شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
نازکترین سد جهان در ایران
هیچ سدی در دنیا بهخودی خود و بدون داشتن ویژگیهای بیمانند در زمره جاذبههای گردشگری قرار نمیگیرد، اما اگر دستساز، آجری و از همه مهمتر وسط یک کویر باشد، برای دیدنش به قول معروف حاجت هیچ استخاره نیست.
سد یا طاق شاهعباسی تمامی این ویژگیهای زیباشناختی را دارد و افزون بر این برخی آنرا نازکترین سد جهان میدانند. این سد در میان کوهستانهای شرق شهر طبس و در ۲۷کیلومتری این شهر با پیکری آجری که تاجی از سنگ دارد، در مسیر گردشگری روستای خرو قرار گرفته است. این شگفتی معماری با بلندی ۶۰متر تا ۵۰۰سال بلندترین سد در جهان بودهاست.
در گذشته برای سدسازی طاقی روی رودخانه ایجاد نمیکردند و مانع حرکت آب نمیشدند و ابتدا سازهاصلی این کار را که ساختش مدت زیادی طول میکشیده، اجرا میکردند. پس از اتمام سازه، با تونل کوچک انحرافی، آب را منحرف میکردند تا زیر طاق با مصالح محکم مسدود شود. سپس تونل انحرافی، مسدود شده، آب به مسیر اصلی باز میگشته و در پشت سد انباشته میشده است.
بالای بند نیز در آخرین مرحله مرمت طاق شاهعباسی، با قلوهسنگهایی ساخته شده که این امر به فرموده شاهعباس صورت پذیرفته است.
طاق شاه عباسی در نزدیکی چشمه مرتضی علی(ع) در دره تنگی قرار گرفته و قدمت این بنا را به دورهی صفوی نسبت میدهند و معتقدند که سنگنگارههای بزکوهی که روی این طاق حک شدهاند، نمادی از درخواست فراوانی آب، زایندگی و فراوانی نعمت است. البته عدهای هم این بزها را نمادی از فرشتگانی میدانند که برای نگهبانی از آب، افزایش و فراوانی نعمت روی دیوارههای طاق در حالت دعا نقاشی شدهاند.
بومیها به این منطقه تفرجگاه «مرتضی علی (ع)» میگویند. چشمهی آب آن، همزمان دو بخش سرد و گرم دارد که به موازات یکدیگر جریان پیدا میکنند، یک سمت چشمه سرد و سمت دیگر آن گرم است. میگویند علت این است که آب گرم چشمه از دیوارهی سمت راست به داخل رودخانه میریزد و همین امر، اختلاف دما در چشمه ایجاد میکند که گاهی به ۱۰ درجه هم میرسد.
در طول راه، دیوارههای بلند درهمانندی در دو طرف وجود دارند که روی آنها حفرههای کوچک و بزرگ با نظم خاصی قرار گرفتهاند. بعضی از این حفرهها، چشمههای جوشان آب هستند که بزرگترینشان به «حمام مرتضی علی (ع)» معروف است. خیلیها معتقدند درهی باریک این تفرجگاه، شباهت زیادی با «تنگهی واشی» در استان تهران دارد.
طاق شاهعباسی شاهکار معماری تاریخی در منطقه است که پیشینیان با هدف جلوگیری از هدررفت آب و سیلابهای فصلی اقدام به ساخت آن کردهاند. در کوههای نزدیک قلعه قلات طبس که حالت عمودی دارند و بالا رفتن از آنها به هیچ روی امکان ندارد، سوراخهایی چهارگوش یا بیشتر راستگوشه در بدنه این کوهها دیده میشود که با نام خانه گبر بهگونهای رازآمیز زبانزد مردم شهر طبس است.
با نخستین بررسیها میتوان دریافت این سوراخها برای جابهجاکردن آب از رودخانه به سوی دیگر کوه یا انتقال آب به شهر طبس ایجاد شدهاند، ولی با ریزش کوه و فروریختن قسمتهایی از آنها، به این صورت به چشم میآیند. در حقیقت این سوراخها نوعی کاریز یا قنات بودهاند که در گذشته آب رودخانه را به شهر طبس میرساندهاند.
فراوری: الهام مرادی
برگرفته از: ایسنا، همشهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست