دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

آدمهایی كه روی زمین پرواز می كنند


آدمهایی كه روی زمین پرواز می كنند

طاعون خفته ی قرن را امروز كمتر كسی است كه نشناسد قرصهای روانگردان كه برای جوانان دنیا و به خصوص جوانان ایرانی, به وسیله یی برای ابراز احساسات, تخلیه ی شادیهای كاذب و گرفتن انرژیهای لحظه یی تبدیل شده است

● نگاهی به تاریخچه و سابقه‌ی مصرف قرصهای روانگردان موسوم به اكستازی

علاوه بر ناآگاهی و تصور كودكانه ی جوانانی كه به راحتی عمر، زندگی، انرژی، جوانی و توانایی های خود را به یك دقیقه شادی كاذب و یك عمر تباهی می فروشند، سركوب انرژیهای مثبت جوانان، نبودن فضاهای قانونی و تعیین شده برای تخلیه ی انرژی و ساماندهی و كانالیزه نكردن نحوه ی استفاده از انرژی و شور جوانی خیل عظیم جمعیت پایین ۲۵ ساله‌ی كشور، مبارزه با شادی و گسترش و ترویج غم و اندوه به هر بهانه یی در كشور، باعث شده تا اكستاسی به عنوان آخر خط بسیاری از جوانان حتی تحصیلكرده و مرفه امروز و ۵ میلیون نفر معتادی كه در كشور زندگی می كنند، مساوی با یك دقیقه شادی و یك مرگ بلندپروازانه بعد از آن باشد!

● سرآغاز

طاعون خفته‌ی قرن را امروز كمتر كسی است كه نشناسد. قرصهای روانگردان كه برای جوانان دنیا و به خصوص جوانان ایرانی، به وسیله یی برای ابراز احساسات، تخلیه ی شادیهای كاذب و گرفتن انرژیهای لحظه یی تبدیل شده است. هرچند شاید تا به امروز تمام پزشكان دنیا، روزنامه نگاران، تحلیلگران مسایل سیاسی، سینمایی، ورزشی، نویسندگان، هنرمندان و همه ی اقشار معتبر و مورد وثوق در جوامع مختلف در مورد مضرات استفاده از این نوع مواد مخدر جدید هشدار دادند و علمای دین هم بر حرام و گناه بودن استفاده از آن گواهی كرده اند اما متاسفانه جوانان امروز در دنیا آنقدر تجربه گرا شده اند كه حاضر نباشند به هیچ قیمتی از نظریات دیگران استفاده كنند و تنها زمانی از اشتباه تاریخی خود پشیمان شوند كه به دام این اعتیاد جدید قرن گرفتار آمده اند و خود، مضرات وحشتناك استفاده از این داروهای خنده دار را تجربه كنند.

● اكستازی چگونه ویران می‌كند؟

پژوهشهای تازه، نشان داده است كه داروی نشاط آور اكستاسی (ecstasy) خطر بروز حمله قلبی را افزایش می‌دهد.اكستاسی نوعی داروی مخدر است كه مصرف آن موجب بروز احساس شادی (یا اندوه) بسیار زیاد در مصرف كننده می شود و به رغم آسیب های جدی كه این ماده مخدر بر مغز و سلامت انسان وارد می كند، در بین مصرف كنندگان این باور غلط وجود دارد كه ماده ای بی خطر است.

اكستاسی كه مصرف آن در بین جوانان افزایش یافته، به جز برخی از كشورها در سایر كشورها در ردیف داروهای غیرقانونی است ولی از آنجا كه از فرمول ساده یی برای تولید برخوردار است، در تمامی كشورها و از جمله ایران تولید می شود.

آخرین پژوهشها به وضوح نشان می دهد كه مصرف اكستاسی همانند مصرف آمفتامین موجب بروز حمله قلبی خواهد شد. تحقیقات انجام موید آن است كه آمفتامین و كوكائین انعقاد خون را تشدید كرده و در نتیجه با مسدود كردن عروق خونی موجب بروز حمله قلبی می شوند.

به پزشكان و بخش های اورژانس بیمارستان ها توصیه شده كه در موقع درمان بیماران رابطه حمله قلبی و مصرف اكستاسی را مدنظر داشته باشند و این مورد را بررسی كنند.

یكی از رایج ترین عوارض مصرف اكستاسی كه اكثر مواقع منجر به مرگ می شود افزایش شدید دمای بدن یا هیپرترمی است كه منجر به از كار افتادن ماهیچه ها، كلیه ها و دیگر اعضای بدن می شود.

