چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۱۰فوریه ۱۹۵۰ ـ آغاز عصر « مکارتییسم » در آمریکا


۱۰فوریه ۱۹۵۰ ـ آغاز عصر « مکارتییسم » در آمریکا

سناتور جمهوریخواه ایالت ویسکانسین آمریکا جوزف مککارتیMcCarthy هشتم فوریه ۱۹۵۰ با این ادعا که سازمانهای دولتی آمریکا از جمله وزارت خارجه این کشور لانه کمونیستها شده اند و کمونیستها …

سناتور جمهوریخواه ایالت ویسکانسین آمریکا جوزف مککارتیMcCarthy هشتم فوریه ۱۹۵۰ با این ادعا که سازمانهای دولتی آمریکا از جمله وزارت خارجه این کشور لانه کمونیستها شده اند و کمونیستها به رسانه های گروهی از جمله استودیوهای تولید فیلم سینمایی و بنگاههای نشر کتاب رخنه کرده اند ، وضعیتی را در آن کشور به وجود آورد که در تاریخ به « مکارتییسم » معروف شده است . در این دوره هرکس می توانست به مخالف خود برچسب کمونیست بودن و یا حامی سرخها بزند و از میدان خارج سازد . این وضعیت که تا فروپاشی شوروی سایه آن کم و بیش دیده می شد ، امریکا را از مدیران امور عمومی ، نویسندگان و پژوهشگران مهمی محروم کرد. بیشتر این عده از ادامه خدمت مایوس شده و خانه نشینی اختیار کردند.

مککارتی که یک سناتور تازه کار بود دهم فوریه ۱۹۵۰ فهرستی حاوی نام و مقام ۲۰۵ کارمند وزارت خارجه امریکارا که در دست داشت در یک مصاحبه مطبوعاتی به روزنامه نگاران نشان داد و گفت که اینان که طراح و مجری سیاست خارجی امریکا هستند ، خود کمونیست و در نتیجه جاسوس شوروی هستند و دین آچسن وزیر خارجه این را می داند و به جای برکنار ساختن آنان شلوار راه ــ راه دیپلماتیک می پوشد و به لهجه بریتانیایی سخن می گوید.

سنای آمریکا تحت فشار افکار عمومی که در آستانه بی اعتمادی نسبت به کارمندان دولت قرار گرفته بودند کمیته ای را مامور رسیدگی به ادعای مککارتی کرد و این وضعیت که هر روز گزارشهایش وسیعا در رسانه ها منعکس می شد تا دوم دسامبر سال ۱۹۵۴ ادامه داشت .

دمکراتهای سنا در ژوئیه سال ۱۹۵۰ ، پنج ماه پس از اعلام ادعای مککارتی ، پی به بزرگ جلوه داده شدن موضوع برده بودند و نظر خود را در سنا اعلام کرده بودند که مککارتی آنان را تهدید به کشاندن به دادگاه کرد و به کار خود ادامه داد . در یک مورد حتی کنگره را مجبور به بررسی طرح قانونی کرد که برای عضویت در حزب کمونیست امریکا جریمه و مجازات تعیین شده بود که طرح به دلیل مغایرت با اصل ازادی عقیده به تصویب نرسید. مککارتی در این مدت حتی محقق معروف « اوون لاتیمور » را هم کمونیست و جاسوس شوروی اعلام کرده بود. جمعا دو هزار تن از کارکنان دولت تصفیه شدند که در جلسه ۲ دسامبر سال ۱۹۵۴ سنا ، سناتورهای حزب دمکرات کارها و ادعاهای مککارتی را اغراق آمیز و برای جامعه آمریکا زیان آور خواندند و برای محکوم کردن و تقبیح او رای گرفته شد و وی با ۶۷ رای موافق در برابر ۲۲ رای مخالف تقبیح و به « مکارتییسم » پایان داده شد.