شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

قبر محمدرضا شاه کجاست


قبر محمدرضا شاه کجاست

قبر محمدرضا شاه کجاست محمدرضا شاه در حالی که سرطان خون او را از پا در آورده بود, در سن 61 سالی در قاهره درگذشت طبق اتفاقاتی او را در مسجد الرفاعی دفن کردند, همان قبر شاهان مصری

درگذشت محمرضا شاه

آخرین جملات محمدرضا پهلوی در خاک ایران که در ٢٦ دی ١٣٥٧ در فرودگاه مهرآباد بر زبان آورد این بود:

«...امیدوارم که دولت بتواند هم به جبران گذشته و هم در پایه گذاری آینده موفق شود. این سفر بستگی به حالت من دارد و درحال حاضر دقیقا نمی توانم آن را تعیین کنم».

این . سفری که در پی آن بازگشتی نبود و خبر آن به سرعت در ایران و جهان پیچید و در میان شادی و هلهله مردم، زیر عنوان «شاه رفت»، تیتر اصلی روزنامه های عصر تهران شد.

36سال پیش در روز 5 مرداد 1359 محمدرضا پهلوی آخرین شاه ایران، در سن 61 سالگی در بیمارستان معادی قاهره بر اثر بیماری سرطان خون درگذشت .

به گزارش فرادید، پس از آنکه در دیماه 1357 محمدرضاشاه پهلوی به دنبال اوج گیری انقلاب اسلامی مجبور به فرار از کشور شد بسیاری از کشورها از پذیرفتن وی سرباز زدند. همزمان بیماری سرطان او نیز روز به روز شدت می ‎گرفت و او به ناچار و بر خلاف تمایل دولتمردان آمریکا، برای درمان پزشکی به مرکز سرطان "مموریال اسلون- کترینگ" در ایالات متحده آمریکا رفت.

با گروگانگیری در سفارت آمریکا در تهران، هیچ کشوری علاقه به پناه دادن یک سلطان بی تاج و تخت نداشت. روزنامه نیویورک تایمز همان زمان او را به هلندی سرگردانی تشبیه کرد که به دنبال بندری برای پهلوگرفتن می گردد. محمدرضا پهلوی پس از خروج از بیمارستان ابتدا به مرکز پزشکی "ویلفورد هال" در پایگاه نیروی هوایی "لاکلند" در تگزاس و سپس به پاناما، مکزیک و سپس از آنجا به مصر رفت. تنها انور سادات بود که او را پذیرفت. مهمانی مصر اما چندان به طور نیانجامید. آخرین شاه ایران در تاریخ 5 مرداد 1359 در سن 61 سالگی، در مصر درگذشت.

قبر محمدرضا شاه

هنگامی که محمدرضا پهلوی در ساعت 9 صبح 27 ژوئیه 1980 مرد، فرح و دخترش فرحناز، فریده دیبا، اشرف پهلوی و اردشیر زاهدی نظاره گر مرگ او بودند. جنازه او در تابوتی و بر روی یک عراده توپ قرار داده شده بود و تا پنج کیلومتر را از بیمارستان تا مسجد الرفاعی کشیده شد.

مسجد الرفاعی همان جایی است که شاهان مصری و حتی برای مدتی جنازه رضاخان را در خود جای داده بود. از یک ماه قبل، فعالیت ها در این مسجد نشان می داد که کارگران در حال کندن گور جدیدی می باشند. جنازه شاه فراری ایران از سوی ریچارد نیکسون رئیس جمهور سابق آمریکا، هنری کسینجر، انور سادات، کنستانتین پادشاه سابق یونان و رفیق غار محمدرضا پهلوی و سفیران اسرائیل و مراکش مشایعت شد.

واکنش مردم به مرگ محمد رضا شاه

در پی انتشار خبر مرگ پهلوی دوم، مردم شهرها برای شادی و اظهار خوشحالی به خیابان ها ریختند و تا مدت ها شعار مرگ بر شاه سر می دادند. مردم تهران به خیابان ها آمدند، شهرها جراغانی شد و خودروها چراغ هایشان را روشن کرده بودند. ویژه نامه روزنامه های مختلف از جمله روزنامه اطلاعات که تیتر نخست خود را با خط درشتی «شاه مرد» انتخاب کرده بود را در دست یا بر شیشه خودروهایشان گذاشته بودند و خوشحالی می کردند.

همزمانی مرگ شاه با ایام میلاد امام حسن مجتبی (علیه السلام) شادی مردم را دوچندان کرده بود. شهرهای مختلف از جمله رفسنجان، ارومیه، یاسوج، تبریز، قم و اسفراین هم از جمله شهرهایی بودند که به میدان جشن و شادی بدل شده بودند. همچنین جشن شکوهمندی در پایگاه هوایی نوژه همدان برگزار شد. با این همه به طرز غیرمنتظره ای خبر مرگ محمدرضا پهلوی با بی اعتنایی عمومی روبرو شد. هیچ واکنش فوری ای از مسئولان و مقامات جمهوری اسلامی در این باره انجام نشد. دانشجویان فاتح لانه هم اظهارنظر خاصی نکردند. گویی که جامعه انقلابی ایران آنچنان با گذشته خود و خاطره طاغوت و طاغوتیان وداع کرده بود که حتی با شنیدن خبر مرگ رأس اصلی آن هم نمی خواست یادی از آن ایام کند.