چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ایران, پاک تر از کشور های جهان


ایران, پاک تر از کشور های جهان

جرایم از نظر ظاهری و در معنای انحراف فرد بزهکار, از قوانین و هنجارشکنی اجتماعی, تقریبا یکسان هستند و ریشه بسیاری از آنها در تمام جهان به مسائل فرهنگی, اقتصادی و اجتماعی برمی گردد

جرایم از نظر ظاهری و در معنای انحراف فرد بزهکار، از قوانین و هنجارشکنی اجتماعی، تقریبا یکسان هستند و ریشه بسیاری از آنها در تمام جهان به مسائل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی برمی‌گردد. البته موانع اولیه جرایم، رشد تربیتی است که از خانواده شروع می‌شود و در جامعه تداوم می‌یابد.

کشور ما نیز مانند بسیاری از کشورها، صحنه وقوع بعضی جرایم مشترک مثل قتل، سرقت، توزیع و فروش موادمخدر و تجاوزهای جنسی است. تنها در کشورهای پیشرفته، جرایم نیز به شکلی رشد یافته اتفاق می‌افتد؛ یعنی به خاطر رشد خشونت ملاحظه می‌شود در ۲ کشور آمریکا و آلمان، نوجوانی با اسلحه، همکلاسی‌های خود را می‌کشد که این نشان‌دهنده نفوذ خشونت در جوان‌ترین لایه‌های اجتماعی جوامع پیشرفته است.

توزیع موادمخدر به خاطر مرز مشترک با اصلی‌ترین تولیدکننده آن در جهان، شکل خاص خود را دارد؛ اما بعضی از همین اقلام به خاطر کشت و تولید انحصاری در آمریکای مرکزی و لاتین با سختی به کشور ما می‌رسد. گسترش مشترک مواد صنعتی روان‌گردان مثل اکستازی، شیشه و مشتقات مختلف درکشور ما و کشور‌های دیگر یکسان است.

در مورد کراک در اروپا و آمریکا، منشأ اصلی آن کوکائین و در ایران و آسیا، هروئین با مواد شیمیایی کشنده مثل مایع‌های لوله بازکن است که تقریبا ۱۵۰ برابر کشنده‌تر و خطرناک‌تر از کراک رایج در این جوامع است. قتل‌های ناشی از سرقت و دزدی‌های بانک ممکن است در کشور ما اتفاق بیفتد؛ ولی خوشبختانه آمار آن پایین است و به هیچ وجه با کشورهای دیگر قابل مقایسه نیست.

به خاطر حضور پررنگ عقاید و ارزش‌های دینی در جامعه ما که مانع بزرگی در مقابل جرایم است،بعضی بزهکاری‌ها در کشور ما یا کم است یا اصلا وجود ندارد. بعضی ناهنجاری‌ها مانند گروگانگیری به تقلید از آن جوامع در جامعه ما نیز اتفاق می‌افتد؛ اما برنامه‌ریزی‌های اجرایی و ماهیت افراد، عامل بسیار متفاوت است و اصلا قابل مقایسه نیست؛ چراکه گروگانگیران آن جوامع با خشونت تمام، به اهداف خود می‌رسند یا نهادهای مربوطه را در تنگنا قرار می‌دهند.

مصرف بسیار مشروبات الکلی و بی‌بند و باری‌های جنسی در جوامع دیگر، علاوه بر بروز بیماری‌های روحی و جسمی مختلف و افزایش قابل توجه آمار مبتلایان الکلیسم و ایدز، موجب بروز بسیاری از درگیری‌های فیزیکی، قتل‌ها و آزار‌های جنسی است.

گسترش هرزگی و آزادی‌های نامحدود جنسی در آن جوامع، تجارت این رشته را در شکل برده‌داری نوین در جوامع یادشده نشان می‌دهد که خوشبختانه در کشور ما اصلا اثری از این ناهنجاری دیده نمی‌شود. بنابراین می‌توان گفت در بسیاری از جرایم مالی ناشی از فقر، بیشتر بزهکاری‌ها در جوامع بشری مشترک است؛ ولی به خاطر ارزش‌های حاکم یا قوانین موجود در کشور ما بسیاری از جرایم اتفاق نمی‌افتد یا در حد بسیار ناچیز دیده می‌شود.

در کشورهای آسیایی بویژه کشورهای عربی، قتل‌های ناموسی به ۲ نوع تقسیم می‌شوند؛ یکی قتل به خاطر دفاع از ناموس و یکی قتل در جرایم خانواده که آمار آن بیشتر از جامعه ماست اما همین آمار کم نیز در کشور ما نباید وجود داشته باشد؛ چراکه وقوع این‌گونه قتل‌ها، نشانگر تعصبات پررنگ در جامعه بوده و ممکن است بیانگر غرض‌ورزی‌ها یا برنامه‌هایی مخفی زیر این نام باشد.

در آزارهای جنسی و انحرافات آن، بی‌بندوباری‌های خسته‌کننده و بیمارگونه در جوامع پیشرفته، بسیار بیشتر از جوامع در حال توسعه و آسیایی است. سختگیری و قوانین غیرقابل انعطاف در زمینه موادمخدر، در بسیاری از کشورها باعث شده آمار اعتیاد و توزیع موادمخدر در آن جوامع حدود صفر باشد.

بعضی کشورها بدون واهمه از هیاهوی جنجال‌برانگیز بشردوستانه در مورد بعضی بزهکاری‌ها مثل سرقت یا تجاوز جنسی مانند آنچه در عربستان و بعضی کشورهای عربی وجود دارد، قوانین شرعی را جاری می‌کنند و آمار دزدی در آنها غیرقابل اعتناست. از سوی دیگر دزدی‌های رایانه‌ای و سوءاستفاده‌های مرتبط با آن در کشورهای پیشرفته آمار بالایی دارد؛ ولی در جوامع در حال توسعه هنوز تعداد آنها قابل اعتنا نیست؛ اما در همین ارقام نیز باید متوقف شوند؛ چراکه با رشد استفاده از رایانه در زندگی روزانه، اگر ضوابط سختگیرانه و نظارت اساسی نباشد، ممکن است تبادل اطلاعات باعث رشد آمار آن در جوامع ما نیز بشود.

آدم‌ربایی‌های وحشتناک و قتل‌های بی‌شمار به خاطر وجود سلاح گرم به صورت قانونی در بسیاری از جوامع پیشرفته باید از سوی جامعه‌شناسان و علمای رفتاری آن ممالک مورد بازنگری قرار گیرد. خوشبختانه در جامعه ما به‌رغم افزایش جمعیت و ارتباطات سریع با دیگر کشورها، هنوز آمار بسیاری از بزهکاری‌ها بسیار ناچیز است و تنها اعتیاد موادمخدر دارای آمار نگران‌کننده است که در مواد روان‌گردان صنعتی، بعضی از مراکز تخریبی خارج از کشور با ارسال یا توسعه تولید این اقلام، قصد لطمه زدن به نسل جوان ما را دارند که باید بشدت با آنها برخورد شود.

در صورت افزایش آمار اشتغال و مقابله با حاشیه‌نشینی و فقرزدایی در جامعه، بسیاری از بزهکاری‌ها در جامعه ما به آماری بسیار پایین نزول خواهد کرد.

دکتر مجید ابهری