پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

خرید سکه با یک سوم قیمت


خرید سکه با یک سوم قیمت

شاید برای بسیاری از ما این سوال به وجود آمده باشد که چطور می توانیم با اندکی پول پس از مدتی صاحب ثروت زیادی بشویم

شاید برای بسیاری از ما این سوال به وجود آمده باشد که چطور می‌توانیم با اندکی پول پس از مدتی صاحب ثروت زیادی بشویم. امثال ما و بیشتر آدم‌هایی که این قضیه رو دوست داشتند جواب این سوال رو از لابه لای کتاب‌ها یا برنامه‌های کارتونی تلویزیونی پیگیری می‌کردند و بیشتر این موضوع را تا حدودی بعید و دور از واقعیت می‌دانستند.

اگر چه تحقق این موضوع که همه یک روزی بتوانیم با پول اندکی صاحب ثروت زیادی بشویم تا حدودی در واقع ممکن نیست، اما گاهی اوقات می‌توان با پول اندک صاحب کالای بیشتری شد و با همان کالای حجیم بتوانیم در یک زمان معقول و متناسب سود نسبتا خوبی کسب کنیم.

ببینیم آتی یعنی چی؟

با این مقدمه، مطلبمان را شروع کردیم تا بتوانیم یک بازاری را معرفی کنیم که خیلی‌ها از ما هنوز نمی‌دانیم آن بازار چیست؟ البته این بازار از قدیم الایام به صورت خیلی سنتی در کشورهای آمریکای شمالی و بازارهای بزرگ جهانی وجود داشت، اما قدمت این بازارها به صورت امروزی‌اش به چند دهه می‌رسد. در کشور ما نیز برای تشکیل بورس و بازارهای مدرن سعی شده از بازارهای جهانی (البته با تطبیق فرهنگ و مذهب بومی ما) تقلید شود. بورس‌های کالایی و سهام همیشه برای اینکه بازار را برای حضور همه مهیا یا اینکه جذابیت ایجاد کنند از یک سری ابزارها و قراردادها برای انجام یک معامله استفاده می‌کنند تا بتوانند رضایت همه را جلب کنند. در کشور ما از سال ۸۷ برای اینکه بتوانند جذابیت بورس و بازار را بیشتر کنند قراردادهایی را به نام «قراردادهای آتی» برای بورس راه‌اندازی کردند؛ همچنان که از نام این قراردادها برمی‌آید مربوط به آینده است اما چرا به آنها آتی گفته می‌شود ؟ قراردادهای آتی یعنی اینکه یک نفر می‌تواند با اندکی پول درخواست قیمت کالایی بدهد که فقط قیمت بخشی از آن را پرداخت کرده و می‌خواهد در یک زمان مشخص پس از اینکه کالا را دریافت کرد مابقی پول را همان لحظه تحویل فروشنده کالا بدهد.

● در کشور ما آتی چگونه است؟

در کشور ما برای اولین بار از شمش‌های طلا برای این کار استفاده کردند، اما پس از مدتی یک سری کالاهای دیگر به بازار اضافه شد مثل مس و سکه. متاسفانه برای مس این کار جواب نداد و قراردادهای این کالا به فراموشی سپرده شد. اما برای سکه وضعیت فرق کرد. از همان ابتدای راه‌اندازی این قراردادها تمایل مردم و خیلی از سرمایه‌گذارها برای خرید این قراردادها بیشتر شد، آن هم به خاطر این بود که قیمت سکه زیاد نبود و هر کسی می‌توانست با پول اندکی قراردادهای آتی سکه بخرد. در سال ۱۳۸۷ که راه اندازی قراردادهای سکه شروع شد بازار مجزایی در بورس برای معامله این قراردادها مشخص شد. پس از مدتی نیز به دلیل اهمیت این قضیه اسم بازار را گذاشتند: «بازار سکه آتی بورس کالای ایران.» البته اسم‌های دیگری هم دارد مثلا «بازار مشتقه» که ضرورتی برای باز کردن و تعریف آنها نیست. این هم یادمان نرود که بورس برای سهام هم این کار را انجام داده ولی به دلیل موانعی فعلا بازار آتی سهام رونق خاصی ندارد.

● قرارداد آتی سکه یعنی چی؟

همه ما می‌توانیم برویم سبزه‌میدان تهران یا خیلی از میادین مرکز شهر شهرهای مختلف ایران یا اینکه برویم مغازه‌های طلا فروشی و سکه بخریم چون که خیلی از ما با خرید سکه فکر می‌کنیم می‌توانیم پس‌انداز خوبی داشته باشیم و در آینده هم اگر بخواهیم سکه‌ها را بفروشیم سود کنیم. اما شما از مغازه دارها هر چیزی که می‌خرید باید به صورت نقد همه پول را پرداخت کنید تا بتوانید جنس را تحویل بگیرید و گرنه مغازه‌دار به شما جنس را نمی‌دهد حتی اگر خیلی آشنا و خیلی با شما مناسب رفتار کند، در قسط‌های مشخص مابقی پول را از شما می‌گیرد و این تنها وقتی است که شما یک سوم کل مبلغ پول را بدهید و مابقی هم در کوتاه ترین زمان ممکن با درصدی بیشتر از شما گرفته شود. اما در بازار آتی سکه شما دیگر سکه خرید و فروش نمی‌کنید، بلکه قرارداد سکه خرید و فروش می‌کنید. به طور مثال شما یک قرارداد سکه می‌خرید که ۱۰قطعه سکه دارد یعنی شما در واقع به جای اینکه یک سکه بخرید ۱۰قطعه سکه می‌خرید، البته شما همه پول را پرداخت نمی‌کنید، بلکه تنها ۳۰درصد پول را پرداخت کرده و مابقی را در زمان تحویل سکه پرداخت می‌کنید. نکته‌ای که وجود دارد این است که شما در همان لحظه سکه را تحویل نمی‌گیرید، بلکه در زمان مشخصی که در قرارداد نوشته شده سکه خود را اگر خواستید دریافت می‌کنید، به طور مثال اگر شما یک قرارداد سکه تحویل تیرماه بگیرید آن وقت شما صاحب ۱۰قطعه سکه با پرداخت تنها ۳۰درصد کل مبلغ شدید. (اگر فرض کنیم قیمت سکه ۷۵۰ هزار تومان باشد و شما یک قرارداد بخرید باید ۲میلیون و ۲۵۰هزار تومان به عنوان سپرده یا وجه تضمین به بازار پرداخت کنید، البته به تازگی شما باید ۳۰۰هزار تومان هم به عنوان وجه مازاد به بازار بدهید تا بتوانید صاحب یک قرارداد ۱۰ قطعه‌ای سکه بشوید.)

● زیر و بم معاملات آتی سکه چیست؟

یادمان نرود شما زمانی که در بازار حضور پیدا می‌کنید دیگر سکه‌ای خرید و فروش نمی‌کنید، بلکه یک قرارداد را معامله می‌کنید که ۱۰قطعه سکه دارد و شما سکه‌ای دریافت نمی‌کنید مگر اینکه در زمان مشخصی که در قرارداد نوشته شده سکه را تحویل بگیرید. شما می‌توانید زمانی که قراردادهای سکه را خریدید باز هم قراردادهای دیگر بخرید یا اینکه همان قراردادها را بفروشید، ولی در هر حال شما باید به گونه‌ای این کار را بکنید و دادوستدهایتان را انجام بدهید که در مرحله اول متضرر نشوید و در مرحله دوم سود هم بکنید. البته این نکته را فراموش نکنیم که بازار قراردادهای آتی از زمانی شروع شد که قیمت سکه زیر ۲۰۰ هزار تومان بود، اما در شرایط کنونی قیمت سکه به مرز ۸۰۰ هزار تومان هم نزدیک شده و بسیاری از افراد قدیمی در این بازار با سودهای کلان رو‌به‌رو شده‌اند. افراد حاضر در این بازار می‌توانند در زمانی که می‌دانند سود می‌کنند قراردادهای بیشتر بگیرند و در زمانی که می‌دانند متضرر می‌شوند برای اینکه از ضرر بیشتر جلوگیری کنند می‌توانند قراردادهای سکه را بفروشند. البته در بازار آتی قراردادها با سررسیدهای مختلفی همراه است؛ ولی به طور معمول در هر برهه از زمان ۴ قرارداد با تحویل زمان‌بندی‌های مختلف وجود دارد که معامله‌گران می‌توانند با تشخیص اینکه کدام قرارداد را در چه زمانی بخرند و کدام قرارداد را در چه زمانی بفروشند معاملات خود را انجام دهند.

● چه جوری بخریم؟ چه جوری بفروشیم؟

در شرایط حاضر برای هر ماه قرارداد جداگانه‌ای وجود دارد. ببینید بگذارید ساده‌تر بگوییم، فرض کنید شما یک قرارداد سکه تحویل تیرماه می‌خرید این به آن معنی است که شما می‌توانید با این قرارداد در بازار حضور داشته باشید و اگر فهمیدید سود می‌کنید می‌توانید دو کار انجام بدهید؛ اگر از بیشتر سود کردن خود در آینده اطمینان دارید قراردادهای بیشتری بخرید یا اگر می‌دانید فقط همین حالا سود می‌کنید قرارداد را می فروشید تا سود کنید یا اینکه همواره در بازار هم قرارداد بخرید و هم قرارداد بفروشید و به این گونه در بازار حضور داشته باشید، البته می‌توانید در بازار جلوی معامله قراردادهایتان را ببندید و برای مدتی از بازار خارج شوید تا متضرر نشوید یا اینکه در بازار فعال باشید و سود و ضرر خود را جبران کنید. شما تا چند روز به پایان قرارداد هر ماه می‌توانید معامله کنید، اما در پنج روز پایانی شما باید یا قرارداد سکه تان را بفروشید یا اینکه اگر خواستید سکه‌های خود را تحویل بگیرید ولی در زمان تحویل باید مابقی پول را هم پرداخت کنید. اگر شما سکه‌های خود را تحویل نگیرید از طرف مدیریت بازار جریمه می‌شوید و باید جریمه را پرداخت کنید و حتی در صورت اینکه بخواهید در بازار باز هم حضور داشته باشید باید رضایت مدیریت بازار را به دست آورید وگرنه ممکن است در صورتی به شما اجازه حضور در بازار را ندهند. اگر هم خواستید که سکه را تحویل بگیرید باید به یکی از شعب بانکی که خود بورس کالا مشخص می‌کند مراجعه کنید و سکه خود را تحویل بگیرید. در حال حاضر علاوه بر قرارداد سکه تحویل تیرماه، قراردادهای سکه تحویل ماه مرداد، شهریور و مهر هم وجود دارد که هر کدام از آنها را هم مثل قرارداد سکه تیرماه می‌توانید هم بخرید و هم بفروشید.

● مواظب باشید درصد خطر بالا است!

