چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
نهادینه سازی فناوری ارتباطات و اطلاعات ICT در حوزه های علمیه
با توجه به ضرورت فنّاوری اطلاعات و ارتباطات، شاهد آن هستیم كه در چند سال اخیر بسیاری از دفاتر، مراكز و سازمانهای مربوط به حوزه علمیه در راستای پیشبرد اهداف توسعه اقدام به ایجاد و تولید سایتها، شبكههای اینترانتی و یا نرمافزار و سختافزار نمودهاند، كه در سالهای آتی نیز سرعت بیشتری به خود میگیرد.
اگر چه تاكنون امكانات، نیروها و سرمایههای هنگفتی هزینه شده؛ اما هنوز اهداف كوتاهمدت و بلندمدت به صورت كلان و خُرد در راستای توسعه تعریف نشده است. در بین سطوح تصمیمگیری به ویژه در توسعه عملیاتی حوزه دین، فرهنگ و علم این اتفاق نظر وجود دارد كه جهت دسترسی به توان بالای فنّاوری اطلاعات و ارتباطات؛ به نتیجه رساندن سرمایهگذاریهای انجام شده؛ ایجاد بستر مناسب جهت جلب اعتماد صاحبان سرمایه، مراجع، مدیران عالیرتبه و از طرف دیگر كاربران اعمّ از قشر حوزوی، دانشگاهی و عموم مخاطبان، باید پس از اصلاح دیدگاه نسبت به ICT و شناخت تمام توان و امكانات آن، از روشهای مدیریتی متمركز و یا راهبری متمركز بر امكانات، نیروها و سرمایهها استفاده نمود تا چنین فعالیتهایی به صورت منسجم، مطمئن و پایدار صورت بگیرد.
روشهای یكپارچه سازی و نهادینه كردن آن، ما را قادر میسازد تا بر ضعفها و ناكارآمد بودن وضعیت فعلی فایق آمده تا بتوایم علاوه بر برنامهریزی استراتژیك و كلان حوزوی گروههای بزرگ و كوچكِ مربوط به حوزه و حوزویان را امر تسهیل روابط، ارتقاء كیفیت محصولات ارائه شده سوق داده و در نتیجه به احیای رسالت حوزوی و مخاطبسازی در عرصه جهانی مخصوصاً محافل علمی دنیا دست یابیم. از اینرو، ضرورت ایجاب میكند جهت نیل به آن توانمندی به بررسی مشكلات توسعه در حوزه، تبیین وظایف دولت، و نقش حوزه در این خصوص و مسائل پیرامون آن بپردازیم و سعی شود تا راهكارهای اساسی آن معرفی گردد.
ضرورت رویكرد حوزه به توسعه ابزاری منطقی كه نتیجه ظهور هر فنّاوری جدید باشد، باعث میشود محیط آدمی را كه به آن عادت كرده بود، به محیطی نامطلوب، قدیمی و كمبها مبدّل نماید و به رویكردهای جدیدی ملزوم سازد. در حال حاضر، رشد سریع فنّاوری اطلاعات و ارتباطات، زندگی فردی و اجتماعی بشر را دگرگون ساخته به گونهای كه علاوه بر امور پیچیده علمی و فنی حتی در امور ساده و روزمرّه زندگی بشری نیز فنّاوری اطلاعات و ارتباطات نقش مهمی را ایفا میكند. بهوضوح آشكار است كه تولید فكر و اندیشه توسط نظریهپردازان بدون دسترسی به اطلاعات علمی ممكن نمیباشد.
آگاهی مدیران فعّال در تمامی عرصههای تولید از آخرین اخبار و اطلاعات فنی و علمی آنان را توانمند میسازد تا بتوانند كیفیت و كمیت محصولاتشان را خصوصاً در عرصه علمی و فرهنگی بهبود بخشند. سیاستگذاران و مدیران كلان حوزوی با دستیابی به آخرین اخبار و اطلاعات است كه میتوانند به حلّ معضلات درونی همچون اداره طلاّب و كاركنان تحت پوشش، برنامهریزی آموزشی و مشكلات برونی همچون حضور علمی و تبلیغی در عرصه بینالمللی بپردازند.
در شرایط حسّاس، تصمیمات درست و بجا بگیرند و اثرات سوء و مخرب را به نتایج مفید و مطلوب تبدیل كنند. فنّاوری اطلاعات و ارتباطات شامل مجموعهای از ابزارها، تجهیزات، علوم و مهارتهاست كه اطلاعات را جمعآوری، ذخیره، پردازش و بازیابی میكند و باعث میشود كه جوامع گوناگونی را در سطح جهانی به صورت اعجابآوری به یكدیگر متصل كند. ضمن اینكه با كنار زدن قالبهای عملیاتی سنتی، افزایش سرعت، سهولت دسترسی اطلاعات، سقوط هزینهكردها، كاهش ضریب خطا در تصمیمات جزئی و كلی، ارتقاء دیدگاه سیاستگذاران و در نهایت، بالا بردن كیفیت محصولات فكری و انسانی را به ارمغان میآورد.
بنابراین، لازمه بقاء در میدان رقابت جهانی بین كانونهای مختلف علمی، فرهنگی و مذهبی برخورداری از چنین فنّاوری با پشتوانه شناخت و اندیشه پاك صورت میگیرد و بدون لحاظ آن، امكان حیات اجتماعی مدرن غیر قابل تصوّر است.
بجاست حوزههای علوم اسلامی به جای به كارگیری شیوههای سنتی و قدیمی كه شاید در برخی مراتب لازم باشد، ولی به طور یقین كافی نیست، به ابزار روز از جمله (۱)ICT مجهز شوند تا با حفظ مبانی و اصول علماء سلف و درك متقابل مخاطبان جهانی، پاسخگوی نیاز جوامع به نحوی شایسته باشند.
فنّاوری اطلاعات و ارتباطات (۲)(ICT) «فنّاوری» به تنهایی به مدیریت ورودی و خروجیهای یك سیستم گویند؛ مدیریتی كه با استفاده از روشها، سختافزار، نرمافزار و عملیات پردازش همچون محاسبات ریاضی، قیاسات منطقی، كنترل، تصمیمگیری و غیره، یك مجموعه نظاممند را اداره میكند كه رایانه ایفا كننده چنین نقشی است.
اصطلاح «اطلاعات» نیز شامل دیتا، اطلاعات پردازش شده، دانستهها، فرضیههای اثبات شده، مقالات، كتب و به طور كلی، مواد اوّلیه رایانه و شبكههای رایانهای میباشد و «ارتباطات» هم به پیوندهای دو یا چند طرفه بین مجموعهای از نهادهای حقیقی و یا مجازی و یا بین افراد جامعه توسط ابزار مخابراتی، رادیویی و تلویزیونی در قالبها و انواع گوناگون خدماترسانی گفته میشود. از آنجاییكه هر دو مقوله اطلاعات و ارتباطات لازم و ملزوم یكدیگر میباشند، هر دو را به عنوان یك فنّاوری معرفی مینمایند و در پارهای از مواقع نیز لفظ ITیا فنّاوری اطلاعات گفته میشود؛ ولی از آن اراده ICT یا فنّاوری اطلاعات و ارتباطات میكنند.
بنابراین، میتوان گفت كه ICT به كاربرد فنّاوری رایانه و ابزار مخابراتی در سیستم اطلاعاتی مدیریت یا MISكه همان مدیریت اطلاعاتی است، گویند؛ فنّاوریای كه موجب شتاب سیر نوآوری، توسعه و خلاقیت میباشد. در حال حاضر به وسیله ICT جهان به صورت مجموعهای واحد مبدل شده و هرچه ساختار و نظم آن كاملتر باشد، میزان و گستره اطلاعات نیز مطلوبتر شده، ارتباطات و شناخت جوامع نیز از یكدیگر عمیقتر و فاصلهها كمتر میگردد. فرهنگ ICT مهمتر از بعد سختافزاری، مقوله اندیشه و فرهنگ توسعه ICT میباشد كه بجاست آن را فرهنگ تولید، حفظ و ارائه اطلاعات و در یك كلام «فرهنگ ICT » نامید.
بدون توجه به فرهنگ تولیدی و خدماتی اطلاعات، توان ادامه حیات نداشته و همچون برخی از سازمانهای ناموفق در امر توسعه IT ، با پشتیبانی هزینههای گزاف در سختافزار و نرمافزار به مجموعهای ناكارآمد و عقیم تبدیل شدهاند. تا جایی كه در برخی از سطوح فقط شكل صوری معضلات قبلی تغییر كرده و اصل مشكلات به قوّت خود باقی مانده است. عدم رویكرد به فرهنگ ICT ، كندی و یا توقف در توسعه ICT را بهبار میآورد و با توجه به نوع جدید رویارویی در عرصههای بینالمللی، رشد سریع كمّی و كیفی تبادل اطلاعات و نیز حضور قوی و چشمگیر معاندان مكتب اهلبیت(ع) و انقلاب اسلامی در عرصه ICT باعث میشود كه زبان غیر قابل فهمتر و متعاقباً به علت رسوخ اندیشههای مخالفان در اعماق اندیشهها و عقاید، بیان ما برای آنان غیر قابل پذیرشتر شود.
بنابر این، آنچه در توسعه ICT بسیار حایز اهمیت است، تفكر اطلاعات گراست. فنّاوری IC با پشتوانه مجموعهای از خردهای مطلوب توسط ابزارهای در خدمت گرفته بهوجود میآید و توسط فرهنگ ICT است كه میتوان به فوایدی همچون: ارزانی، سهولت كار و سرعت دسترسی پیدا نمود و فرایندهای پیچیده درون سازمانی را ساده كرد و سطح افق دید مدیران را بالاتر و اهدافشان را بلندمدت ساخت.
در فرهنگ ICT باید به مقولههایی همچون: تمركز، یكپارچه و شبكهسازی اطلاعات، فرهنگ جمعآوری اطلاعات، فرهنگ تولید اطلاعات، اولویتبندی، خلاصهسازی و تحلیل اطلاعات، تخصص و پژوهشنگری به اطلاعات، فرهنگ حفظ و نگهداری اطلاعات، و نیز به فرهنگ خدماترسانی اطلاعات توجه جدّی شود و سازمانهایی همچون حوزه علمیه باید شرایط و قالبهای جدید علمی، فرهنگی در عرصه اطلاعات و ارتباطات را پذیرا باشند تا بتوانند به آن اهداف والا دسترسی پیدا كنند.
نویسنده : مجید کافی امامی
پانوشتها:
۱.Information & Cominection Technology
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست