سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
مجله ویستا

حضور در جشن نیکوکاری خرید از بازار محبت خدا


حضور در جشن نیکوکاری خرید از بازار محبت خدا

نقطه اشتراک مکتب اسلام با مکاتب سرمایه داری در بحث کار و تلاش و ثروت این است که هر کسی به اندازه توان و استعداد خود می تواند کار کند و حقوق دریافت دارد. تفاوت یک مسلمان با معتقد …

نقطه اشتراک مکتب اسلام با مکاتب سرمایه داری در بحث کار و تلاش و ثروت این است که هر کسی به اندازه توان و استعداد خود می تواند کار کند و حقوق دریافت دارد. تفاوت یک مسلمان با معتقد به تفکر سرمایه داری اما به نوع هزینه کردن آن برمی گردد. یک مسلمان علاوه بر این که به قناعت توصیه شده، روا نیست که درآمد اضافه بر هزینه زندگی خود را به انباشت ثروت شخصی اختصاص دهد بلکه باید به رفع فقر از جامعه کمک کند. این در حالی است که ثروت و ثروتمندی در تفکر سرمایه دار، یک ارزش به حساب می آید.

افتخار ماست که کتاب آسمانیمان روی این مسئله تأکید کرده و پیامبر گرامی اسلام (ص) نیز بر همان سیره عمل نموده است.

افتخار ماست که امام اولمان؛ علی(ع) در شب های مرموز کوفه و در سکوت شهر خفته وبی خبر، کیسه نان و خرما به دوش می کشید و یتیمان و بینوایان را سیر می کرد.

کمک در خفا به محرومان، سنت و سیره دین و بزرگان آیین ماست. خداوند برخی انسان ها را وسیله جبران ضعف برخی انسان های دیگر قرار داده اما نباید کمک گیرنده مشخص باشد و آبروی او حراج شود. جشن هایی چون نیکوکاری و عاطفه ها محمل های خوبی برای رساندن کمک به نیازمندان واقعی است بی آن که آبروی کسی برود.

در شلوغی خیابان ها و تکاپوی مردم برای خرید و خانه تکانی و نونوار شدن، هر سال مجالی ایجاد می شود برای یاری رساندن به آنهایی که توانایی حضور در این همایش بی دعوت ملی را ندارند. این مجال، همان جشن نیکوکاری است.

شاید دلیل این که جشن نیکوکاری را در آستانه بهار برگزار می کنند آن است که در ایام نوروز تفاوت دارا و ندار بیشتر عیان می شود. تفاوتی که از نو یا کهنه بودن لباس ها نمایان می شود وحتی نوع پذیرایی میزبانان در دید و بازدیدها.

اکنون که دستان فرزندانمان را می گیریم و به بازار می بریم تا برایشان شادی بخریم چه خوب است که آنها را به شاد کردن دل کودکانی دیگر ترغیب کنیم. بچه ها زودتر از بزرگترها همدلی نشان می دهند پس خرید برای بچه ها را بهانه حضور کمرنگ در جشن نیکوکاری قرار ندهیم.

هر کدام از اعضای خانواده سهمی از خرید خود را به نیازمندان اختصاص دهد تا دست محرومان خالی نماند در این شب عید. خداوند به کمک ما برکت می دهد این وعده آن وجود تبارک و تعالی است.

اثر اجتماعی کمک به همنوع، ایجاد همدلی و پرهیز از خودپسندی ها و خودخواهی های ما است که در رفتارهای ترافیکی، رعایت حقوق شهروندی، رعایت حقوق همسایگان و از این قبیل نمایان می شود.

شرکت در جشن شاد کردن دل نیازمندان و نونوار کردن ظاهر آنان، فرصتی است برای نونوار کردن اخلاقیات و هر آنچه به درونیات ما مربوط است. شب عید خانواده ها، متناسب با میزان درآمد خانوادگی، نونوار می شوند؛ اما به لحاظ ظاهری. نونوار شدن درونیات، خیلی ارزان تر از تازه شدن لباس، فرش ومبلمان تمام می شود. کسی نمی تواند با ۱۰هزارتومان کالای ۱۰۰هزارتومانی بخرد اما خداوند نیکی مؤمن را ۱۰ برابر می کند. مثل این است که ۱۰هزارتومان کمک کنیم و حداقل ۱۰۰هزارتومان محبت خداوند را برای خود بخریم هر چند که عنایات حضرت حق در اعداد و ارقام نمی گنجد و این اعداد فقط برای تشریح روشن تر مطلب بود.