سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

وسواس چیست؟


وسواس چیست؟

وسواس یک فکر، تصور، احساس یا حرکت مکرر یا مضر است که با نوعی احساس اجبار و ناچاری ذهنی و علاقه به مقاومت در برابر آن همراه است. موضوع وسواس از معضلات بسیاری از انسان‌هاست و باید …

وسواس یک فکر، تصور، احساس یا حرکت مکرر یا مضر است که با نوعی احساس اجبار و ناچاری ذهنی و علاقه به مقاومت در برابر آن همراه است. موضوع وسواس از معضلات بسیاری از انسان‌هاست و باید بپذیریم وسواس یک بیماری است و فرد در تداوم آن نقشی ندارد.

وسواس هر گونه فکر، احساس یا رفتار غیرمعمول را تکرار می‌کند که شخص در برابر آن مقاومتی ندارد، وسواس فکری مانند احساس تنفر یا احساس خاصی است که فرد نتواند آن را از خود دور کند.‌ فرد چک کردن در خانه را مرتب انجام می‌دهد و نمی‌تواند جلوی این رفتارش را بگیرد. به این حالت وسواس گفته می‌شود.

روانکاوان وسواس را نوعی غریزه واخورده و ناخودآگاه معرفی می ‏کنند و آن را حالتی می ‏دانند که در آن، فکر، میل، یا عقیده‌ای خاص که اغلب وهم‌آمیز و اشتباه است، آدمی را در بند خود می ‏گیرد، آنچنان که اختیار و اراده را از او سلب می‌کند و بیمار را وامی‌دارد که حتی رفتاری را برخلاف میل و خواسته‌‏اش انجام دهد و بیمار هرچند به بیهودگی کار یا افکار خود آگاه است، اما نمی ‏تواند از قید آن رهایی یابد.

وسواس به صورت های مختلف اجتناب؛ تکرار و مداومت؛ تردید؛ شک، ترس؛ دقت و نظم افراطی؛ اجبار و الزام؛ احساس بن‌بست؛ عناد و لجاجت بروز می‌کند. فرد وسواسی برای درمان باید از متخصص کمک بگیرد و بتنهایی قادر نیست این افکار را از خودش دور کند و باید هر چه سریع‌تر به روانپزشک مراجعه کند.