پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

علامت «خطر» در نزدیكی فوتبال ایران


علامت «خطر» در نزدیكی فوتبال ایران

هم اكنون وقت دعواهای سیاسی نیست مراقب باشید به علامت «به خطر نزدیك می شوید »رسیده ایم و تنها سی روز به پایان راه باقی مانده است

«باید نگران فوتبال ایران باشیم.» این هشداری جدی است كه باید متوجه آن بود و در صورت عفلت از آن فوتبال در كشور همان راهی را خواهد رفت كه پیشتر در آبان و آذر ۸۵ رفته بود. فوتبال ایران و شیوه اداره آن دچار روزمرگی شده و بر آیند حوادث و سیر اتفاقات دو ماه گذشته فوتبال ایران در داخل و خارج ما را با این واقعیت تلخ روبه رو می كند كه در حال در جا زدن هستیم و باید نگران فوتبالی باشیم كه ریشه در بسیاری از مسائل اجتماعی و سیاسی مردم و كشورمان دارد. از بیست وهشتم آذر كه فیفا موافقت كرد كه به صورت موقت از فوتبال ایران رفع تعلیق شود، نزدیك به هفتاد روز می گذرد و تا پایان اولتیماتوم فیفا حدود سی روز زمان باقی است.

در آن روز كمیته ای شش نفره كه سه عضو( صفایی فراهانی، خبیری و غفاری) آن را خود فیفا تعیین كرده بود، سه مسوولیت اصلی را در فوتبال كشور بر عهده گرفتند. مدیریت فدراسیون در امور داخلی و بین المللی، اصلاح اساس نامه و تهیه پیش نویس آن بنا بر استاندارد اساس نامه فیفا و برگزاری انتخابات مدیریت آینده فدراسیون بر اساس قوانین فیفا سه اصلی بود كه باید كمیته شش نفره نسبت به انجام آن تلاش می كرد. فیفا در بیانیه رفع تعلیق خود تاكید كرده بود كه این كمیته برای اجرا كردن این سه اصل تنها تا سی و یكم مارس ۲۰۰۷ (یازدهم فروردین ۸۶) زمان دارد و پس از این تاریخ رییس جدید فدراسیون باید كارهای فوتبال در ایران را در دست گیرد. در این مدت فوتبال ایران بی اساس نامه اداره شده و متاسفانه هیات رییسه دوره انتقالی بیشتر درگیر كشمكش های داخلی و در مواقعی سیاسی بوده است.

نكته ای كه امیر رضا خادم هم در گفت وگوهایش به آن اذعان دارد. عضو كمیسیون فرهنگی مجلس به نكته اصلی اشاره دارد. او در واقع می داند كه هیچ یك از دو طرف مجادلات تمایلی به یك قدم عقب گذاشتن ندارند ودر اصل این كار را به معنای پیروزی رقیب و عقب نشینی گروه سیاسی خود تلقی می كنند. آن هم در جایی كه شاید نگاه بسیاری به آن است.

پس از گذشت بیش از دو ماه از مهلت فیفا، كمیته انتقالی فدراسیون تنها شش جلسه برگزار كرده است، تعداد جلساتی كه با توجه به مصوبه نخستین هم اندیشی قرار بود هفته ای دو بار تشكیل شود و با حسابی ساده متوجه می شویم تاكنون یازده جلسه كمتر از برنامه ریزی اول برگزار شده است و بیشتر زمان این جلسات به امور جاری فوتبال كشور اختصاص یافته، در حالی كه اصلی ترین وظیفه كمیته سه به علاوه سه اصلاح اساس نامه فوتبال ایران و ارائه آن به فیفا است. امری كه تا كنون كمتر شاهد پیشرفتی در آن بوده ایم. نگاهی گذرا به مصوبات شش جلسه كمیته شش نفره نشان می دهد كه اصلاح اساس نامه و اخذ تاییدیه جزو اولویت های درجه چندم این جلسات بوده است.

