جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

امیدها در انتظار سالی بهتر


امیدها در انتظار سالی بهتر

برآیند اردوهای یکسال گذشته چه بود

آخرین حرف‌های غلام پیروانی پس از پایان اردوهای تیم امید در سالی که رو به پایان است برای شاگردان جوانش معنای دیگری داشت. سرمربی تیم فوتبال امید کشورمان که کمتر در بین بازیکنان چنین حرف‌هایی را بر زبان آورده است، این بار گفت که از اردوهای تیم امید بهره‌برداری لازم را نداشته است. پیروانی درست در پایان آخرین اردوی سال این اظهار نظر را مطرح کرده و از بازیکنان جوانش حلالیت طلبیده است! آیا این به معنای پایان همکاری غلام پیروانی با امیدها است؟ بی‌تردید پاسخ مسئولان فدراسیون منفی است. حتی افشارزاده دبیر کل کمیته ملی المپیک هم از موضع قبلی عقب‌نشینی می‌کند و می‌گوید که خواستار پایان همکاری با پیروانی نیست. ولی آنچه واضح است اختلاف نظرهایی است که ماه‌هاست رسانه‌ای شده و گاه و بیگاه شدت می‌گیرد تا جایی که تمرکز لازم را از این تیم گرفته است.

در کنار آن باید به اتمام قرارداد اعضای کادر فنی تیم امید با فدراسیون فوتبال اشاره داشت. به طور قانونی از روز سه‌شنبه گذشته که اردوهای این تیم در سال۸۸ پایان یافت همکاری رسمی پیروانی و همکارانش با تیم امید هم به انتهای خود رسیده است. تمدید یا عدم تمدید قرارداد این گروه سوژه‌ای بود که مدتها بر سر آن بحث صورت گرفته است و با وجود اینکه مسئولان فدراسیون فوتبال تأکید فراوانی بر ادامه همکاری با پیروانی داشته‌اند و این مربی را بهترین گزینه ممکن برای هدایت تیمی که قرار است پس از چهار دهه جواز حضور در المپیک را کسب کند، دانسته‌اند اما در عمل تا پایان اردوهای تیم امید قدمی برای تمدید قرارداد کادر فنی این تیم برداشته نشده است. غلام پیروانی به ظاهر عنوان می‌کند که از این موضوع ناراحت نیست و اگر وی را نخواهند بدون اعتراض این تیم را ترک می‌کند ولی به نظر می‌رسد وی می‌خواهد راهی را که آغاز کرده است به پایان برساند.

● نگاه اولیه

روزی که فدراسیون فوتبال با غلام پیروانی برای هدایت تیم امید توافق کرد جامعه فوتبال به این انتخاب احترام گذاشت. حتی در نظرسنجی‌هایی که صورت گرفت نیز مردم به پیروانی اعتماد خود را نشان دادند. سابقه روشن این مربی در تیم مقاومت سپاسی که به معرفی جوان‌های بسیاری برای فوتبال کشور منجر شده است، دلیل اصلی نگاه مثبت به انتخاب صورت گرفته بوده است اما در این بین کمیته ملی المپیک و شخص دبیر کل آن بهرام افشارزاده ساز مخالف را از همان ابتدای کار سر داد و ادعای انتخاب یک مربی نامدار خارجی را داشت. افشارزاده مدعی است که به دلیل تأمین هزینه‌های تیم امید توسط این کمیته، حق انتخاب کادر فنی هم باید در اختیار آن قرار گیرد.

چیزی که فدراسیون فوتبال تحت هیچ شرایطی زیر بار آن نمی‌رود. هر چند که افشارزاده تحت فشار رسانه‌ها و جامعه فوتبال به این خواسته تن داد اما اظهارات متناقض وی هرازگاهی تمرکز کادر فنی این تیم را بر هم زده و نشان از نارضایتی وی در این باره دارد. مشکلات پایان ناپذیر وی با فدراسیون فوتبال در خصوص انتخاب صورت گرفته و برنامه‌های پیروانی حتی تا آخرین روزها ادامه داشته است تا امیدها به آینده این تیم کمتر و کمتر شود چرا که این بار به نظر می‌رسد حریف اول تیم امید خارج از زمین وجود دارد و مانع از آرامش بازیکنان و کادر فنی می‌شود. در واقع تیمی که قرار است در بازی‌های آسیایی گوانگژو را کسب افتخار کند و پس از آن در رقابت‌های انتخابی المپیک ۲۰۱۲ لندن حضور یابد قربانی جنگ قدرت بین کمیته ملی المپیک و فدراسیون فوتبال می‌شود.

● برنامه‌هایی که عملی نشد

مشکلات تیم پیروانی به همین جا ختم نمی‌شود. بسیاری از برنامه‌های پیشنهادی وی برای برپایی اردوهای خارجی و بازیهای تدارکاتی به مرحله اجرا درنیامده‌اند. حتی این اواخر سفر تیم امید به ترکیه نیز لغو شده بود که برخی‌ها آن را به مشکلات مالی فدراسیون فوتبال ربط دادند و گروهی دیگر مشکلات خروج از کشور بازیکن‌های این تیم. در هر صورت کار به جایی رسیده است که غلام پیروانی هم با تمام صبوری‌هایش لب به اعتراض گشوده است.

