دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

بچه های ما زودتر از ما می میرند


بچه های ما زودتر از ما می میرند

سوءتغذیه مردم انگلیس هر سال ۶ میلیارد پوند به اقتصاد این کشور آسیب می رساند این رقم سه برابر خسارت های ناشی از کشیدن سیگار است و چاقی سالانه ۴۷۹ میلیون پوند به مردم انگلیس آسیب می رساند این رقم البته در مقابل ۶ میلیارد پوند خسارت های لاغری هیچ است

وقتی‌ بحث‌ بحران‌ سوءتغذیه‌ به‌ میان‌ می‌آید بیشتر مردم‌ ناخودآگاه‌ به‌ یاد کودکان‌ بیافرایی‌ می‌افتند، اما تحقیقات‌ جدید نشان‌ می‌دهد که‌ مردم‌ کشورهای‌ جهان‌ اول‌ بیشتر از دیگر مردمان‌ جهان‌ از سوءتغذیه‌ رنج‌ می‌برند. سوءتغذیه‌ مردم‌ انگلیس‌ هر سال‌ ۶ میلیارد پوند به‌ اقتصاد این‌ کشور آسیب‌ می‌رساند. این‌ رقم‌ سه‌ برابر خسارت‌های‌ ناشی‌ از کشیدن‌ سیگار است‌!

مشکل‌ اول‌ این‌ است‌ که‌ مردم‌ تمایل‌ عجیبی‌ به‌ لاغر شدن‌ پیدا کرده‌اند و خود را از خوردن‌ غذاهای‌ حیاتی‌ محروم‌ کرده‌اند. آنها اشتهای‌ خود را سرکوب‌ می‌کنند و ترجیح‌ می‌دهند برای‌ اینکه‌ لباس‌های‌ بوتیک‌ها به‌ تن‌شان‌ بنشیند، صبح‌ تا شب‌ هویج‌ پخته‌ و قرص‌های‌ لاغری‌ بخورند. شاید برایتان‌ عجیب‌ باشد اما در نگاه‌ پزشکی‌، مشکلاتی‌ که‌ لاغری‌ برای‌ فرد و جامعه‌ می‌آفریند، از مشکلات‌ چاقی‌ به‌ مراتب‌ بیشتر است‌.

مشکل‌ دوم‌ چاقی‌ بیش‌ از حد ساکنان‌ امروز شهرهای‌ بزرگ‌ است‌. چاقی‌ سالانه‌ ۴۷۹ میلیون‌ پوند به‌ مردم‌ انگلیس‌ آسیب‌ می‌رساند. این‌ رقم‌ البته‌ در مقابل‌ ۶ میلیارد پوند خسارت‌های‌ لاغری هیچ‌ است‌.

یکی‌ از نشریات‌ انگلیسی‌، آمار بیماری‌ و مرگ‌ ومیر مردم‌ این‌ کشور را از سازمان‌ بهداشت‌ جهانی‌ گرفت‌ و در یک‌ تحقیق‌ بررسی‌ کرد که‌ چند درصد این‌ بیماری‌ها یا مرگ‌ و میرها به‌ مشکلات‌ غذایی‌ مربوط‌ می‌شود.

گروه‌ تحقیق‌ بیماری‌های‌ غذایی‌ را به‌ دو دسته‌ تقسیم‌ کردند: در دسته‌ اول‌ مسمومیت‌ در اثر خوردن‌ غذا قرار داشت‌ و در دسته‌ دوم‌ محرومیت‌ بدن‌ از مواد غذایی‌.

نتیجه‌ این‌ تحقیق‌ بسیار شوکه‌کننده‌ و افسرده‌کننده‌ بود. تنها سه‌ درصد از بیماری‌های‌ غذایی‌ به‌ مسمومیت‌ مربوط‌ می‌شد. بیماری‌های‌ سوءتغذیه‌ ۳۷ درصد جدول‌ را پر کرده‌ بودند. بعد از آن‌ می‌شد جایی‌ برای‌ چاقی‌ و تیرویید و بیماری‌هایی‌ نظیر آن‌ در نظر گرفت‌.

مسلما همه‌ این‌ تقصیر را نمی‌توان‌ بر گردن‌ رژیم‌های‌ غذایی‌ و قرص‌های‌ چاقی‌ و لاغری‌ انداخت‌. بحران‌ اصلی‌ این‌ است‌ که‌ عادت‌ غذایی‌ مردم‌ جهان‌ تغییر کرده‌ است‌ و این‌ پدیده‌ ساده‌ می‌تواند تمدن‌ ما را از درون‌ فرو پاشد. چاقی‌ بیش‌ از حد کودکان‌ ما نشان‌ می‌دهد مشکلات‌ دیگری‌ هم‌ در راه‌ است‌. آیا کودکان‌ ما کمتر از ما عمر خواهند کرد؟ بدون‌ شک‌ آری‌. این‌ وظیفه‌ پدر و مادرهاست‌ که‌ بچه‌هایشان‌ غذاهای‌ سالم‌ بخورند. اما مشکل‌ دیگر اینجاست‌ که‌ بسیاری‌ از والدین‌ هم‌ با موج‌ تغذیه‌های‌ کاذب‌ همراه‌ شده‌اند. غذا خوردن‌ در رستوران‌ها، تفریح‌ اول‌ بسیاری‌ از خانواده‌های‌ امروز است‌.

یکی‌ از بدترین‌ عادت‌های‌ غذایی‌ ما خوردن‌ ساندویچ‌ است‌. از اختراع‌ ساندویچ‌ زمان‌ زیادی‌ نمی‌گذرد. ساندویچ‌ها غذاهای‌ شهرهای‌ مدرن‌ هستند که‌ به‌ شما کمک‌ می‌کنند در حال‌ رانندگی‌ یا جواب‌ دادن‌ به‌ تلفن‌ها غذا هم‌ بخورید. تصور غذایی‌ که‌ بشود آن‌ را با یک‌ دست‌ خورد، برای‌ پدرهای‌ پدرهای‌ ما واقعا دور از ذهن‌ بوده‌ است‌. به‌ نظر می‌رسد آدمی‌ که‌ این‌ غذا را «اختراع‌» کرده‌، شدیدا به‌ آن‌ دست‌ دیگرش‌ احتیاج‌ داشته‌ است‌. در واقع‌ مخترع‌ ساندویچ‌ یک‌ قمارباز دیوانه‌ بود که‌ در ۲۴ ساعت‌ فقط‌ سه‌ ساعت‌ می‌خوابید و تمام‌ وقتش‌ را پای‌ میز قمار می‌گذراند. آقای‌ ساندویچ‌ آن‌ قدر شیفته‌ قمار بود که‌ حتی‌ دلش‌ نمی‌آمد برای‌ خوردن‌ غذا، میز را ترک‌ کند. برای‌ همین‌ هر روز یک‌ تکه‌ گوشت‌ را لای‌ نان‌ می‌گذاشت‌ و با خود سر میز می‌آورد. شاید این‌ برای‌تان‌ عجیب‌ باشد اما تا قبل‌ از آقای‌ ساندویچ‌، هیچ‌ کس‌ غذایش‌ را به‌ صورت‌ آماده‌ و سرپایی‌ نمی‌خورد. به‌ هرحال‌ غذاهای‌ آقای‌ ساندویچ‌ خیلی‌ زود شهرتی‌ فراگیر پیدا کردند. این‌ داستان‌ حدودا به‌ زمان‌ انقلاب‌های‌ صنعتی‌ در انگلستان‌ بر می‌گردد.

خبر اختراع‌ غذاهای‌ «ساندویچ‌» در آن‌ سال‌ها به‌ گوش‌ کارخانه‌دارها هم‌ رسید. ساندویچ‌ها در قرن‌ هفدهم‌ خیلی‌ زود میان‌ کارگران‌ کارخانه‌ها رواج‌ پیدا کردند، چون‌ این‌ غذا هم‌ از طرفی‌ مدرن‌ بود و از طرف‌ دیگر کارگرها می‌توانستند هنگام‌ فرو بلعیدن‌ آن‌ به‌ کارشان‌ ادامه‌ دهند و از پشت‌ دستگاه‌ها بلند نشوند. پیدایش‌ ساندویچ‌ از میز قمار گرفته‌ تا کارخانه‌ها، تنها در راستای‌ به‌ دست‌ آوردن‌ پول‌ بیشتر بود.

