دوشنبه, ۱۱ تیر, ۱۴۰۳ / 1 July, 2024
مجله ویستا

رقص در تاریکی


رقص در تاریکی

از شبکه های مختلف تلویزیون در حال حاضر مجموعه های تلویزیونی مختلفی در حال پخش است که در این یادداشت به مجموعه هایی که در حال حاضر به صورت هفتگی پخش می شود اشاره شده و نوشتن درباره چند سریال شبانه را برای مجال دیگری گذاشته ایم

از شبکه های مختلف تلویزیون در حال حاضر مجموعه های تلویزیونی مختلفی در حال پخش است که در این یادداشت به مجموعه هایی که در حال حاضر به صورت هفتگی پخش می شود اشاره شده و نوشتن درباره چند سریال شبانه را برای مجال دیگری گذاشته ایم.

● پرواز در حباب

از سیروس مقدم یکی از پرکارترین سریال سازان تلویزیونی در این سال ها اندکی بعد از اتمام پخش سریال نرگس او سریال دیگری با نام پرواز در حباب به صورت هفتگی پخش شد. مقدم که امسال با سریال نرگس رکوردی از نظر درصد مخاطبان تلویزیونی برای خود به جای گذاشت، در حالی که هنوز زمان چندانی از پخش نرگس نمی گذشت بار دیگر مخاطبان خود را سرگرم تماشای سریالی دیگر کرد.

به نظر می رسد مقدم به همان اندازه که برای ساخت نرگس به لحاظ کارگردانی مایه گذاشته بود برای این سریال نیز مایه گذاشته است. به گونه یی که نمی توان گفت در نرگس مثلاً قوی تر ظاهر شده و در پرواز در حباب از درجه پایین تری از کیفیت برخوردار است. داستان سریال پرواز در حباب تا حدودی مانند داستان سریال نرگس کشش لازم را برای جذب مخاطب عام به همراه دارد با این توضیح که مخاطبان پرواز در حباب کسانی هستند که با فراغ بال بیشتری علاقه مند به دنبال کردن یک سریال به صورت هفتگی هستند.

در مورد مقدم و کارنامه سریال سازی او چند نکته مهم وجود دارد که در پرواز در حباب نیز تکرار شده است. مقدم در میان کارگردان هایی که برای تلویزیون سریال می سازند از سرعت بالایی در تولید برخوردار است و همین امر باعث پایین آمدن هزینه ساخت و تولید می شود و فاصله زمانی تولید را کاهش می دهد. با این حال سرعت بالای مقدم در مرحله تولید چندان در کیفیت کاری او اثری باقی نمی گذارد و حتی می توان گفت نسبت به کارگردان های دیگر تلویزیونی که سرعت پایین تری در تولید دارند کارش از کیفیت بالاتری برخوردار است.

پرواز در حباب را علیرضا کاظمی پور نوشته. نویسنده یی که در کارنامه خود فیلمنامه های پرمخاطبی دارد. داستان مجموعه تلویزیونی «پرواز در حباب» درباره یک قهرمان دوچرخه سواری است که برای حضور در تیم ملی دعوت شده است و خود را برای شرکت در مسابقات قهرمانی جهان آماده می کند. او به تشویق دوستانش برای استفاده از مواد نیروزا اقدام می کند که همین مساله برای او مشکلات فراوانی در پی دارد.

سیروس مقدم در همان قسمت های اول، سریال را به گونه یی آغاز می کند که مخاطب خود را درگیر کند و تا قسمت های آخر با خود داشته باشد. این اتفاقی است که اغلب در کارهای دیگر مقدم می افتد. در واقع او نبض تماشاگر تلویزیونی را به خوبی می داند. داستانی که مقدم سریالش را براساس آن ساخته به داستان های فیلم های هندی تنه می زند و یادآور همان فیلم هاست.

بخشی از مخاطبان که ذائقه یی چنین داشتند از آغاز تاکنون با این مجموعه همراه شده اند و بخش دیگری از خیر تماشای آن گذشته اند. حامد کمیلی در کنار آرام جعفری بازی های روان و جذابی را ارائه داده اند. علی نصیریان، چکامه چمن ماه، فلور نظری، بابک انصاری، مرجان محتشم، شیوا خنیاگر، رضا رویگری و عبدالرضا اکبری از دیگر بازیگران این مجموعه هستند. گرچه انتظار بازی های خوبی از بازیگران باسابقه دیگر می رفت اما آن چیزی که مجموعه را برای تماشاگر بیشتر جذاب می کند مربوط به خط داستانی است که علیرضا کاظمی پور آن را به خوبی پرداخت کرده است.

● سایه سکوت

شبکه یک شنبه ها ساعت ۳۰/۲۲ مجموعه یی تلویزیونی با نام سایه سکوت پخش می کند. با آن که چند قسمت از پخش این مجموعه می گذرد اما چندان مورد توجه مخاطبان تلویزیونی قرار نگرفته است. جواد افشار کارگردان این مجموعه تا چندی پیش سریال «روز رفتن» را از شبکه پنج سیما در حال پخش داشت.

افشار با آن که در روز رفتن از تیم حرفه یی بازیگری برخوردار بود و فیلمنامه خوبی نیز از سعید رحمانی داشت نتوانست چندان که باید و شاید کاری در خور توجه ارائه دهد. قرار است به زودی مجموعه تلویزیونی دیگری از افشار با نام جابربن حیان پخش شود. نویسنده سایه سکوت حمید رضا لوافی است که طرحی کلیشه یی را با داستانی تکراری پرداخت ضعیفی کرده است. سایه سکوت داستان دختری به نام نرگس را د نبال می کند،که در پی مرگ منصور دچار مشکلات عدیده یی در زندگی خود می شود . برادر منصور در پی به دست آوردن ثروت بی شمار قصد دارد نرگس را از شهر خود آواره سازد و در ادامه اتفاقات دیگری می افتد که چندان برای مخاطب جذاب و باور پذیر نیست.

