یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

زخم معده


مخاط معده در معرض عوامل خطر آفرین زیادی شامل : اسید معده ، آنزیم های گوارشی ، صفرا ، باکتریها وداروها می باشد . مخاط معده توسط یک سیستم دفاعی پیچیده محافظت می شود . ترشح اسید معده …

مخاط معده در معرض عوامل خطر آفرین زیادی شامل : اسید معده ، آنزیم های گوارشی ، صفرا ، باکتریها وداروها می باشد . مخاط معده توسط یک سیستم دفاعی پیچیده محافظت می شود . ترشح اسید معده با دیدن غذا ، بوئیدن غذا ، چشیدن غذا . ورود غذا به معده و اتساع معده تحریک می شود . به علاوه ترشح آنزیم های خردکننده و هضم کننده پروتئین ها نیز با ورود غذا به معده تحریک می شود .

درد سوزشی در ناحیه معده که با غذا خوردن بهتر می شود و با گرسنگی و روزه داری بدتر می شود، به طور معمول در بیماران دچار زخم معده یا اثنی عشر ( دوازدهه ) وجود دارد . گاهی بیماران برای توصیف درد از اصطلاح گرسنگی استفاده می کنند .

درد ناشی از اثنی عشر معمولاً ۳-۵/۱ ساعت بعد از غذا ایجاد شده و غالباً بوسیله مصرف ضد اسیدها یا غذا برطرف می شود .

گاهی بیماران اظهار می کنند که نیمه شب به خاطر درد شکم از خواب بیدار می شوند .

در کسانیکه دچار زخم معده هستند معمولاً درد با مصرف غذا ایجاد می شود . تهوع و کاهش وزن نیز با شیوع بیشتری در آنها دیده می شود .

آسیب مخاط معده نقطه شروع بیماری زخم معده یا اثنی عشر است .

عفونت معده با یک باکتری بنام هلیکوباکترپیلوری ( H - پیلوری ) و آسیب ناشی از مصرف بعضی مسکن ها علت های اصلی بیمای زخم معده یا اثنی عشر است . بدنبال آسیب ناشی از آنها ، اسید معده که معمولاً دچار ترشح اضافی نیز شده است باعث بیشتر صدمه زدن به مخاط و پیشرفت بیماری می شود .

عفونت با H - پیلوری در نقاط مختلف دنیا متفاوت است .

در کشورهای در حال توسعه تا ۸۰٪ جمعیت احتمالاً تا زیر ۲۰ سالگی به آن آلوده می شوند . احتمال آلوده شدن به این باکتری با افزایش سن زیاد می شود .

وضعیت های زندگی غیربهداشتی ، وضعیت نامطلوب اجتماعی - اقتصادی آب و غذای غیرتمیز ، تماس با محتویات معده افراد آلوده به باکتری عواملی هستند که با افزایش خطر عفونت با این باکتری همراهند .

عفونت با این باکتری باعث التهاب مزمن معده می شود . ۱۵-۱۰٪ این افراد دچار زخم معده یا اثنی عشر می شوند .

عفونت با این باکتری ( H - پیلوری ) باعث افزایش خطر سرطان در معده می شود .