وی مجبور شد تنها به تمرین‌های مقطعی در کمپ‌ تیم‌های ملی اکتفا کند تا شاید از بی‌اعتنایی‌ها به این تیم کاسته شود و امیدها هم مورد توجه قرار گیرند. برادر کوچکتر غلام پیروانی که دستیار اول وی نیز به حساب می‌آید عنوان می‌کند در تمام دنیا بعد از اردوهای مقطعی دو یا سه روزه یک بازی تدارکاتی انجام می‌گیرد تا با فیلمبرداری از همان دیدار آن را برای بازیکنان آنالیز کنند ولی تیم امید هفت ماه است که فقط تمرین می‌کند! امیرحسین پیروانی می‌گوید: «اگر خیلی خوشبینانه هم به این قضایا نگاه کنیم باید بگویم دست کم ۵۰ درصد از برنامه‌ها را از دست داده ایم.من همیشه می‌گویم فدراسیون و کمیته ملی المپیک باید برای انتخاب سرمربی تیم امید سختگیری زیادی به خرج دهند اما وقتی فردی را انتخاب کردند باید از برنامه‌هایش حمایت کنند. ما از بین ۲۰۸ بازیکن در مسابقات اردوهای مختلف توانستیم ۳۵ نفر را برگزینیم تا با آنها کار کنیم اما متأسفانه تدارک ما خوب نبوده است. درواقع هشت بازی تدارکاتی که مورد نظر ما بود انجام نگرفت تا فقط به بازی‌کردن اکتفا کنیم.» برنامه‌ریز اصلی تیم فوتبال امید ایران در توضیحات بیشتر خود می‌افزاید: «کلاً در سال ۸۸ ما ۱۴ بار تشکیل اردو دادیم. ۱۲ تا داخلی و دو اردوی خارجی و پنج بازی رسمی در این مدت انجام دادیم. اندونزی، بوتساوانا، کازرچیف، زیر ۲۳ ساله‌های اوکراین و آلمان تیم‌هایی بودند که همان اوایل سال با آنها بازی کرده بودیم. البته در کمپ چندین بازی دستگرمی با استقلال، پاس همدان، فولاد گستر و دانشجویان انجام دادیم ولی مشکل بچه‌ها نداشتن بازی‌های دوستانه بین‌المللی است. ما سه هدف را دنبال کرده‌ایم:

۱) نحوه گزینش بازیکن‌ها

۲) بازی‌های تدارکاتی قوی

۳) اردوهای درازمدت قبل از بازی‌های آسیایی گوانگ ژو.

ما در هدف دوم خودمان به مشکل برخورده‌ایم. حتی در برنامه‌هایمان چندین گزینه را برای هر مقطع به فدراسیون اعلام کرده‌ایم تا اگر روی یک مورد توافق صورت نگرفت شانس‌های دیگری وجود داشته باشند ولی این موضوع هم تأثیری نداشت. ما برای بعد از عید که تا بازی‌های گوانگ‌ژو ۵/۷ ماه وقت داریم درخواست ۲۰ بازی تدارکاتی کرده‌ایم. اگر ۷۰ درصد آن هم قطعی بشود خیلی خوب است اما اگر روند همین‌طور باشد و خواسته‌هایمان را برآورده نکنند هیچ مسئولیتی را در قبال آینده این تیم نمی‌پذیریم.»

● نارضایتی پیروانی

غلام پیروانی که چندان راغب نیست پیرامون جریانات گذشته این تیم صحبت کند در پاسخ به پرسش ما به طور صریح عنوان می‌کند که از شرایطی که گذشت رضایت ندارد چون که به اهدافش نرسیده و بهره‌برداری لازم را نداشته است. او می‌گوید: «اردوها خوب بودند اما چه فایده؟ خودم را مثل بعضی‌ها گول نمی‌زنم. وقتی بازی‌های تدارکاتی نداشته باشیم مثل یک غذای پخته شده می‌ماند که کسی آن را نخورده است!»البته مسئولان فدراسیون فوتبال وانمود می‌کنند که پیروانی کاملاً حق دارد و برای تیم امید تدارک لازم دیده نشده است ولی این اظهارات تا چه اندازه می‌تواند درد این تیم را درمان کند؟ علی کفاشیان در این زمینه می‌گوید: «فدراسیون با محدودیت‌هایی مواجه بوده است ولی این قول را می‌دهم که فدراسیون فوتبال تدارک مناسبی را برای تیم امید انجام خواهد داد. پیروانی مربی با‌صداقت و منصفی است که کارکردن با رده سنی امید را مثل کف دستش می‌شناسد ما با همین کادر فنی در بازی‌های گوانگ‌ژو اعزام می‌شویم.»مهدی تاج، نایب رئیس فدراسیون فوتبال و مدیر کمیته تیم‌های ملی هم خواسته‌ها و انتقادهای پیروانی را کاملاً منطقی می‌داند و تلاش می‌کند حمایت خود را از این مربی نشان بدهد اما مشکل اینجاست که تیم امید یک سال را با اردوهای مقطعی سپری کرد و برآیند این تمرینات چیزی نبوده که کادر فنی از قبل انتظارش را داشته‌اند.

فرصتی که از دست رفته است دیگر قابل بازگشت نخواهد بود و مشخص نیست وعده‌ها برای عملی کردن برنامه‌های کادر فنی در سال جدید تا چه میزان تحقق می‌یابند. در این بین فقط تیم امید است که ضربه می‌خورد. چه به خاطر جنگ‌های قدرت بین فدراسیون فوتبال و کمیته ملی المپیک و چه به دلیل مشکلات و محدودیت‌های فدراسیون فوتبال.

علی رضایی