جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

گوش های سنگین و درمان سبک


گوش های سنگین و درمان سبک

«باباجان! پیری است و هزار عیب. خدا وقتی می خواد به ما لطف کند گوش هایمان را سنگین می کند که کمتر بشنویم تا کمتر برنجیم.»
این پاسخ سالمند دوست داشتنی و سپید مویی است در مقابل سوال من …

«باباجان! پیری است و هزار عیب. خدا وقتی می خواد به ما لطف کند گوش هایمان را سنگین می کند که کمتر بشنویم تا کمتر برنجیم.»

این پاسخ سالمند دوست داشتنی و سپید مویی است در مقابل سوال من که از او می پرسم با کم شنوایی چه می کنید؟

بابا علی از آن بابابزرگ های محبوبی است که کسی دلش نمی خواهد او را برنجاند اما خودش فکر می کند دیگران یواش حرف می زنند تا او نشنود چه می گویند. او می داند که گوش هایش سنگین شده است اما چیزی که نمی داند این است که زودرنج هم شده.

این سالمند ۷۵ ساله بارها به خاطر نشنیدن صدای بوق، زنگ در یا تلفن دچار مشکلات جدی شده است. او هنوز مطمئن نیست که بخواهد با یک سمعک کوچک مشکل خود را حل کند.

دکتر عباسعلی وفایی گوش را وسیله ارتباطی مهم برای انسان می داند و معتقد است: این که درک صحیحی از محیط اطراف داشته باشیم و تصمیم درست و بموقع در مقابل محرک ها بگیریم نیاز به عملکرد صحیح حواس خصوصا شنوایی دارد.

برای انسان توانایی برقراری ارتباط موثر با اجتماع و بهبود وضعیت روابط عاطفی و هیجانی با دیگران ضروری است. به اعتقاد این پژوهشگر نقص شنوایی قابل جبران است اما سر کردن با آن به بهانه پیری می تواند منجر به افسردگی در اثر منزوی شدن و احساس محدودیت و بی ارزشی شود. شنوایی کافی برای آگاهی از اخبار روزمره از طریق رادیو و تلویزیون ضروری است و تلفن، وسیله فراگیری که امروز اغلب ما با آن ارتباط برقرار می کنیم نیاز به شنیدن دارد. تنها شدن در اجتماع امروز می تواند ایمنی سالمند را به خطر بیندازد و بر فعالیت های فیزیکی و عاطفی اجتماعی او اثر بگذارد.

دکتر عباسعلی وفایی نقص شنوایی را یکی از آسیب های ناشی از سالمندی می داند و و می افزاید: اولین علائمی که ناشی از کم شنوایی است عبارت است از نقص در برقراری ارتباط، درخواست مداوم تکرار کلمات، توجه به لب ها و لب خوانی و کج کردن سر به یک سمت به منظور تلاش برای بهتر شنیدن وبا اثرات رفتاری چون تحریک پذیری و دشمن پنداری، از دست دادن احساس شادابی و منزوی شدن بروز می کند.

وی می افزاید: نقص شنوایی مخفی است و تنها با تفسیرهای غلط و اشتباه در تشخیص، فراموشی، گیجی و حتی جنون بروز می کند.

پیشرفت نقص شنوایی اغلب به تدریج اتفاق می افتد بنابراین همیشه واضح نیست که حوادث اطراف شخص بر نقص شنوایی او تاثیر داشته است یا نه.

کم شنوایی، یک بیماری رایج

طبق اعلام مرکز بین المللی بررسی آمارهای بهداشتی طی دهه گذشته کاهش شنوایی یکی از شایع ترین وضعیت های بهداشتی مزمن در ایالات متحده بوده است. این بررسی نشان داد که نقص شنوایی در افراد ۶۵ تا ۷۴ سال حدود ۲۳درصد و در افراد بالای ۷۵ سال ۳۲ درصد شیوع داشته است.

متاسفانه اغلب افراد عادی و حتی بعضی از مراقبین بهداشتی در مورد مشکلات ارتباطی ای که سالمندان مبتلا به نقص شنوایی با آن دست به گریبان هستند آگاهی ندارند.

گوش ها هم پیر می شوند

شاید لغت پیرگوشی به گوش شما هم خورده باشد. این لغت برای تشخیص نقص شنوایی در سنین بالا استفاده می شود. این اختلال تدریجا پیشرفت می کند و به میزان زیادی بر میزان شنوایی هر دو گوش تاثیر می گذارد.

صدمات ناشی از عفونت ها به گوش، صداهای مزاحم، داروهایی که بر بدن اثر دارند، بیماری های قلبی- عروقی، حوادث عروق مغزی و اختلالاتی از این قبیل می تواند عملکرد شنوایی را کاهش دهد. برخی از اختلالات سبب کاهش توانایی فرد در درک کلمات می شود یا فرآیند صحبت کردن را دچار اختلال کند.

وزوز گوش یکی دیگر از مشکلات سالمندان است که امکان دارد با درمان برطرف شود.

به هر حال اغلب دلیل این بیماری ناشناخته می ماند. در بعضی موارد شدت وزوز گوش به قدری است که می تواند در عملکرد روزانه فرد اثر بگذارد.

مبارزه با پیرگوشی

متخصصان توصیه می کنند به منظور پیشگیری از بروز اختلالات شنوایی، عفونت های گوش باید کاملا تحت درمان قرار گیرند. از ضربه به گوش جلوگیری شود و با شستشوی کامل مجرای خارجی گوش کانال گوش خارجی توسط متخصص از آلودگی های مزاحم پاک شود.

افراد باید از سر و صداهای بلند محیطی دوری کنند و برای این منظور در صورتی که نمی توان صدای محیط را کاهش داد استفاده از گوشی های محافظ ضروری است.

دکتر وفایی به سالمندان توصیه می کند معاینات دوره ای شنوایی سنجی را فراموش نکنند.