می کند تا به بافت های روده حمله ور شود و مواد مغذی جذب نشود و در نتیجه بیماری هایی مانند پوکی استخوان و کم خونی را که خستگی ایجاد می کند، به وجود می آورد .
درمان: زیر نظر یک متخصص تغذیه، گلوتن از برنامه غذایی حذف شود.
مترجم: علیرضا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست