چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
چرا با نخست وزیر جعفری مخالفت می شود
چرا ابراهیم جعفری؟ این سوال این روزها محوریترین پرسش مطرح شده در محافل مطبوعاتی و نزد ناظران سیاسی است كه هر یك بر حس نوع نگرش و زاویه دیدی كه نسبت به این مساله دارد به نتایجی خاص میرسد.
در این كه ابراهیم جعفری یكی از معروفترین مبارزان علیه رژیم دیكتاتور صدام حسین بود و حكم اعدامش در دادگاههای این رژیم صادر شده است، شكی نیست. از این رو در این رابطه هیچ انگی به وی زده نمیشود و در داخل عراق از احترام خاصی برخوردار است.
پس با توجه به این پیشینه چرا این شخصیت مورد هدف قرار گرفته است؟ همه طرفهای عراقی اعلام كردند كه در انتقادات خود به وی شخصیت حقیقی او را هرگز مدنظر ندارند، اما عملكرد وی را در دوره نخست وزیریاش جانبدارانه میدانند و مخالف حضور مجددش در این پست هستند. اما آیا این به واقع تمام ماجرا است؟
به اعتقاد بسیاری از كارشناسان، گروههای عراقی كه در این انتخابات خود را شكست خورده یافتهاند،به همراه كردها و با هدایت و مدیریت زلمای خلیلزاد سفیر امریكا در عراق تلاش دارند با گرفتن زهر چشم از ائتلاف یكپارچه از همین ابتدا به آنها نشان دهند كه آنها تنها بازیگر صحنه عراق نبوده بلكه میتوانند حتی روی خصوصیترین حق ائتلاف یعنی انتخابات نخستوزیر هم اعمال نظر كنند.
براساس این عقیده امریكا میخواهد از این طریق و با توجه به اینكه نخستوزیری نیازمند دو سوم آرای پارلمان است از همان ابتدا به شیعیان تاكید كند گر چه آنها اكثریت را در پارلمان در اختیار دارند اما پارامترهایی وجود دارد كه میتواند بقیه فراكسیونهای پارلمان را كلا علیه ائتلاف یكدست كرده و طرف مقابل از اكثریت مطلق آرا بهرهمند شود.
این تدبیر كه گفته میشود خلیلزاد پدرخوانده آن است گر چه به میزان قابل توجهی افكار ائتلاف عراق یكپارچه را دچار تزلزل كرد اما آنها هم برگهای برندهیی برای این رویارویی رو كردهاند. بیكفایتی رییسجمهوری اهرمی است كه ائتلاف عراق یكپارچه آن را علیه همپیمان دو سال گذشتهاش جلال طالبانی و كردها اعمال كرد، گر چه شاید تمامی مجلس به جز لیست ائتلاف بتواند اكثریت را در مجلس علیه ائتلاف به دست آورد اما این اكثریت مطلق نمیتواند زمینه حضور مجدد نه طالبانی و نه هیچ فرد دیگری را در پست ریاستجمهوری عراق فراهم كند.
دوسوم آرا برای رسیدن دوباره طالبانی به كرسی ریاستجمهوری یك نیاز است و این مهم بدون لیست ائتلاف قابل انجام نیست. ۱۲۸ كرسی پارلمانی كه در اختیار شیعیان است اهرم بسیار مهمی محسوب میشود كه آنها قصد استفاده از آن را نداشتند و شاید هم نخواهند داشت اما در صورت ادامه اعمال فشار علیه آنها بطور حتم باید در انتظارپاتكهای اینچنینی ائتلاف باشند.
همین سخن به تنهایی باعث شد تا حداقل موضع كردها و شخص طالبانی كه به ظاهر سودای حضور علاوی را در پست نخستوزیری عراق دارند به لاكسكوت فرو رود.
به هر شكل به اعتقاد كارشناسان سوای پارامترهای داخلی در بحران نخستوزیری عراق، نباید از زورآزمایی امریكا و ایران هم در این مساله غافل شد. بحران اتمی ایران اكنون دغدغه اصلی امریكا در منطقه محسوب میشود و در صورت بر هم خوردن توازن طرفداران ایران در عراق، استراتژی امریكا هم در منطقه به شكل بهتری پیش خواهد رفت.
در میان این دو هیاهو مقتدا صدر هم به عنوان حامی اصلی جعفری وارد عمل شده و مذاكرات خود را با طیفهای مختلف در این رابطه ادامه میدهد.
گرچه هنوز هیچ یك از طرفها حاضر به عقبنشینی از موضع خود نیست اما به هر شكل از فشارهای خارجی و دستهای پشت پرده غیرعراقی كه از برخی كشورهای خاصی هدایت میشوند، نباید غافل شد. شامگاه سهشنبه كوفی عنان دبیركل سازمان ملل متحد حمایت خود را از طرح اتحادیه عرب در مورد عراق اعلام كرد؛ طرحی كه به گفته برخی از اعراب برای ایاد علاوی ریخته شده است. این طرح كه با نام كنفرانس وفاق ملی است گر چه علناً خواهان ایجاد وفاق ملی و شكلگیری انسجام سیاسی در عراق است اما حمایت این اتحادیه از برخی از جریانهای خاص در عراق نگرانیها را در مورد آن افزایش میدهد. زیرا نماینده دبیركل اتحادیه عرب تنها در نشستهای خاص برخی از لیستها حضور پیدا كرده است. به هر شكل در جنگ برگهای برنده عراق، امروز هر طرفی سعی دارد به طریقی طرف دیگر را در مخمصه قرار دهد؛ مساله یی دقیقا خلاف خواست ملت عراق برای انسجام.
اما آنچه كه مشخص است این است كه ائتلاف عراق یكپارچه كه در مورد رییسان سهگانه رییسجمهور، نخستوزیر و رییس پارلمان نظر سرنوشتساز را میدهد و طالبانی برای انتخاب مجدد و حتی نامزدی مجدد نیازمند ائتلاف است اما جعفری نیازی به نظر طالبانی در داخل ائتلاف برای انتخابش ندارد، پس در صورتی كه ائتلاف بتواند استراتژی سنجیدهیی را اتخاذ كند بطور حتم خواهد توانست همچنان حضور پررنگ خود را در صحنه سیاسی عراق حفظ كند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست