یکشنبه, ۲۰ خرداد, ۱۴۰۳ / 9 June, 2024
مجله ویستا

حسن رشدیه تبریزی


حسن رشدیه تبریزی

● تاریخ و محل تولد : ۱۲۶۷ه.ق - تبریز
● تخصص : روزنامه نگار
● آثار : مهم‌ترین کتب وی عبارتند از: -اصول عقاید یا اتحاد بشر - کفایه التعلیم - نهایه‌التعلیم - المشتقات -تبصره الصیبان - صد درس …

تاریخ و محل تولد :

۱۲۶۷ه.ق - تبریز

تخصص :

روزنامه نگار

آثار :

مهم‌ترین کتب وی عبارتند از: -اصول عقاید یا اتحاد بشر - کفایه التعلیم - نهایه‌التعلیم - المشتقات -تبصره الصیبان - صد درس - تربیه البنات - تأدیب البنات - بدایه التعلیم - هدایت التعلیم

زندگی نامه :

حسن رشدیه تبریزی نویسنده ، روزنامه نگار و مؤسس اولین مدرسه به طرز اروپائی و تعلیم الفبا به شکلل نوین در ایران، در سال ۱۲۶۷ه.ق در تبریز متولد شد. وی تحصیلات ابتدائی و علوم دینی را در این شهر گذراند و نظر به علاقه‌ای که به شیوه تعلیمات جدید داشت در جوانی عازم بیروت، استانبول و ایروان گردید. رشدیه در این شهر به مطالعه تعلیم و تربیت و آموزش و پروش به سبک جدید پرداخت و برای آزمایش عملی این شیوه جدید مدرسه‌ای برای ایرانیان مقیم ایروان تأسیس کرد. ناصر الدین شاه قاجار در بازگشت از سفر دوم خود به کشورهای مختلف اروپائی ضمن بازدید از این مدرسه نسبت به سبک آن اظهار علاقه کرد و از رشدیه درخواست کرد این مدرسه را به تبریز منتقل کند; بر این‌اساس در سال ۱۲۰۵ ه.ق اولین مدرسه ابتدائی عمومی در تبریز تأسیس شد که البته براثر برخی اعتراضات پس از یکسال تعطیل گردید. رشدیه در طی سالهای بعد چند مدرسه ابتدائی دیگر در مشهد و تبریز تأسیس کرد که هریک بنابه عللی و از جمله کارشکنی‌های مخالفان وی تعطیل شدند. پس از به صدارت رسیدن امین الدوله،نخست وزیر از وی خواست که برای تأسیس مدرسه‌ای به سبک جدید به تهران آید و در سال ۱۳۱۵ ه.ق اولین مدرسه رشدیه در تهران در آغاز به کارکرد; ولی این مدرسه نیز به سرنوشت مدارس تبریز و مشهد دچار شد و پس از مدت کوتاهی به تعطیلی انجامید. رشدیه پس از تعطیلی مدرسه تهران به حج رفت و پس از بازگشت در قم بست نشست . در جریان نهضت مشروطه رشدیه به تهران آمد و مجله مصوری به نام مکتب منتشر کرد و به علت نوشتن مقاله ها و شبنامه هایی علیه عین الدوله به مدت دو سال به کلات نادری تبعید شد.وی پس از سپری کردن دوران تبعید به تهران بازگشت و در قم ساکن شد و در محضر درسی آیت ا... شیخ عبدالکریم حائری یزدی به فراگیری علوم دینی پرداخت . وی در اواخر عمرش مدرسه رشدیه را برای اطفال فقیر ویتیم و کلاسی ویژه نابینایان دایر کرد و در قم وفات یافت. رشدیه مشوق ایجاد مدرسه دخترانه نیز بود; شهرت وی به رشدیه بدین مناسبت بود که کلمه رشدیه در اصطلاح عثمانیان آن زمان به معنی مدرسه ابتدائی بود و حاجی میرزا حسن بمناسبت اینکه به تأسیس مدرسه ابتدائی همت گماشت بدین عنوان شهرت یافت.