هجده تیمی شدن لیگ، انتخاب سرمربی تیم امید، انتخاب بازیكن برتر نیم فصل نخست لیگ(!) از مصوبات این كمیته بوده است. نكته مهم در جلسه سوم اعضای هیات رییسه انتقالی، انتخاب هجدهم بهمن برای نهایی شدن اساس نامه فدراسیون بود اما مشكلات جاری در اداره فدراسیون فوتبال سبب شد كه این مهم رخ ندهد و در واقع در تاریخ مقرر هیچ اتفاقی نیفتاد. منتخبین فیفا با حضور داریوش مصطفوی به عنوان دبیر فدراسیون مشكل داشتند. این مساله باعث تاخیر در برگزاری جلسات كمیته انتقالی و در نتیجه نهایی شدن اساس نامه فدراسیون فوتبال ایران شد.

پس از این اتفاقات رییس ورزش وارد شد. پس از جلسه علی آبادی و صفایی فراهانی، رییس كمیته انتقالی از نتایج جلسه به نیكی یاد كرد. بسیاری استعفای داریوش مصطفوی را از نتایج جلسه مشترك علی آبادی و صفایی فراهانی می دانند. به هر حال مصطفوی به طور موقت از صحنه فوتبال ایران كنار رفت تا به قول خودش كمیته شش نفره بتواند راحت تر به كار خود ادامه دهد. در پی كنارگیری مصطفوی، كمیته هدایتگر فوتبال، دبیر جدید فدراسیون را با اجماع اعضا برگزید.

محمد مهدی نبی كه با پست نا متعارف مسوول مسابقات فوتبال در فدراسیون فعالیت می كرد و پیشتر هم در انتخابات شورای سوم طعم شكست را چشیده بود به عنوان دبیر جدید فوتبال ایران انتخاب شد تا اجراییات با سهولت و نفوذ بیشتر كمیته شش نفره انجام شود. پس از آنكه كمیته شرایط را برای وارد شدن به فوتبال مساعد دید، اعلام كرد كه تا اول اسفند اساس نامه فوتبال ایران نهایی می شود اما كنار گذاشته شدن استقلال از جام قهرمانان باشگاه های آسیا سبب شد تا بار دیگر طلسم اساس نامه دار شدن فوتبال كشور شكسته نشود چرا كه غفاری مرد پرنفوذ ایران در كنفدراسیون فوتبال آسیا و یكی از منتخبان فیفا در كمیته انتقالی برای حل مشكل به كوالالامپور سفر كرد.

سرانجام در ششمین و آخرین جلسه كمیته انتقالی فدراسیون كه پیش از سفر غفاری به مالزی انجام گرفت، مقرر شد تا پانردهم اسفند اساس نامه مطابق با تیپ فیفا به تصویب اعضا برسد اما با توجه به مشكلات فراوان پیش رو فوتبال ایران مشخص نیست كه آیا كمیته انتقالی موفق به تهیه اساس نامه می شود یا خیر. ضمن آنكه با توجه به صحبت های كیومرث هاشمی اساس نامه اولیه باید به تایید هیات وزیران برسد مساله ای كه نمی دانیم با توجه به تاكید فیفا بر استقلال كاری فدراسیون ها آیا می تواند مشكلات جدیدی را پیش روی فوتبال ایران قرار دهد یا خیر؟ باید نگران فوتبال ایران باشیم. امیدواریم پس از تعلیق فوتبال و حذف استقلال از لیگ قهرمانان آسیا این بار هشدارها را جدی بگیریم و وظایف را تا پیش از به پایان رسیدن اولتیماتوم به انجام برسانیم.

هم اكنون وقت دعواهای سیاسی نیست. مراقب باشید. به علامت «به خطر نزدیك می شوید »رسیده ایم و تنها سی روز به پایان راه باقی مانده است...

محسن لواسانی