سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

پیشگیری از آلودگی به ویروس هپاتیت «سی»


پیشگیری از آلودگی به ویروس هپاتیت «سی»

هپاتیت «سی» نوعی بیماری کبدی است که براثر عفونت با ویروس هپاتیت «سی» رخ می‌دهد. این ویروس سبب التهاب کبد شده و می‌تواند آسیب‌های دائمی کبد نظیر سیروز (تنبلی کبد) سرطان و نارسایی …

هپاتیت «سی» نوعی بیماری کبدی است که براثر عفونت با ویروس هپاتیت «سی» رخ می‌دهد. این ویروس سبب التهاب کبد شده و می‌تواند آسیب‌های دائمی کبد نظیر سیروز (تنبلی کبد) سرطان و نارسایی کبد را به همراه داشته باشد.

بسیاری از بیماران تا پیش از بروز آسیب کبدی از بیماری خود بی اطلاعند.

پس از ورود ویروس به بدن، فرد وارد مرحله کوتاه مدت و ابتدایی (فاز حاد) بیماری می‌شود و در برخی افراد پس از این مرحله ویروس هپاتیت به طور دائمی از بدن پاک می‌شود و هرگز مشکل کبدی پدید نمی‌آید اما ۸۵ درصد افراد آلوده به ویروس وارد فاز پیشرفته و طولانی مدت بیماری می‌شوند.

بر اساس تخمین سازمان جهانی بهداشت ۱۷۰ میلیون ناقل هپاتیت «سی» در دنیا وجود دارد و سالیانه بیش از یک میلیون مرگ براثر هپاتیت اتفاق می‌افتد.

در سال ۱۳۷۹ در زندان‌های کشور شیوع هپاتیت «سی» ۲۰ درصد بود که با توزیع سرنگ یکبار مصرف در بین زندانیان و تغییر اعتیاد آنها از تزریقی به خوراکی، این بیماری رو به کاهش گذاشت، به گونه‌ای که در سال ۸۴ حدود ۵ درصد از معتادان تزریقی به هپاتیت «سی» مبتلا بودند.

هم اکنون حدود ۲۰۰ هزار بیمار هپاتیت «سی» در ایران شناسایی شده‌اند که سابقه تزریق خون پیش از سال ۱۳۷۵ از علل ابتلا آنان است.

شایع‌ترین راه انتقال هپاتیت «سی» روش تزریقی است که بیش از ۵۰ درصد موارد را شامل می‌شود. انتقال هپاتیت «سی» از راه جنسی نسبت به هپاتیت «بی» کمتر است و شیردهی موجب انتقال هپاتیت «سی» نمی‌شود.

اما به یاد داشته باشید که تاکنون واکسنی برای مقابله با ویروس هپاتیت «سی» ساخته نشده است؛ اما می‌توان با رعایت نکات ساده بهداشتی خود را در برابر هپاتیت «سی» مصون کرد. استفاده از مواد ضد عفونی کننده مانند مایعات سفید کننده و مواد کلر دار برای مدت ۲۰ دقیقه یا جوشاندن برای مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه برای شست و شوی لباس‌های آغشته به خون آلوده شدگان به ویروس هپاتیت C احتمال انتقال بیماری به فرد سالم را کاهش می‌دهد.

این افراد باید زخم و بریدگی‌های پوستی را خودشان پانسمان کنند،‌ خون، پلاسما و اعضای بدن و یا بافت خود را به کسی اهدا نکنند و از سرنگ مشترک استفاده نکنند. از ریش تراش، مسواک، لوازم آرایشی و یا شخصی مشترک هم استفاده نکنند.