بازی نه چندان خوب بازیگران و کارگردانی ضعیف مولفه های عمده یی هستند که ضعف فیلم نامه را چند برابر کرده اند. سیاوش طهمورث، عنایت بخشی، عبدالرضا زهره کرمانی، سولماز فرح بخش، انوشیروان ارجمند، زهرا سعیدی، افسانه ناصری، رزا آرایش، علی منصوری، امیر آتشانی و کاظم افرندنیا از جمله بازیگران سایه سکوت هستند. سایه سکوت تولید مرکز سیمای مهاباد است که پس از باران بهاری که آن نیز از تولیدات شهرستانی بود به روی آنتن رفت. هر دو مجموعه نشان از این دارد که تولیدات مراکز استان ها به شدت در سطح پایین تر از آن چیزی است که در شبکه های سراسری تولید می شود با این اوصاف این پرسش مطرح است که چه لزومی دارد این محصولات ضعیف از شبکه سراسری یک نیز پخش شود؟ البته ناگفته نماند که در هر دو سریال تعدادی از بازیگران با سابقه و حرفه یی حضور داشته اند و طرح هر دو مجموعه می توانست بستر خوبی برای آثاری پرمخاطب و جذاب باشد با این حال این اتفاق نیفتاده است.

● به دنیا بگویید بایستد

محمدرضا آهنج با کارگردانی سریال سایه آفتاب از کارنامه قابل قبولی در میان مخاطبان تلویزیونی برخوردار است. از این کارگردان در حال حاضر جمعه شب ها مجموعه تلویزیونی به «دنیا بگویید بایستد» از شبکه پنج سیما پخش می شود. از همان قسمت اول آن چیزی که مشخص بود این که آهنج به همراه مصطفی رستگاری در مقام نویسنده تلاش کرده اند کاری خاص و متفاوت ارائه دهند. تاکید براین تفاوت به خوبی هم در متن و هم در شیوه کارگردانی کار مشهود است.

داستان با وقوع قتلی آغاز می شود که منجر به جدایی دو رفیق می شود. به بهانه این اتفاق از مجاری ذهن یک بازپرس ویژه وارد زندگی این دو جوان می شویم و به این ترتیب زندگی پسری از جنوب شهر و پسری از شمال شهر روایت می شود. این خلاصه نمی تواند داستان پیچیده به دنیا بگویید بایستد را تماماً در بربگیرد. به عبارت دیگر می توان گفت که در این مجموعه با روایتی دیگر از ماجرای هملت در زندگی امروزی روبه رو هستیم.

پسری پی به قتل پدرش توسط عمویش می برد. عمو با زن برادرش ازدواج می کند و برادرزاده را برای بهبود بیماری روانی بستری می کند. راوی در این کار در واقع بازیگری است که خود دوست برادر زاده است. راوی از ابتدا شرح قتل دوستش را در پادگان برای بازپرس شرح می دهد. این شرح در زمانی اتفاق می افتد که حکم اعدام راوی تایید شده و تنها به درخواست او ماموری وظیفه دارد به حرف هایش گوش کند. داستان به نظر می رسد از آخر روایت می شود ولی این گونه نیست. همچنان که داستان در حال روایت است و ماجراهای گذشته بازگو می شود اتفاقی نیز بین بازپرس و متهم شکل می گیرد. این اتفاق در ذهن مخاطب نیز منجر به کنجکاوی می شود که در واقع خط دیگری از روایت را شکل می دهد.

به دنیا بگویید بایستد در قسمت های نخست چندان جذابیتی برای مخاطب عام نداشت اما در قسمت های بعدی به تدریج با پیش رفتن داستان به جذابیت مجموعه افزوده شد. این البته نکته یی است که در سایه آفتاب آهنج نیز رخ داد. به جز فرهاد قائمیان که در سریال وفا به چهره یی شناخته شده در بین مخاطبان تلویزیونی تبدیل شد تقریباً دیگر بازیگران به دنیا بگویید بایستد چهره های شناخته شده و معروفی نبودند. در واقع آهنج در ساخت این مجموعه دست به ریسکی زده بود که به تدریج به یکی از نقطه قوت های کارش تبدیل شد. حامد کمیلی در نقش اعلای و امیرمحمد زند در نقش شهریار، دو بازیگری هستند که می شود گفت در این مجموعه با بازی های خوبشان دیده شدند. البته حامد کمیلی این شانس را آورد که همزمان با بازی در سریال پرواز در حباب نیز دیده شود و بازی اش مورد توجه قرار گیرد. مریم کاویانی ، محمود عزیزی ، آزیتا لاچینی ، جمشید گرگین ، فریبا متخصص ، مهسا کرامتی و...دیگر بازیگران این مجموعه هستند که آهنج توانسته از آنها بازی های متفاوتی بگیرد. این بازیگرها گرچه هیچ کدام در نقش های اصلی ظاهر نمی شوند ولی در نقش هایی قرار داده شده اند که به خوبی دیده می شوند.به دنیا بگویید بایستد مجموعه یی درخور تامل است که با وسواس بیشتری می توانست به قوت کار بیشتر بیفزاید.

مهربانو ابدی دوست


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.