سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

نگاهی به نقش سگ در جنگ‌های نوین


نگاهی به نقش سگ در جنگ‌های نوین

در بین گروهی که برای یافتن «بن‌لادن» مناطق صعب‌العبور افغانستان و پاکستان را زیر پا گذاشتند و در نهایت نیز وی را در مخفیگاهش در شهری کوچک در اطراف پایتخت پاکستان یافتند، همه …

در بین گروهی که برای یافتن «بن‌لادن» مناطق صعب‌العبور افغانستان و پاکستان را زیر پا گذاشتند و در نهایت نیز وی را در مخفیگاهش در شهری کوچک در اطراف پایتخت پاکستان یافتند، همه جور سربازی با هر تخصص و توانایی یافت می‌شد اما یکی از این سربازان از همه جسورتر و شجاع‌تر بود. این سرباز کسی (یا در حقیقت چیزی) نبود جز یک سگ دوره دیده ارتش آمریکا. هرچند ارتش آمریکا تمایلی ندارد تا اطلاعاتی دقیقی از این سگ را در اختیار افکار عمومی قرار دهد اما باید دانست به کار‌گیری سگ در عملیات تعقیب و شناسایی ارتش، پدیده جدیدی نیست و سابقه بسیاری دارد. به‌کارگیری رسمی سگ‌ها در ارتش آمریکا از سال ۱۹۴۲ آغاز شد و از آن پس به دلیل عملکرد عالی، استفاده از آنها به شدت افزایش یافت.

آمریکا پیش از این نیز در عملیات نظامی خود در عراق و افغانستان از این سگ‌ها بسیار استفاده کرده بود. کارشناسان درباره دلیل استفاده از سگ در عملیات شناسایی می‌گویند حس بویایی سگ ۴۰ برابر قوی‌تر از بویایی‌ انسان است. امروزه سربازان می‌توانند با استفاده از سگ‌های دوره دیده مخفیگاه دشمن و حتی برخی از انواع سلاح‌های آنان را بیابند. از آنجا که آمریکا حدس می‌زد «بن‌لادن» نیز مانند «صدام»، با حفر یک تونل در لانه‌ای زیرزمینی مخفی شده باشد، حضور یک سگ ردیاب می‌توانست کمک بسیار چشمگیری محسوب شود. در بین گروه ۸۰ نفره‌ای هم که «بن‌لادن» را کشتند، حضور یک سگ (که به نظر برخی کارشناسان از نژاد بلژین شپرد یا ژرمن شپرد است) کاملا چشمگیر بود.

این سگ‌ها علاوه بر توانایی‌های خارق‌العاده‌شان (به ویژه در مقایسه با انسان‌ها) مثل انسان‌ها و شاید هم بیشتر از انسان‌ها به ابزارهای تکنولوژی روز مجهز شده‌اند. امروزه سگ‌های نظامی به تجهیزاتی مانند عینک‌های آفتابی مخصوص، جلیقه نجات، ماسک ضد گاز، جلیقه مجهز به جی‌پی‌اس و نوعی پیشرفته‌ای از جلیقه ضد گلوله مجهزند. پیش از این گزارش‌هایی از قراردادی ۸۶ هزار دلاری بین

«یگان ویژه نیروی دریایی آمریکا» و یک شرکت کانادایی برای تهیه جلیقه‌های ضد گلوله منتشر شده بود. این جلیقه‌ها به دوربین‌های مادون قرمز، دید در شب و سیستم ارتباطی پرقدرت برای برقراری ارتباط حتی از ورای دیوارهای بتونی مجهزند. سگ‌ها هم می‌توانند بمب‌های بی‌حرکت و لوازم تشکیل‌دهنده آن را کشف کنند و هم می‌توانند بوی مواد منفجره‌ در حال حرکت (مانند موقعیتی که فرد حامل مواد منفجره در بین جمعیت حرکت می‌کند) را تشخیص داده و به سربازان اخطار دهند. البته آموزش دادن سگ‌ها برای چنین ماموریت‌های دشواری، هزینه‌هایی هم دارد و حدود ۲۰ هزار دلار برای هزینه‌های آموزش هر سگ صرف می‌شود. پنتاگون در اواخر ۲۰۱۰، پس از شش سال تحقیق و صرف

۱۹ میلیارد دلار برای ساخت بمب‌یاب‌های پیشرفته، اعلام کرد هنوز هم سگ، دقیق‌ترین یابنده مواد منفجره است.