این ماده در در آلمان به عنوان كم كننده اشتها مورد استفاده قرار گرفت كه به علت اثرات آن از رده مصرف خارج شد. در دهه میلادی این دارو كاربرد مجدد یافت و در روان درمانی برای كمك به بیان احساسات بیماران استفاده شد كه در با اثبات اثرات آن روی مغز حیوانات آزمایشگاهی، از رده خارج شد. در در آمریكا، مصرف آن ممنوع اعلام شد.

در سال های اخیر مصرف آن در آمریكا، به شدت افزایش یافته كه باعث نگرانی دولت شده است. در دوره زمانی خاصی در اروپا، مصرف این مواد انرژی زا و شادی بخش برای كاهش مصرف سایر مواد مخدر مثل هروئین تشویق شد به طوری كه مصرف آن در اروپا در از هزار قرص در سال به میلیون قرص در دو سال بعد رسید.

درصد مردم امریكا حداقل یك بار این تركیب را مصرف كرده اند. حداقل یازده و هفت دهم درصد دانش آموزان سال آخر دبیرستان در امریكا یك بار “اكس” مصرف كرده اند. مصرف این قرص ها در ایران به خصوص در یك سال اخیر به شدت افزایش یافته است. جوانان تحصیل كرده و مرفه، مصرف كنندگان اصلی این داروها هستند بنابراین لازم است عموم مردم و پزشكان با اثرات سوء مصرف این دارو آشنا شوند.

آمین های مغز به ویژه نوراپی نفرین و سرتونین وروترانسیمترهای مسیرهایی هستند كه كارشان بروز خلق است. با توجه به فرضیه آمینی، كاهش عملكرد این آمین ها باعث افسردگی خواهد شد و افزایش فعالیت آنها باعث بالا رفتن خلق می شود.

MDMA از طرقی كه ذكر خواهد شد باعث افزایش خلق و احساس نشاط می شود.

در مورد تولید این قرصها در تیراژ وسیع، نظریه های متفاوتی وجود دارد و همینطور فرضیه ی تاثیر مواد موجود در این قرصها، در بین پزشكان به این صورت مطرح می گردد.

- افزایش آزادسازی سروتونین در سیناپس های مغزی‌

- بلوك باز جذب سروتونین‌

- افت میزان سروتونین مغز

- اثرات غیرمستقیم بر میزان دوپامین مغز

البته در كشور ما اقدامات مختلفی برای آشنا كردن جوانان نسبت به عوارض استفاده از قرصهای روانگردان انجام می شود اما متاسفانه ما گاهی اوقات از سر خیرخواهی و ناخواسته، دست به آموزشهایی می زنیم كه اصلا نمی تواند برای سلامت جامعه مفید باشد. برای مثال وقتی برای كلمه‌ی “اكستاسی” روی اینترنت جستجو می كردم، در سایت اینترنتی رسمی نیروی انتظامی و یا سازمان امور زندانهای كشور وابسته به قوه ی قضاییه، تركیبات محلول در این قرص و نحوه ی ساخت آن نیز آموزش داده شده بود! هرچند هدف این كار، در نظر یك هدف خیر می آید اما اینكه ما از چه كارشناسانی و با چه پیش زمینه ی ذهنی برای مبارزه با اینگونه آفات اجتماعی بهره می جوییم و چگونه این معضل را مهندسی اجتماعی می كنیم و به تبلیغات رسانه یی در مورد آن می پردازیم، بسیار مهمتر از نفس عمل مبارزه به نظر می رسد.

اما تكیه بر یافته های علمی پژوهشگران و دانشمندان كه بدون موضع گیری سیاسی و دینی راجع به اینگونه قضایا به دست می آید، می تواند بسیار راهگشاتر باشد.

بر اساس نتایج آخرین تحقیقات در مورد اكستاسی، MDMA یا دی اكسی مت آمفتامین كه ماده ی سازنده ی اصلی اكستاسی محسوب می شود، با تأثیر بر نرون‌های حاوی سروتونین و آكسون‌ها باعث اختلال در حواس شده و آثاری چون تغییر در ادراك زمانی، تغییر در ادراك بینایی، تغییرات گفتاری، كاهش دفاعی بدن و ... را ۲ تا ۴ دقیقه پس از مصرف ایجاد می‌كند و در ادامه باعث كاهش خواب، كاهش توان و تمایل به انجام كارهای فكری و بدنی، خستگی و ... می‌شود.

در دهه ۱۹۵۰ نظامیان آمریكا آن را به صورت دارویی مركب مورد آزمایش قرار دادند و در دهه ۱۹۶۰ مصرف وسیع آن توسط انسان‌ها آغاز گردید و تا سال ۱۹۸۵ به دلیل توانایی MDMA در ایجاد روابط گرم و صمیمی و باز پزشكان و متخصصان آن را به عنوان درمان كننده بیماران روانی مورد استفاده قرار می‌دادند.

● قرصها در بازار ایران

در حال حاضر، این قرصها در شكلهای مختلف!! و با اسامی مختلف از جمله نام كمپانیهای ماشین سازی، ادیان آسمانی و نمادهای گروههای موسیقی مختلف در داخل كشور توزیع می گردد و نوع جدید آن نیز در حال تولید و عرضه به بازار است كه مصرف آن معادل خوردن چندین قرص خواب آور در یك لحظه است و فرد را گاهی تا مرز یك هفته نیز به خواب فرو می برد.

از انقباض رگهای ماهیچه یی، كاهش قدرت دفاعی بدن و كاهش بینایی چشم و حتی كوری گرفته تا مرگ، مسمومیت و اختلال حواس همگی از آثار سو استفاده از این قرصها هستند و همینطور فك جنبانی چندین ساعته كه شخص را وادار به استفاده از چندین آدامس یكجا می كند همگی تاثیرات منفی قرصهای روانگردان اكستاسی هستند و جالب اینكه در میان تمام تاثیرات این قرصها بر سیتمهای گوارشی یا دفاعی و گردش خون بدن، هیچ تاثیر مثبتی دیده نمی‌شود و جالبتر اینكه با وجود تمام این مشكلات كه در درازمدت، فرد را دچار احساس پوچی و تباهی می كند و در اكثر موارد، باعث خودكشی یا خودسوزی (این قرصها معمولا حس سرما را به افراد القا می كنند و به همین دلیل شخص برای گرم كردن خود، به دلیل نداشتن تصور درست از اطراف، با آتش خود را می سوزاند!!) نیز می شود، هنوز جوانانی هستند كه به این تولید ضدفرهنگی و ضدانسانی نازیستهای فالانژ آلمانی پاسخ مثبت می دهند و برای همیشه به تباهی خود منجر می شوند.

گفته می شود تمایل فرد به شنیدن آهنگهای عجیب و با صداهای گوشخراش و انجام حركات دایم سر و گردن به صورت سریع و تند، شاید از اثرات موضعی استفاده از قرصهای روانگران باشد، اما معمولا همین مساله در ادامه به سردردهای عصبی و میگرنهای كشنده برای افراد منجر می شوند. اما داستان به همینجا ختم نمی‌شود. امروز، غیر از اكستازی‌های تقریباً قدیمی و از مد افتاده، انواع تقریباً كمیاب‌ اما مخرب‌تری مانند كرك، لنگر، سان‌شاین، هوندا و نو را نیز می‌توان در بازار ایران یافت.

● نمونه‌های عینی

پارسا م. نمونه‌ی بارز دانش‌آموزی است كه شركت او در یك پارتی‌ شبانه و دادن پاسخ مثبت به دوستان مبنی بر امتحان كردن یكبار مصرف اكستازی، مدتی او را در خانه بستری كرد.

روزی، وقتی سر كلاس شیمی (سال دوم دبیرستان) نشسته بود، به ناگهان متوجه می‌شود كه سرگیجه دارد، از دهانش كف می‌آید و نمی‌تواند تعادلش را حفظ كند. بیهوش می‌شود، چشمانش تغییر رنگ می‌دهند و دقایقی پس از آگاهی معلم، به سرعت توسط اورژانس به بیمارستان منتقل می‌شود و بعد از مدتی بستری در منزل، دوباره به مدرسه برمی‌گردد با این تفاوت كه رابطه‌ی جدید دوستان با او، حاوی احترامی آغشته به ترس است كه باعث می‌شود تا مدتها پارسا به ابرقدرتی در مدرسه تبدیل شود تا حتی مدیر و معاونان هم نتوانند در مقابل بی‌نظمی‌ها و كارهای عجیب وی پس از آن اتفاق، واكنشی نشان دهند.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.