یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

مدیریت خرج برای زوج های جوان


مدیریت خرج برای زوج های جوان

به طور معمول زوج های جوان در ابتدای زندگی شاید چند هفته یا حتی یک ماه نیاز به خرید نداشته باشند زیرا مواد مورد نیاز آنها از قبل تامین شده است, اما پس از اتمام آذوقه اولیه باید برای خرید برنامه ریزی کنند

به‌طور معمول زوج‌های جوان در ابتدای زندگی شاید چند هفته یا حتی یک ماه نیاز به خرید نداشته باشند زیرا مواد مورد نیاز آنها از قبل تامین شده است، اما پس از اتمام آذوقه اولیه باید برای خرید برنامه‌ریزی کنند.

آنها در کنار تمام فراز و فرودهای زندگی یک نکته مهم را باید در نظر داشته باشند: چگونه باید خرید کنند. زوج‌های جوان یادشان باشد اقتصاد خانواده تنها محدود به خانواده‌های مرفه و ثروتمند نیست. این علم برای اقشار کم‌درآمد که اتفاقا دخل و خرجشان همخوانی ندارد، کاربرد‌های بیشتری خواهد داشت. از نکات قابل توجه در اقتصاد خانواده این است که افزایش درآمد، به معنی بهبود معاش خانواده نیست، بلکه افزایش درآمد افزایش هزینه‌ها را به‌دنبال خواهد داشت، بلکه مدیریت هزینه‌ها است که هنر گردانندگان اقتصاد خانواده را آشکار می‌کند. خانواده‌ها نمی‌توانند هنگام مواجهه با کمبود بودجه‌شان یک متمم بودجه بیاورند و هزینه‌های اضافی را حذف کنند، بنابراین باید قادر باشند هزینه‌ها را مدیریت کنند. آنچه اقتصاد خانواده را منحصربه‌فرد می‌کند وجود ارتباطات درونی بین نقش‌های شغلی و خانوادگی است. با این وجود نباید فعالیت‌های اقتصاد خانواده را شوخی و سرگرمی دانست بلکه باید با جدیت و برنامه‌ریزی دقیق آنها را پیگیری کرد. این بدان معنا است که تمام اعضای خانواده موظفند از سیاست‌های اقتصادی خانواده در جهت پیشبرد اهداف آن تبعیت کنند. مدیریت اقتصادی خانواده در شرایط عادی باید براساس میزان درآمدهای هر یک از اعضای خانواده و هزینه‌ها تنظیم شود. همان‌طور که در خانواده، والدین باید مدیریت عاطفی، روانی و اجتماعی را اعمال کنند، در بحث هزینه‌کردن و ایجاد تعادل بین دخل و خرج نیز نیاز به مدیریت است، اما در خرید مایحتاج باید به نکاتی توجه داشت.

● خرید کردن

اگر تاکنون تجربه خرید نداشته‌اید، احتمالا هر چیزی که توجه شما را جلب می‌کند برمی‌دارید و چیزهای زیادی به خاطرتان می‌آید که نیاز دارید یا شاید بعدها به کارتان بیاید. همین می‌شود که کلی خرید مربوط و نامربوط انجام می‌دهید و زمان پرداخت هزینه اجناس، وقتی رقم مذکور را می‌شنوید، حس ناخوشایندی به شما دست می‌دهد و با خودتان می‌گویید: «وای خدای من این خرت و پرت‌ها چقدر گران شده است!» بسیاری از خانواده‌ها با این ذهنیت که فرزندانشان به اندازه کافی بزرگ شده‌اند آنها را روانه خانه بخت می‌کنند و از دادن برخی آموزش‌های کوچک و اساسی به آنها غفلت می‌کنند. یکی از این آموزش‌های کوچک، آموزش خرید کردن برای منزل است. در ادامه مطلب به نکاتی اشاره می‌کنیم که برای خریدی مقرون به صرفه و اقتصادی لازم است بدانید.

● فهرست تهیه کنید

قبل از ترک خانه به هدف خرید، حتما فهرستی به همراه داشته باشید. این کار علاوه‌بر جلوگیری از فراموشی احتمالی سبب می‌شود که خریدهای نامربوط و بی‌برنامه کمتری انجام دهید و حساب و کتاب دستتان بیاید. همیشه خریدهایی را که در طول روز انجام می‌دهید، در دفترچه‌ای یادداشت کنید و هر ماه هزینه‌ها را جمع کنید و هزینه‌های انجام شده را تحلیل کنید. بدین‌گونه مدیر مالی زندگی خودتان می‌شوید.

