چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نگاهی به ماجرای مسجد لعل پاكستان


نگاهی به ماجرای مسجد لعل پاكستان

مقاومت شدیدی كه از داخل مسجد و مدرسه توسط مبارزین كاملا مسلح بعمل آمده, پرسشهایی را درباره هویت افراد مستقر در سنگرها و نیز كمیت و كیفیت سلاح و مهمات ذخیره شده در این دو مركز, مطرح ساخته است

روزنامه انگلیسی زبان «دان»، در مقاله ای این پرسش را مطرح كرد كه مبارزین داخل مسجد «لعل» و مدرسه «حفصه» چه كسانی هستند؟این روزنامه افزود: مقاومت شدیدی كه از داخل مسجد و مدرسه توسط مبارزین كاملا مسلح بعمل آمده، پرسشهایی را درباره هویت افراد مستقر در سنگرها و نیز كمیت و كیفیت سلاح و مهمات ذخیره شده در این دو مركز، مطرح ساخته است.

نویسنده می افزاید: در مدت هفت روز متوالی، مبارزین طرفدار مولانا «عبدالرشید غازی» آتش سلاحهای خودكار را مبادله كردند و حدود ۳۰تا ۴۰ نفر از مبارزین در داخل این مجتمع تا حدی شستشوی مغزی شده اند كه مرگ را به تسلیم شدن ترجیح می دهند.

روزنامه دان در ادامه آورده است: در دومین روز این مناقشه خونین، زمانی كه بیش از ۴۰نفر از افراطیون هنگام تلاش برای فرار و بالا رفتن از دیوار این مجتمع دستگیر شدند، مقامات امنیتی كشف كردند كه حداقل پنج نفر از آنان به حزب غیرقانونی «جماعت الدعوه» (لشكر طیبه سابق) وابسته بودند.به گفته نویسنده، حضور این افراد نشان داده كه دربهای این مجتمع هیچگاه بر روی مبارزین بخاطر نیل به یك آرمان مشترك، بسته نشده بود.

دان اضافه كرد كه این امر نیز مشاهده شد كه بعضی ازمبارزین به «حركت جهاد اسلامی»منحله به ریاست «قاری سیف الله» كه هم اكنون در بازداشت مقامات دولتی قرار دارد، وابسته هستند.نویسنده تاكید می كند كه تحولات چند روز اخیر نشان می دهد كه گروهی از مبارزین به حزب «جیش محمد» كه غیرقانونی و منحل شده است، وابستگی دارند.

این روزنامه در ادامه می افزاید: اكنون این امر نیز بخوبی روشن شده است كه فردی كه از نظر عقیدتی این مبارزین را كنترل می كند، مفتی «عبدالرئوف» برادر «مسعور اظهر» است كه كمی قبل از آغاز عملیات كنونی، توانسته است بدون سر و صدا وارد مسجد لعل شود و اكنون در آنجا پنهان شده است.نویسنده این مطلب اشاره دارد كه یك مبارز سطح بالای دیگر «غازی نوید مسعود هاشمی» است كه به عنوان رابط میان سازمانهای مبارز و كسانی كه در این مجتمع سنگر گرفته اند، عمل می كند.

در راستای این مطلب، روزنامه انگلیسی زبان «نیوز» نیز به نقل از منابع موثق خود نوشته است: ۱۱مبارز خارجی از جمله یك زن «چچنی» و ۲۱نفر وابسته به سپاه صحابه در میان ۴۴تن افراد داخل مسجد لعل و مدرسه حفصه كه در حال مبارزه با نیروهای نظامی و امنیتی بودند. لازم به یادآوری است كه طی این هفت روز بیش از ۲۰انفجار شدید در این دو مكان رخ داده است.

● یورش نظامیان پاكستان

هشت روز پس از اشغال مسجد لعل (كه به آن مسجد سرخ هم می گویند و در زبان محلی «لال مسجد» خوانده می شود) از سوی طلبه های بنیادگرا، ارتش پاكستان حمله به این مسجد را آغاز كرد. پیش از آن، گفتگو با اشغال كنندگان متعصب مسجد با شكست روبرو شده بود. بر اساس گزارش ها در این درگیری حداقل ۷۰ تن كشته شده اند.

مقامات نظامی شمار كشته شدگان را ۴۳ نفر اعلام كرده اند. نیروهای امنیتی پاكستان، بلافاصله پس از شكست مذاكرات، پیش از آن كه سپیده بدمد، به مسجد سرخ كه تحت اشغال طلبه های مسلح بود، حمله بردند.

واحدهای نظامی در این یورش، ابتدا این مركز اسلامی را از همه سو محاصره كردند، سپس مسجد و بعد محل برگزاری «تدریس قرآن» را تخلیه كردند. طلبه های مسلح در این مركز، به سوی نیروهای نظامی آتش گشودند و به سختی از خود مقاومت نشان دادند. به گفته یك سخنگوی نظامی دولت پاكستان، آنان در این نبرد مسلسل و اسلحه های سنگین بكار بردند. بر اساس گزارش ها دود غلیظ سفیدی، پیرامون مركز دیده می شد. صدای شلیك و انفجار در تمام شهر به گوش می رسید. در خیابان های شهر یك دوجین آمبولانس در حال رفت و آمد بودند.

● شورشی یا قربانی؟

موافق گزارش خبرگزاری ها، افكار عمومی پاكستان درباره این درگیری، نظرات دوگانه ای دارد. بسیاری از برخورد طلبه های مسجد سرخ به شدت انتقاد كرده اند، ولی خواهان یافتن راه حلی برای پایان دادن به بحران ، بدون خون ریزی شده اند.

برخی معتقدند كه باید شدت عمل نشان داد. امیر ضیا، خبرنگار پاكستانی، می گوید: «این آدم ها باید به محاكمه كشیده شوند، مهم نیست كه به چه قیمتی. اگر ما به این چیزها تن بدهیم ، آن وقت پایانی نخواهد داشت.»

● «ملای محبوب» بنیادگرا

مسجد لعل از روز سه شنبه، سوم ژوئیه، در اشغال طلبه های مدارس مذهبی پاكستان است. این طلبه ها كه عقایدی رادیكال و بنیادگرایانه دارند، خواهان اجرای قوانین شریعت اسلام در سراسر این كشورهستند.رهبرآنان،عبدالرشید غازی، حاضر به تسلیم نشد و در درگیری ها كشته شد. موافق گزارش روزنامه «فرانكفورتر آلگماینه تسایتونگ»، عبدالرشید غازی مدت طولانی ای «ملای محبوب» خبرنگاران غربی بود.

چون او همواره آماده بود، خبرنگاران رابپذیرد و به آن ها نشان دهد كه «بنیادگرایی اسلامی و مدرنیته، با هم سر سازگاری دارند.» بر اساس خبر این روزنامه كه در فرانكفورت منتشر می شود، برادر جوان عبدالرشید غازی، مولانا عبدالعزیز، كه در مسجد بخش «تدریس قرآن» را به عهده داشته، كمتر به خبرنگاران روی خوش نشان می داده است.

او به عنوان «قدرت پشت پرده » بنیادگرایان اسلامی معروف است. گفته می شود كه مولانا عبدالعزیز، هفته پیش كوشیده بود، با پوشیدن یك برقع از مسجد سرخ فرار كند، ولی دستگیر شده است.