شنبه, ۲۶ خرداد, ۱۴۰۳ / 15 June, 2024
مجله ویستا

سالم‌سازی ساندویچ‌؛ چرا و چگونه؟


سالم‌سازی ساندویچ‌؛ چرا و چگونه؟

ساندویچ غذایی است سرشار از انرژی که به عنوان میان‌وعده به دانش‌آموزان توصیه می‌شود و اگر درست و مقوی تهیه شود حتی می‌تواند یک وعده غذایی اصلی را تشکیل دهد. در کل، این میان‌وعده‌ …

ساندویچ غذایی است سرشار از انرژی که به عنوان میان‌وعده به دانش‌آموزان توصیه می‌شود و اگر درست و مقوی تهیه شود حتی می‌تواند یک وعده غذایی اصلی را تشکیل دهد. در کل، این میان‌وعده‌ به تمرکز، یادگیری و تقویت حافظه این گروه کمک بسیاری می‌کنند...

در قدیم نوعی میان‌وعده به نام «لقمه» وجود داشت که همان ساندویچ کنونی بود ولی در آن زمان خیلی سالم‌تر تهیه می‌شد و معمولا ترکیبی از نان و پنیر و سبزی یا نان و پنیر و گردو یا حتی غذاهای شب‌مانده مانند آبگوشت در نان‌های خانگی پیچیده و به عنوان لقمه چاشت محصلان به مصرف می‌رسید. اکنون نیز ساندویچ‌ها به عنوان میان‌وعده یا حتی جزو غذاهای اصلی مورد توجه عموم مردم به خصوص دانش‌آموزان و دانشجویان هستند که بهتر است به جای نان‌های سفید از نان‌های سبوس‌دار یا غنی شده در تهیه‌شان استفاده شود و تمامی گروه‌های غذایی به عنوان اجزای تشکیل‌دهنده در آنها موجود باشد.

ولی مشکل عمده تهیه ساندویچ‌ها، مصرف مقدار زیادی سس است که چرب بوده و بیماری‌های زیادی را به ارمغان می‌آورند. از این‌رو، می‌توان به جای سس مایونز یا قرمز از کمی کره استفاده کرد و از سرخ کردن زیاد مواد غذایی در روغن خودداری کرد. خیار شور نیز به علت نمک زیاد مضر است بنابراین می‌توان به جای آن از خیار سبز، گوجه‌فرنگی و کاهو بهره برد.

توصیه می‌شود غذاهای نیمه آماده مثل سوسیس و کالباس و همبرگر تا حد امکان کمتر مصرف شود زیرا مواد نگه دارنده بسیار دارند. ساندویچ فلافل نیز که مورد توجه جوانان و دانش‌آموزان است چون از ترکیب نخود و سیب‌زمینی تشکیل شده و در مقدار زیادی روغن سرخ می‌شود،جزو غذاهای مناسب به حساب نمی‌آید از این‌رو سیب‌زمینی کبابی یا بخارپز یا آب‌پز و نخود پخته می‌تواند جایگزین خوبی برای فلافل به حساب آید. متاسفانه مصرف سیب‌زمینی یا تخم‌مرغ آب‌پز در بین جوانان کمترین طرفدار را دارد اما می‌توان این غذاهای مقوی را به عنوان ساندویچ در مدارس تهیه کرد و با انواع سبزی‌ها آن را خورد. معمولا همراه با ساندویچ‌ نوشابه هم خورده می‌شود که بهتر است به جای نوشابه‌های مضر که قند دارند از دوغ یا آب‌میوه یا حتی آب معمولی استفاده کرد. حبوبات پخته مثل عدس، لوبیا و ذرت پخته هم می‌توانند جایگزین مناسبی برای انواع چیپس‌ها و اسنک‌های تجاری در نظر گرفته شوند تا وضعیت تغذیه این گروه به مرور زمان به وضعیت مناسب خود برسد.

دکتر نسرین امیدوار/ متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی