چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

موتورسواران با دستکش به جنگ سرطان بروند!


موتورسواران با دستکش به جنگ سرطان بروند!

شاید شما هم دیده باشید که در بعضی موتورسواران و رانندگان، لکه‌های قهوه‌ای رنگی روی دست و صورت‌ دیده می‌شود که بعضی از آنها بسیار بزرگ است. لکه‌های خال‌مانند قهوه‌ای که روی …

شاید شما هم دیده باشید که در بعضی موتورسواران و رانندگان، لکه‌های قهوه‌ای رنگی روی دست و صورت‌ دیده می‌شود که بعضی از آنها بسیار بزرگ است. لکه‌های خال‌مانند قهوه‌ای که روی صورت، دست و گردن و سایر نقاط در معرض تابش نور خورشید دیده می‌شود، به نام لنتیگوی آفتابی معروف است...

معمولا ۳ نوع ضایعه موضعی در سفیدپوستان شایع است که عبارت‌اند از: کک و مک، لنتیگوی جوانی و لنتیگوی آفتابی که هر ۳ نوع ضایعه از نظر اندازه، نحوه توزیع و نمای بالینی شبیه یکدیگرند ولی از نظر سن شروع، سیر بالینی و ارتباط با نور آفتاب با یکدیگر متفاوت هستند.

لنتیگوهای آفتابی که موضوع مورد بحث ما هستند، لکه‌های قهوه‌ای یا خرمایی‌رنگی‌اند که در نواحی باز پوست بدن پدید می‌آیند و نتیجه سال‌ها برخورد با نور آفتاب هستند. سلول‌های سازنده رنگدانه در این نواحی فعال‌تر می‌شوند.

لکه‌ها عموما به نام لکه‌های سنی یا خال‌های سنی نامیده می‌شود زیرا با بالا رفتن سن پدید می‌آیند. ضایعات کهنه‌تر معمولا قهوه‌ای تیره یا قهوه‌ای سیاه هستند. این ضایعات به تدریج بزرگ‌تر و بیشتر می‌شوند. اگر چه این لکه‌ها در عوام به لکه‌های کبدی معروف‌اند ولی هیچ‌گونه تظاهری از یک بیماری داخلی نیستند.

با افزایش سن، تعداد و اندازه آنها بیشتر می‌شود و تقریبا ۷۵ درصد افراد سفیدپوست با سن بیشتر از ۶۰ سال یک یا چند عدد از این ضایعات را دارند.

بهترین روش پیشگیری از لنتیگوهای آفتابی، محافظت از پوست در برابر آفتاب است که با اقداماتی نظیر اجتناب از آفتاب، پوشیدن کلاه و لباس‌های مناسب و استفاده از ضد آفتاب انجام می‌شود. به همه موتور سواران توصیه می‌کنم دستکش بپوشند و به رانندگانی که عادت دارند دستشان را از پنجره بیرون نگه دارند تاکید می‌کنم این عادت ناپسند را ترک کنند زیرا شیشه حداقل ۳۰ تا ۴۰ درصد اشعه آفتاب را جذب می‌کند.

برای جلوگیری از پیدایش بیشتر لکه‌ها هر وقت بیرون از خانه‌ یا جلوی آفتاب می‌روید باید پوست‌تان را با ضد آفتاب با درجه‌حفاظت۱۵ یا بیشتر حفاظت کنید. ممکن است فرآورده‌های بی‌رنگ کننده که حاوی هیدروکینون هستند لکه‌های موجود را روشن‌تر کنند اما این راه کمتر موفقیت‌آمیز است. یکی از درمان‌های ساده این لکه‌ها کرایوسرجری است. این روش غالبا موثر است. لیزر هم در درمان انواع این لکه‌ها موثر است.

نکته مهم در درمان این ضایعات خصوصا در مورد شاغلان خاص مانند باغبانان، کشاورزان، راننده‌ها یا موتورسواران و... این است که هر لنتیگویی که دارای ناحیه موضعی از افزایش یا کاهش رنگدانه باشد و کناره‌هایش نامنظم شود و یا به صورت موضعی ضخیم شود، باید بیوپسی شود.

دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده

متخصص پوست و مو رئیس مرکز تحقیقات پوست و سالک