معامله‌گران زیادی بودند که در چند سال اخیر در بازار نفع زیادی کردند اما مردم زیادی هم بودند که در بازار ضرر کردند. اوایل بهمن ماه سال گذشته در حالی که خیلی‌ها سود زیادی کردند و حتی به بیش از ده‌ها میلیارد تومان می‌رسید خیلی‌ها هم متضرر شدند و در این میان نزدیک ۵ میلیارد تومان ضرر کردند. البته در بازار آتی سکه هم مردم عادی حضور دارند که بیشتر به صورت آماتور در بازار حضور دارند وبیشتر آنها شناختی از چگونگی انجام دادوستد ندارند که به آنها توصیه می‌شود از معامله در موقعیت‌هایی که التهاب در بازار زیاد است خودداری کنند، اما برخی دیگر از شرکت‌ها یا سازمان‌های مهم و بزرگ هستند که در بازار فعالیت دارند و به صورت حرفه‌ای معاملاتشان را انجام می‌دهند و کمتر ضرر می‌کنند. این نکته را نباید فراموش کنیم که بازار آتی همیشه در عین حال که یک طرف بازنده دارد یک طرف برنده هم دارد، چون در عین حال که یکی قرارداد سکه می‌خرد یکی دیگر هم قرارداد سکه می‌فروشد به همین دلیل توصیه می‌شود اگر می‌خواهید در این بازار پر سود و پرضرر شرکت کنید اگر جرات ریسک دارید وارد شوید و سکه را خرید و فروش کنید و اگر درجه ریسکتان پایین است از حضور در این بازار منصرف شوید.

● سخن پایانی، برای روزهای آتی

صحبت از بازار آتی و شناخت این بازار برای آنهایی که دوست دارند ریسک کنند و از میزان ریسکی که دارند سود ببرند بسیار لازم و حیاتی است. در این هفته سعی کرده‌ایم تا حدودی با این بازار آشنا شویم اما در هر حال اگر می‌خواهید از این بازار جذاب اما پر ریسک لذت ببرید باید منتظر ما باشید تا در هفته‌های بعد بیشتر درباره این بازار با هم صحبت کنیم.

● کارگزاری‌ها یعنی چی و چکار می‌کنند؟

کارگزاری‌های بورس شرکت‌هایی هستند که بیشتر به عنوان واسط خریدوفروش در معاملات حضور دارند. اگر شما بخواهید در این بازار شرکت کنید حتما باید برای اینکه در بازار حضور داشته باشید به نزد یکی از شرکت‌های کارگزاری بروید و با پر کردن فرم ثبت نام و مشخصات یک کد معاملاتی دریافت کنید تا بتوانید اجازه انجام معامله را داشته باشید. البته یادتان نرود که تمام مکالمات در بازار آتی برای اینکه بعدا مشکلی پیش نیاید و حق کسی پایمال نشود، ضبط می شود. اما اگر بخواهید در بازار حضور پیدا کنید و زیر و بم و جزئیات انجام یک معامله با ریسک کمتری را انجام دهید بهتر است به یکی از شرکت‌های کارگزاری که در رتبه بندی بورس جایگاه بهتری دارند مراجعه کنید. در زیر تعدادی از شرکت‌های کارگزاری که رتبه‌بندی شده‌اند به ترتیب آمده است: (تقدم و تاخر شرکت‌ها براساس حروف الفبا است.)

۱- شرکت کارگزاری آبان، شماره تماس: ۸۸۵۵۳۰۳۰

۲- شرکت کارگزاری آگاه، شماره تماس: ۸۸۹۲۷۱۰۹

۳- شرکت کارگزاری بهپرور، شماره تماس: ۳-۸۸۴۹۷۵۴۰

۴- شرکت کارگزاری بورس ایران، شماره تماس: ۸۸۸۴۳۸۷۹

۵- شرکت کارگزاری بانک تجارت، شماره تماس: ۸۸۷۰۲۵۷۱

۶- شرکت کارگزاری بانک کشاورزی، شماره تماس: ۴-۸۸۳۸۳۶۸۱

۷- شرکت کارگزاری بانک ملی، شماره تماس: ۳۵-۸۸۳۸۳۶۳۳

۸- شرکت کارگزاری حافظ، شماره تماس: ۹-۸۸۳۸۳۶۴۷

۹- شرکت کارگزاری مفید، شماره تماس: ۱-۸۸۳۲۸۴۳۰

۱۰- شرکت کارگزاری نهایت نگر، شماه تماس: ۹۳-۸۸۳۸۳۵۹۰

سردار خالدی