دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
یک غذای کشکی و آبکی
کلهجوش (کالجوش) از آن غذاهایی است که قدیمیها آن را بهتر میشناسند. در روزگار فستفود و پیتزا کمکم طبخ این قبیل غذاها روبهفراموشی است. شما بلدید چطور کالجوش بپزید؟ میدانید ارزش تغذیهای این غذا چقدر است؟ شاید خیال کنید این غذا که کلا فاقد گوشت است، هیچ ارزش غذایی ندارد اما بد نیست بدانید که کشک و گردوی آن کاملا مغذی است. ولی آیا نوع طبخ این غذا هم میتواند بر ارزش آن بیفزاید؟ این موضوع همان چیزی است که در «سفره سالم» این هفته به آن خواهیم پرداخت....
● طرز تهیه
ابتدا پیاز را نگینی خرد کرده و در کره سرخ کنید. آنگاه ادویهها و نعناع را نیز افزوده و نهایتاً به آن، کشک را بیفزایید. البته اگر کشکتان غلیظ است آن را با آب جوشیده رقیق کنید؛ بهطوری که به اندازه ۴ لیوان کشک رقیق شده به غذا اضافه شود. در نهایت، گردوها را نیز خرد کرده و به محتویات غذای تان بیفزایید و بعد از چند لحظه حرارت دیدن، آن را سرو کنید.
● مواد لازم (برای ۶ نفر)
▪ پیاز بزرگ/ ۱ عدد/ ۲۵ کیلوکالری
▪ گردو/ ۱۴ عدد/ ۳۰۰ کیلوکالری
▪ نعناع خشک/ ۶ قاشق غذاخوری/ صفر
▪ کره/ ۵۰ گرم/ ۱۸۰ کیلوکالری
▪ کشک کم نمک/ ۲ لیوان/ ۲۰۰ کیلوکالری
▪ نمک و زردچوبه/ به میزان دلخواه/ صفر
این غذا تقریباً ۷۰۰ کیلوکالری انرژی دارد و در صورت تقسیم کردناش بین ۶ نفر، به هر نفر ۱۰۰ کیلوکالری انرژی میرسد اما چون این غذا غالبا به همراه نان میل میشود حداقل ۳۰۰ کیلوکالری دیگر نیز به انرژیاش افزوده خواهد شد.
● کشک؛ منبع کلسیم
این ماده غذایی در گروه لبنیات جای میگیرد و نصف لیوانش معادل یک لیوان شیر محاسبه میشود. بنابراین آن را منبع کلسیم دانسته اما چون برای افزایش زمان ماندگاریاش از نمک فراوانی در تهیه آن استفاده میشود خوردن آن برای کسانی که زمینههای پوکی استخوان دارند به عنوان یک روش برای تأمین کلسیم مورد نیاز روزانه توصیه نمیشود زیرا نمک اضافی، خود از جذب کلسیم میکاهد. در ضمن، زمینههای فشار خون نیز افزایش خواهد یافت بنابراین مبتلایان به این مشکل نیز باید خوردن این ماده غذایی را به شدت محدود کنند. نکته دیگر خریدن کشکهای فلهای است که بهتر است از تهیه آنها خودداری کنید زیرا در این صورت احتمال ابتلا به انواع عفونتها در شما افزایش خواهد یافت. بنابراین نوع پاستوریزه آن را حتماً برای طبخ این غذا مورد استفاده قرار دهید.سیگاریها پیاز بخورند!
یکی از سبزیهای مملو از آنتیاکسیدان پیاز است که کوئرستین مهمترینهای آن محسوب میشود. این ترکیب در خانواده فلاونوییدها قرار گرفته و دریافتاش به خنثیسازی ترکیبات سرطانزا کمک میکند و برای کسانی که سیگاری هستند و احتمال سرطان مثانه در آنها بالاست توصیه میشود.
مطالعات نشان دادهاند، خوردن این سبزی برای سیگاریها و یا کسانی که در معرض دود آن قرار دارند، یک عادت غذایی مناسب است، به دلیل وجود همین آنتی اکسیدان. اما خاصیت دیگری که به پیاز نسبت میدهد، کاهندگی فشار خون است زیرا مملو از پتاسیم (در هر ۱۰۰ گرم ۱۶۰ میلی گرم پتاسیم دارد) بوده و عادت به مصرفاش به تنظیم این فاکتور در بیماران فشارخونی کمک میکند. فقط تنها نکته ای که درباره این سبزی باید به خاطر سپرد قرار دادن پوست کنده آن در معرض هواست زیرا آلودگی را به خود جذب کرده و خوردن چنین پیازی میتواند برای مصرفکنندهاش زیان بار باشد.
● گردو ضد کلسترول است
گردو که در دسته مغزها یا دانههای روغنی جای میگیرد، هر ۲ عددش یک واحد چربی به حساب میآید؛ پایین آورنده کلسترول خون است و تحقیقات نیز نشان داده که خوردن حداقل ۴ بار آن در هفته، خطر مرگ ناشی از حملات قلبی را در افراد مستعد ابتلا به این دسته از بیماریها به میزان نصف کاهش میدهد. در این نتیجه تحقیقاتی، وجود اسید چربی به نام لینولییک اسید عامل کاهش دهنده کلسترول بد خون و نهایتاً جلوگیری کننده از بروز حملات قلبی بیان شده است. به این ترتیب افزودن مقادیر یاد شده گردو به یک رژیم غذایی پایین آورنده کلسترول خون عاملی خواهد بود برای کاهش ۱۶ درصدی کلسترول بد. در ضمن، بیان شده است که این اسید چرب در بدن به گاما لینولنیک اسید تبدیل میشود که مانند پروستاگلندینها به رقیق کردن خون، جلوگیری از تشکیل پلاکهای عروقی، ریلکس شدن عروق و کاهش فشار خون کمک میکنند و مانع حملات قلبی در افراد با ریسک بالا میشود.
● همراه این غذا
در این غذا نان حتماً به صورت خردشده به مصرف میرسد که البته این طرز غذا خوردن چندان توصیه نمیشود زیرا حجم زیادی از کالری را به فرد رسانده و نهایتاً اضافه وزن و چاقی را در پی خواهد داشت. در ضمن، همراه دیگر این غذا، پیاز خام و گاهی سبزی خوردن است که البته در مورد پیاز توصیه میشود که فقط چند لحظه قبل از خوردن، آن را پوستگیری کنید.
● اگرچربی خون دارید
به جای کره که در این غذا به خوشعطر شدن آن کمک میکند، از روغن کانولا استفاده کنید و گردو را نیز اجازه دهید که هر نفر در کاسه خودش به میزان دو عدد خرد کرده و به همراه غذایش میل کند. به علاوه، به همراهاش حتماً پیاز خام بخورید که دشمن کلسترول است.
● اگر فرزندتان بدغذاست
طرز مصرف این غذا مورد علاقه بچههاست و عادت به خوردناش، در کنار انرژی، مواد معدنی بسیاری را به بدن خواهد رساند. میتوانید برای تنوع بیشتر، در کنار گردو، مغزهای دیگری مثل بادام خرد شده را نیز بیفزایید. این غذا به دلیل کشکی که دارد میتواند تا حدودی نیاز به کلسیم و پروتئین این گروه سنی را نیز تامین کند.
سارا حسنلو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست