چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
پیامدهای طلاق
طلاق و از هم پاشیدگی كانون خانواده معضل اجتماعی است كه پیامدهای آن از مشكلات بزرگ جوامع كنونی به شمار می رود ولی در شرایط حاضر به صورت متداول ترین راه حل یك ازدواج ناموفق درآمده است.
گسستن رابطه زناشویی و رها ساختن زندگی مشترك، زن و مردی را كه با هم پیوسته بوده اند، به راه های گوناگون می كشاند ، هر چند امكان دارد، چنین زن و مردی، هریك خوشبختی خاصی یافته یا سعادت از دست رفته را در كنار همسری دیگر بیابند اما متأسفانه چنین امكانی اندك و تنها برای حدود ۱۰ درصد اتفاق می افتد.
جامعه ما نسبت به زنان مطلقه پیشداوری منفی دارد و قریب ۹۰ درصد زنان طلاق گرفته را نمی پذیرند. از طرفی دیگر مشكل وجود فرزندانی در خانواده های طلاق كه ناچارند به زندگی در كنار یكی از والدین بسنده كنند و روزگار را زیر سایه ناپدری یا نامادری بگذرانند، مسأله دیگری است كه بسیار قصه های غم انگیز آن را شنیده ایم. این مسایل و پیامدها یك ذهنیت تاریخی منفی نسبت به طلاق را شكل داده است. این واقعیت را هر فردی می تواند دریابد كه سابقه طلاق در زندگی هر فردی به عنوان یك نقطه منفی و ضعف محسوب می شود.
ایجاد چنین نگرشی در سطح جامعه و تلقی منفی از «طلاق» و زنان و مردان مطلقه، از مهمترین عوامل بازدارنده طلاق است. البته اسلام به عنوان یك دین واقع گرا نمی تواند به دلیل خطرات ناشی از طلاق در هیچ شرایطی طلاق را نپذیرد، زیرا به هرحال در مواقعی اختلافات زن و مرد درون خانواده به نقطه انفجارآمیزی می رسد كه اجبار به ادامه چنین وضعی، نه تنها به بهبود اوضاع نمی انجامد، بلكه به مصایب و فجایع دردناكی منجر می شود و سلامتی زن و شوهر یا فرزندان خانواده را در معرض مخاطره جدی قرار می دهد.با وجود این ، طلاق در شرع مقدس اسلام به عنوان مبغوض ترین عمل قابل پذیرش تلقی شده و در عرف جامعه ایرانی نیز فقط به عنوان آخرین راه حل قابل پذیرش است.
امروزه در كشورمان شاهد افزایش برخی از معضلات اجتماعی هستیم و طلاق از جمله معضلاتی است كه افزایش آن شكل چشمگیر و خطرناكی به خود گرفته است. بر طبق آمارهای رسمی و غیررسمی و اظهاراتی كه توسط مسئولین دادگاه خانواده ارائه شده از هر چهار یا پنج ازدواجی كه صورت گرفته یك مورد آن متأسفانه به طلاق می انجامد و بر همین اساس كشور ما بعد از كشورهایی چون آمریكا، دانمارك و مصر چهارمین كشور پرطلاق دنیا محسوب می شود. حال به بررسی برخی از جنبه های این پدیده می پردازیم.
دو فرد با دنیایی از آمال و آرزو و اغلب با عشقی وافر در كنار هم قرار گرفته و پیوندی از روابط را با هم برقرار می كنند. پیوندی كه امید می رود تا پایان زندگی دو نفر پایدار و استوار باقی بماند. پس چه می شود كه تمام آرزوهای دو نفر از هم می گسلد و زندگی آنها قبل از موعد از هم فرو می پاشد. عوامل موجد در طلاق چیست؟ طلاق چه اثرات و عوارضی را بر زوجین طلاق گرفته و همچنین جامعه پیرامون آنها می گذارد؟ آیا آینده و آتیه ای بهتر در انتظار مطلقین خواهد بود؟ چه راهكارهایی برای كاهش این معضل وجود دارد؟ مقاله زیر تلاش دارد به برخی از این پرسشها پاسخ گوید،باهم می خوانیم:
● عوامل طلاق :
▪ برخی از عوامل طلاق در جامعه ما به شرح ذیل می باشند:
۱- عوامل قانونی : از جمله عواملی كه در حال حاضر به شدت طلاق ها را در جامعه ما متأثر می سازد وجود و تصویب برخی از قوانین مربوط به ازدواج و طلاق است. مثلاً قوانین مربوط به مهریه نه تنها نتوانسته مانع طلاق دادن زنان توسط مردها شود بلكه منجر به جنگ و جدال بسیاری بین زوجین شده است. قانونی كه مبنی بر حق حبس مرد برای عدم توانایی پرداخت مهریه توسط زن به تصویب رسیده و بر اساس ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی كه می گوید: زن می تواند تا مهریه به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی كه در مقابل شوهر دارد امتناع كند.
در هنگام برخی از اختلافات زنان را تجهیز به سلاحی كرده كه می توانند به وسیله آن مرد را تهدید كرده و مشكلاتی از قبیل این كه وقتی كه زن بخواهد اقدام به چنین شكایتی بكند مرد از هراس به حبس رفتن و یا بعد از به حبس رفتن بر دامنه مشاجرات بیافزاید و یا این كه سریع تر اقدام به طلاق نماید، را ایجاد نموده است. در این راستا مهریه وسیله ای شده كه زنان به خاطر این كه از حالات احساسی و هیجانی بیشتری برخوردارند سریع تر تحریك شده و دست به اقداماتی كه در كل به ضرر خود و همسرش و در نهایت زندگی مشترك آنان است، بزنند. از سویی دیگر مهریه می تواند دستاویزی برای برخی زنان سوءاستفاده كننده باشد كه اصولاً قصد زندگی مشترك ندارند و به خاطر دریافت مهریه اقدام به ازدواج می نمایند و بعد از مدتی با دلایل واهی سعی می كنند با دریافت تمامی مهریه یا قسمتی از آن با عاصی كردن مرد طلاق خود را بگیرند و این عمل خود را بارها می توانند تكرار كنند.
به نظر می رسد برای برطرف كردن معایب قانونی مربوط به مهریه ازجمله حذف حق حبس زنان با توجه به بررسی های كارشناسانه دقیق تر باید اصلاحاتی صورت پذیرد تا كمترین عوارض را دربرداشته باشد. البته مسائل قانونی فقط به مسائل مطرح شده ختم نمی شود بلكه مسائل دیگری نیز وجود دارد كه باید مورد بررسی و بازبینی قرار گیرند و بر اساس زمان حاضر تغییرات لازم در آنها انجام پذیرد.
۲- عوامل روانشناختی : عوامل روانشناختی دخیل در طلاق ابعاد گسترده ای را دربرمی گیرد كه با بیان مختصر نمی توان به توصیف گستره آن پرداخت ولی از جمله مواردی كه می توان به آنها اشاره كرد به شرح ذیل است:
● عدم تفاهم و سازگاری روانی
در برخی از موارد طلاق، وقتی از زوجین درباره علل طلاق سؤال می شود راحت ترین و در دسترس ترین پاسخی كه خواهند داد این است كه می گویند ما با هم سازش یا تفاهم نداریم. وقتی سؤال دقیق تر می شود كه منظور از تفاهم نداشتن چیست؟ در پاسخ بسیاری از آنها مشاهده می شود كه دلیل یا جواب مستدلی برای آن ندارند. از مفاهیمی مثل این كه او مرا درك نمی كند، ما با هم هیچ شباهتی نداریم، او مرا دوست ندارد، به خانواده اش وابسته است(البته این سخن در بین خانم ها بسیار شایع است) و مسائلی از این قبیل كه بسیارند مطرح می شود.
این شكایات و گله مندی ها گاهی دوطرفه است یعنی هر دو زوج متقابلاً از همدیگر شكایت می كنند ،ولی در خیلی مواقع نیز یك طرفه است یعنی یكی از زوجین عاشق و دوستدار همسر خود است و تمام و كمال حاضر به زندگی مشترك با طرف مقابل خود است ولی دیگری علی رغم ابراز احساسات همسرش، حالتی تنفرآمیز نسبت به او پیدا می كند. در این حالت است كه تقریباً آن زندگی به نقطه پایان خود نزدیك شده و دیری نخواهد پایید كه طلاق و متاركه زوجین نتیجه بلافصل آن خواهد شد.
پدیده ذكر شده به وفور در جلسات مشاوره زوجینی كه با هم اختلاف دارند دیده می شود.
در چنین موقعیت هایی با توجه به پدیده رخ داده شده هر عملی، سخنی، شیوه ای به عنوان بهانه ای از طرف فرد بی علاقه در نظر گرفته می شود كه این بهانه گیری ها پایانی نخواهد داشت. بهانه هایی چون تو مرا دوست نداری، تو مرا گردش نمی بری، تو یك آدم بی حالی هستی، تو طرفدار پدر و مادر یا خواهر و برادرانت هستی، تو به خاطر خانواده ات به من بی محلی می كنی و هزاران تو، تو... دیگر، كه اگر هر كدام برآورده گردد دیگری سر برمی آورد و اینها می توانند پایانی بر زندگی مشترك با برچسب نداشتن تفاهم باشد.
● حال باید بپرسیم چرا چنین اتفاقاتی رخ می دهد؟
▪ چنین سؤالی قطعاً پاسخ های متعددی از منظرها و با توجه به افراد مختلف دارد. از جمله پاسخ هایی كه می توان به آنها اشاره كرد عبارتند از:
الف- عدم تمایل یكی از طرفین به ازدواج و یا ازدواج اجباری
ازدواجی كه به صورت اجباری و فقط به خواسته والدین یكی از زوجین و یا هر دو طرف باشد و تمایلی از سوی خود زوجین نباشد در اغلب موارد به شكست می انجامد و اگر نیانجامد قطعاً در بسیاری از موارد به تحمل می انجامد كه چنین زندگی زناشویی مانند زندانی شدن با اعمال شاقه است، اگرچه به نظر برسد ظاهراً مشكلی وجود ندارد. البته در مواردی نیز به ندرت چنین ازدواج هایی موفقیت آمیز است.
ب- ناپختگی و عدم بلوغ اجتماعی
برخی از ازدواج ها علی رغم این كه به صورت خواسته و حتی با عشق و علاقه طرفین برای ازدواج همراه بوده ولی بعد از مدتی شاهد از هم پاشیدگی آنها هستیم. در این نوع طلاق ها ما شاهد این خواهیم بود كه دختر یا پسر و یا هر دوی آنها به نوعی هنوز به درجه ای از رشد اجتماعی و عقلانی نرسیده اند كه بتوانند یك زندگی مشترك را اداره كنند، تشكیل یك زندگی مشترك مستلزم شناخت ها و پیش آگهی هایی است. دختر و پسری كه با هم ازدواج می كنند باید خودشان را آماده پذیرش مسئولیتهایی كنند.
خود را شریك زندگی و سازندگی آن بدانند، از طرف مقابل خود صرفاً بستانكار نباشند بلكه خود را بدهكار نیز بدانند. هر كدام از آنها باید خود را مسئول ساختن زندگی تلقی كنند نه این كه یك زندگی ساخته شده را بخواهند. كسانی كه قصد ازدواج دارند باید به این امر آگاهی داشته باشند كه ازدواج پایان بخشیدن به تمام سختی ها و مشكلات نیست بلكه به نوعی درگیر شدن با مشكلات دیگری و شاید بیشتری است كه اگر به دیده درست به آن نگریسته شود زیبایی زندگی در همین حل كردن مشكلات بیشتری است كه اگر به شكلی آرمانی به آن نگریسته شود چیزی جز طلاق نتیجه اش نخواهد بود.
بعضی از خانم ها در جامعه ما متأسفانه ازدواج را مساوی با ورود به دنیایی كه همه چیز آن زیبایی و راحتی است می دانند و در برخورد با اولین و كوچكترین مشكل ساختار روانی شان از هم گسسته می شود. رسیدن به یك پختگی و بلوغ اجتماعی در درجه اول به عهده والدین است و در درجه دوم ایجاد تغییر در نگرش خود افراد در شرف ازدواج به مسأله زندگی مشترك آنهاست.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست