پنجشنبه, ۷ تیر, ۱۴۰۳ / 27 June, 2024
مجله ویستا

خطرات رانندگی در بزرگراه فناوری اطلاعات


خطرات رانندگی در بزرگراه فناوری اطلاعات

اینترنت شیوه های ارتباطی، اجتماعی را کاملا دگرگون ساخته و نگرانی هایی به ویژه در ارتباط با تربیت اخلاقی و آموزش موثر والدین ایجاد کرده است.
امروزه ظهور فناوری های ارتباطی …

اینترنت شیوه های ارتباطی، اجتماعی را کاملا دگرگون ساخته و نگرانی هایی به ویژه در ارتباط با تربیت اخلاقی و آموزش موثر والدین ایجاد کرده است.

امروزه ظهور فناوری های ارتباطی نوین و توسعه آن در زندگی روزمره، زمینه های مختلف زندگی انسان را دست خوش تغییرات زیادی کرده به گونه ای که در بسیاری از کشورها مبنای تعاملات اقتصادی و اجتماعی و... فضای مجازی بوده و تصور حذف آن از زندگی مدرن غیرممکن است. اگرچه این فناوری امتیازات و فواید بی شماری دارد اما بی گمان پدیدآورنده مشکلات جدید است. اینترنت شیوه های ارتباطی، اجتماعی و... را کاملا دگرگون ساخته است و نگرانی هایی به ویژه در ارتباط با تربیت اخلاقی و آموزش موثر والدین به وجود آورده است. زیرا فضای مجازی ممکن است در آموزش اخلاقی جایگزین خانواده شود و پایه اعتقادات اخلاقی آنان در مواجه با مطالب، تصاویر و محتوای غیراخلاقی سست شود و منجر به رفتارهای غیرقانونی بزهکارانه از سوی آن ها شود.

اگر تلاش خانواده ها در گذشته معطوف به کنترل فرزندانشان برای جلوگیری از اعتیاد و فساد اخلاقی در زمینه های بیرون از خانواده بوده است امروزه این زمینه ها با حضور اینترنت و ماهواره به داخل خانه کشیده شده است که پیچیدگی و کنترل را برای والدین سخت تر کرده است به خصوص در کشور ما که به نظر می رسد میزان اطلاعات جوانان و نوجوانان همواره از پدر و مادر در حوزه فناوری اطلاعات بیشتر بوده است. در پژوهشی ثابت شده که ۷۰ درصد از والدینی که در منزل رایانه شخصی دارند، اینترنت را مکانی معرفی کردند که جوانان و نوجوانان می توانند در آن «مطالب مفید و جذاب» پیدا کنند اما در عین حال ۷۵درصد از آن ها از امکان افشای اطلاعات شخصی و دسترسی به تصاویر غیراخلاقی به وسیله فرزندان خود ابراز نگرانی کرده اند و علاوه بر آن شیوه های مقابله ای و تربیتی را نمی دانستند و یا اطلاعات آن ها در زمینه کار با اینترنت بسیار اندک بود.

از آن جایی که جوانان و نوجوانان در جوامع مختلف به مقتضای سنشان و به خاطر بیداری غرایز مختلف و حس کنجکاوی از طرفداران جدی و همیشگی مطالب مختلف هستند، برای تامین کردن نیازها به گشت و گذار در اینترنت می پردازند و مشکلات جدی تری را تجربه می کنند. خطر مواجه شدن آن ها با افراد منحرف از طریق اتاق های گفتگو (CHAT) و دستیابی آن ها به سایت هایی با موضوعات خشونت آمیز و... زیاد است.

برخی از جوانان و نوجوانان در اتاق های گفت و گو با افرادی مواجه می شوند که بدون شناساندن هویت واقعی خود آنان را اغفال می کنند و تصاویر و اطلاعات دریافتی را منتشر می سازند.

هم چنین برخی از جوانان و نوجوانان در زمینه وبلاگ نویسی فعال هستند و تصاویر خود را همراه با اطلاعات شخصی و خانوادگی و... در سایت ها منتشر می کنند بدون آن که والدین آن ها در جریان باشند.

با این وجود اگرچه تلاش های مطلوبی در زمینه توسعه سیستم های فیلترگذاری طی سال های اخیر انجام شده است، اما به دلیل توجه نکردن به فرهنگ سازی، استفاده صحیح از اینترنت و هم چنین توجه نداشتن به مسائل روان شناختی و نبود آگاهی والدین از روش های آموزش درست در این زمینه هنوز مشکلات جدی وجود دارد.

به هرحال، این ابزار نوین ارتباطی حاوی مقالات علمی، آموزشی، تفریحی، زمینه های اقتصادی و... است که می تواند منشاء پیشرفت ها و تحولات عمیق اقتصادی و اجتماعی باشد و جنبه های منفی آن می باید با برنامه ریزی فرهنگی و تدوین راهکارهای نظری و عملی کاهش یافته یا کنترل شود. کمک و یاری به جوانان و نوجوانان در مقابل خطرات اینترنت کار مشکلی است و احتیاج به مهارت های خاصی دارد. آموزش و برنامه ریزی برای ارتقاء دانش والدین و استفاده و کاربری صحیح و فرهنگ مجازی در بین جوانان و نوجوانان می تواند راه گشا باشد جوانان و نوجوانان در بزرگراه اطلاعاتی در حال رانندگی هستند. آن ها در طول مدت آنلاین با موقعیت های بسیاری مواجه می شوند که برخی امن و برخی ناامن است لذا باید با آموزش های ویژه مدیریت عواطف و احساسات و روش های کنترل خود و کاربری مفید و سازنده را به آنان آموخت.