پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

روزنامه نگاری یك مرامنامه اخلاقی


روزنامه نگاری یك مرامنامه اخلاقی

این وظیفه را به رسمیت بشناسید تا این امر تضمین شود كه امور مربوط به مردم در یك فضای باز دنبال می شود و اطلاعات و سوابق مربوط به حكومت قابل بررسی است

برای روزنامه نگاری مرامنامه‌های متعددی نوشته شده است تا كار گرد آوری رویدادها، ترجمه و تفسیر اطلاعات و تهیه خبر، به گونه‌ای امانتدارانه، صادقانه‌ و بی‌طرفانه صورت گیرد: یكی از آن‌ها:.

● انجمن روزنامه‌نگاران حرفه‌ای (SPJ) معتقد است حرفه روزنامه‌نگاری توجهات خاصی را می‌طلبد كه باید روزنامه نگاران آنها را رعایت كنند:

▪ درستی اطلاعات دریافتی از كلیه منابع را بررسی كرده و با مراقبت های جدی، از اشتباهات غیر عمدی جلوگیری كنید. تحریف عمدی اطلاعات به هیچ وجه قابل‌قبول نیست.

▪ به افراد درگیر با موضوع خبر، برای پاسخگویی به اظهارات نادرست، باحوصله و پشتكار فرصت لازم را بدهید.

▪ منابع مورد استفاده را هر زمان كه ممكن است، مورد شناسایی دقیق قرار دهید. همگان حق دریافت اطلاعات هرچه بیشتر از منابع قابل اعتماد را - در هرچارچوبی كه امكان پذیر است - دارند.

▪ معمولا انگیزه‌های منابع را قبل از هر‌قول و قرار نامشخص، مورد تردید و سوال قرار دهید. به موقعیت هایی كه هر قول و قراری برای مبادله اطلاعات به‌وجود می‌آورد توجه كنید تا بتوانید به آنها پایبند باشید.

▪ مطمئن شوید كه تیترها، زاویه های خبری و نحوه پیشبرد موضوع، عكس‌ها، گرافیك‌ها و نقل‌قول‌ها منجر به تحریف خبر نمی شوند. ساده سازی نكنید و یا رویدادها را خارج از گستره و بافت اصلی‌شان ارائه نكنید.

▪ هرگز محتوای عكس‌های خبری را تحریف نكنید. افزایش روشنی و وضوح تكنیكی خبر معمولا قابل قبول است. مونتاژ تصاویر و فتو ایلاستراسیون ها را مشخص كنید.

▪ اگر افزایش وضوح عكس باعث گمراهی می شود، از آن اجتناب كنید. اگر این كار لازم است، مشخصا بگوئید كه این كار را كرده اید.

▪ از مخفی‌كاری یا بكارگیری روش‌های محرمانه برای جمع آوری اطلاعات - به جز زمانی كه روش‌های باز سنتی برای دسترسی همگان به اطلاعات اساسی،بازده نخواهد داشت- اجتناب كنید. اگر از چنین روش هائی استفاده كردید؛ در بخشی از خبر آنرا اعلام كنید

▪ هرگز سرقت ادبی نكنید.

▪ خبرهای مربوط به تنوع و تكثر و عظمت تجربه‌های انسانی را – حتی زمانی كه آن چندان با اهمیت نیست- مطرح كنید.

▪ ارزش‌های فرهنگی خودتان را در نظر بگیرید و از اینكه آنها را به دیگران تحمیل كنید، بپرهیزید.

▪ از برخوردهای قالبی و كلیشه‌ای با نژاد، جنس، سن‌، مذهب، قومیت، موقعیت جغرافیایی، جهت‌گیری جنسیتی، معلولیت‌ها، قیافه افراد، یا موقعیت اجتماعی افراد اجتناب كنید.

▪ از تبادل آزاد دیدگاه‌ها، حتی دیدگاههایی كه مخالف و متناقض با دیدگاه شماست، حمایت كنید.

▪ صدای كسانی را كه صدایشان شنیده نمی‌شود تقویت كنید؛ به گونه‌ای كه منابع رسمی و غیر رسمی اطلاعات بتوانند به طور برابر در حوزه خبرسازی موثر باشند.

▪ بین خبر رسانی و مدافعه گری، تفاوت قایل شوید. تحلیل و تفسیر را بطور مشخص اعلام كنید تا واقعی‌تها و بافت حاكم بر آن‌ها بد جلوه داده نشود.

▪ تفاوت خبر و آگهی باید تشخیص داده شود و از برخوردهایی كه مرزهای بین این دو را مخدوش می‌كند پرهیز كنید.

▪ این وظیفه را به رسمیت بشناسید تا این امر تضمین شود كه امور مربوط به مردم در یك فضای باز دنبال می‌شود و اطلاعات و سوابق مربوط به حكومت قابل بررسی است.

مترجم: معصومه كیهانی