اما امروز غذا خوردن‌ در رستوران‌ها عادت‌ یا حتی‌ تفریح‌ ما شده‌ است‌. فروشگاه‌های‌ «غذای‌ سریع‌» در دنیا، هر روز طرفداران‌ بیشتری‌ پیدا می‌کنند. بیشتر رستوران‌هایی‌ که‌ غذاهای‌ سریع‌ سرو می‌کنند، صندلی‌ ندارند بلکه‌ در وسط‌ آنها یک‌ پیشخوان‌ طویل‌ به‌ چشم‌ می‌خورد. برای‌ خوردن‌ این‌ گونه‌ ساندویچ‌ها، باید بایستید. خم‌ شوید و آرنج‌هایتان‌ را روی‌ پیشخوان‌ بگذارید. ساندویچ‌ را دو دستی‌ بگیرید و در همین‌ حالت‌ گاز بزنید. وقتی‌ گاز می‌زنید همه‌ سس‌ ساندویچ‌ می‌چکد روی‌ پیشخوان‌ و روی‌ کفش‌های‌تان‌. اما به‌ هر حال‌ همه‌ مردم‌ از این‌ نوع‌ غذا خوردن‌ لذت‌ می‌برند. خب‌، این‌ غذا خوردن‌ به‌ سبک‌ شیکاگویی‌ است‌.

مسلما در میان‌ رستوران‌های‌ سرو غذاهای‌ آماده‌، مک‌ دونالد حرف‌ اول‌ را می‌زند. این‌ رستوران‌ فقط‌ همبرگر و چیزبرگر سرو می‌کند و در کنار آن‌ به‌ مشتری‌هایش‌ سیب‌ زمینی‌ سرخ‌ کرده‌ و شیر یا قهوه‌ یا نوشیدنی‌های‌ غیرالکلی‌ هم‌ می‌دهد. هر بار که‌ به‌ یکی‌ از شعبه‌های‌ مک‌ دونالد بروید، حتما با دیدن‌ ۲۰۰ نفری‌ که‌ جلوی‌ پیشخوان‌ صف‌ کشیده‌اند، شوکه‌ می‌شوید. اما بعد از گذشتن‌ چهار دقیقه‌ ناگهان‌ متوجه‌ می‌شوید که‌ اول‌ صف‌ ایستاده‌اید و غذایتان‌ در سینی‌های‌ از قبل‌ آماده‌، جلوی‌ رویتان‌ است‌. استقبال‌ از غذاهای‌ مک‌ دونالد در دهه‌ هفتاد به‌ حدی‌ بود که‌ صاحب‌ این‌ شرکت‌، قیمت‌ غذاهایش‌ را در سرتاسر جهان‌ از ۳۰ سنت‌ به‌ ۱۵ سنت‌ کاهش‌ داد. در سال‌ ۱۹۹۰، سود سالانه‌ مک‌ دونالد به‌ ۴/۱ میلیارد دلار رسید. این‌ غول‌ صنایع‌ غذایی‌، در هر سه‌ ساعت‌ یک‌ شعبه‌ جدید در کشورهای‌ جهان‌ افتتاح‌ می‌کرد!

با افتتاح‌ شعبه‌ مک‌ دونالد در مسکو، در ژانویه‌ ۱۹۹۰، سیاست‌ دولت‌ شوروی‌ در قبال‌ سرمایه‌گذاری‌ شرکت‌های‌ خارجی‌ به‌ کل‌ دگرگون‌ شد. این‌ فروشگاه‌ در روز افتتاحیه‌ یک‌ رکورد جهانی‌ به‌ جا گذاشت‌ و به‌ بیش‌ از ۳۰ هزارمشتری‌ غذا داد.

دو سال‌ بعد در سال‌ ۱۹۹۲، چین‌ کمونیستی‌ هم‌ به‌ سنت‌ استفاده‌ از غذاهای‌ سریع‌، سر فرود آورد. شعبه‌ مک‌ دونالد در چین‌ ۷۰۰ صندلی‌، ۲ آشپزخانه‌، ۲۹ صندوق‌ و ۸۵۰ گارسون‌ داشت‌. مک‌ دونالد چین‌ در روز اول‌ با پذیرایی‌ از۴۰ هزارمشتری‌، رکورد مسکو را شکست‌!

شکل‌گیری‌ رستوران‌ها به‌ سبک‌ جدید، به‌ کلی‌ سبک‌ زندگی‌ مردمان‌ غرب‌ را تغییر داد. دیگر رستوران‌ها و بارها محل‌ زندگی‌ مردم‌ شده‌ بودند. سنت‌ خوردن‌ غذاهای‌ سنتی‌ در محیط‌ آرام‌ خانوادگی‌ به‌ فراموشی‌ سپرده‌ می‌شد. با اشتغال‌ زنان‌ و نوجوانان‌ در امریکا و اروپا، دیگر خوردن‌ غذاهای‌ رستوران‌ها نه‌ تنها عادتی‌ اجتماعی‌، بلکه‌ تبدیل‌ به‌ یک‌ ارزش‌ شد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.