● چه چیزی بخریم؟

برای تهیه فهرست خرید اولویت را به اجناس ضروری بدهید. برخی اجناس و غذاهای فانتزی بیشتر جنبه تفننی دارد و به اصطلاح بَرج محسوب می‌شود نه خرج و می‌توان کاربرد آن را به روزهای خاص یا مناسبت‌های خاص محدود کرد. به یاد داشته باشید که حذف برخی اجناس از سبد خانواده آسیبی به رشد، سلامت و شادابی شما نمی‌رساند؛ حتی در صورت استفاده، می‌تواند سلامت شما را به خطر بیندازد. به‌طور مثال می‌توان از سس مایونز، سوسیس و کالباس، چیپس و پفک و... نام برد. پس برخی اجناس مصرفی غیرضروری را حذف کنید و برای آنها جایگزین‌های به صرفه‌تر و سالم تری پیدا کنید.

● از کجا بخریم؟

به‌طور طبیعی برای هر کالای خاص، مرکز خاصی برای خرید آن وجود دارد که در مناطق مختلف شهر مستقر است. اگر وسیله نقلیه دارید می‌توانید از این مراکز اجناس موردنظرتان را تهیه کنید اما اگر وسیله نقلیه ندارید این کار برایتان چه از لحاظ مالی و چه زمانی به صرفه نیست. بهتر است مراکزی را برای خرید انتخاب کنید که علاوه‌بر دارا بودن بخش‌های موردنیاز قیمت‌هایشان هم مناسب‌تر از مراکز دیگر باشد. از تخفیفات فروشگاه‌های بزرگ استفاده کنید.

● چه مقدار خرید کنیم؟

اینکه چه چیزی را به صورت کلی و چه چیزی را به صورت جزئی تهیه کنید، علاوه‌بر میزان مصرف به شاخص‌های دیگری نیز بستگی دارد. به عنوان نمونه در ابتدای زندگی بهتر است میوه و سبزیجات را به میزان خیلی کم تهیه کنید. این کار هم جلوی اسراف و خراب شدن آنها را می‌گیرد هم باعث می‌شود که همه چیز را به صورت تازه مصرف کنید. انبار کردن برخی اجناس علاوه‌بر صرف هزینه، سبب فاسد شدن و گذشتن تاریخ انقضای آنها نیز می‌شود و گاهی اصلا فراموش می‌کنید که چنین جنسی را در خانه ذخیره کرده‌اید. تهیه برخی اجناس به صورت کلی به صرفه‌تر است زیرا دیگر نیازی نیست هزینه بسته‌بندی را بپردازید. به‌طور مثال خرید چند کیلو لوبیای باز به صرفه‌تر از خرید یک بسته لوبیا است یا خرید دستمال کاغذی تاشده فله‌ای در مقایسه با یک جعبه دستمال کاغذی به صرفه‌تر است. یادتان باشد قرار نیست هزینه شکیل بودن بسته بندی کالاها را شما بپردازید!

● تحلیلگر باشید

همیشه قیمت‌ها را با هم مقایسه کنید. برآورد کنید که با توجه به میزان مصرف و نوع محصولی که تهیه می‌کنید و میزان ماندگاری آن و از همه مهم‌تر پولی که برای خرید در نظر گرفته‌اید، خرید چه محصولی اولویت دارد. همیشه به قیمت و تاریخ تولید و انقضای درج شده روی اجناس توجه کنید. هیچ‌گاه از سوال کردن درباره قیمت اجناس خجالت نکشید، شما حق دارید قبل از انتخاب، قیمت آنچه را می‌خرید، بدانید. برای انتخاب بین برندهای مختلف موجود در بازار بهتر است با پدر و مادر یا دیگر آشنایانتان مشورت کنید. درآمدتان را صرف آزمون و خطای محصولات مختلف نکنید و در انتخاب‌هایتان دقت کنید. پس از چندین بار خرید کردن به یک تحلیلگر تمام عیار تبدیل می‌شوید که خوب می‌دانید از کجا، چه موقع و چه میزان خرید کنید.