سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

نخستین ورزشگاه اختصاصی فوتبال بانوان


نخستین ورزشگاه اختصاصی فوتبال بانوان

شعار حمایت و توسعه امكانات ورزش بانوان از گذشته تا كنون سر داده شده است , اما هیچ وقت این شعارها در گذشته عملی نشد و حرف و حدیث ها, طرح ها و برنامه ها بر روی كاغذ ماند

شعار حمایت و توسعه امكانات ورزش بانوان از گذشته تا كنون سر داده شده است ، اما هیچ وقت این شعارها در گذشته عملی نشد و حرف و حدیث ها، طرح ها و برنامه ها بر روی كاغذ ماند. در زمان مهندس محسن مهرعلیزاده رئیس سابق تربیت بدنی استفاده از اماكن ورزشی به صورت مشترك با مردان قوت گرفت و ثمره آن ادغام انجمن های ورزشی بانوان با فدراسیونها بود تا بانوان بتوانند از امكانات فدراسیون ها استفاده كنند. هرچند كه ۲سال طول كشید تا پذیرش بانوان از سوی فدراسیون ها جا بیفتد، اما با این كه اوضاع ورزش این قشر را در بسیاری از رشته ها بهتر از پیش كرد و ورزشكاران از این وضع رضایت دارند، اما برای پیشرفت این خیل عظیم ، در سراسر كشور ، كافی نبوده و وجود امكانات ویژه را می طلبید.

بعد از روی كار آمدن مهندس محمدعلی آبادی، رئیس سازمان تربیت بدنی، شعار حمایت از ورزش بانوان و ایجاد امكانات برای آنان را بیش از پیش سر دادند وایشان از این كه زنان در حاشیه هستند و نتوانسته اند به جایگاه واقعی خود برسند، و از این كه چرا زنان ایران باید در میدان بزرگی چون دوحه با كمترین ورزشكار حاضر شوند و نتوانند به نتیجه دلخواه دست یابند، ابراز تأسف كردند و گفتند همه تلاش خود را خواهد كرد تا امكانات ورزشی، سخت افزاری و نرم افزاری را برای این قشر فراهم كند.

تأكید دكتر محمود احمدی نژاد بر ساخت سالن های ورزشی در همه استان ها برای بانوان به طور قطع می تواند حاكی از تلاش مدام رئیس سازمان تربیت بدنی باشد كه قرار است در سال ۸۶ مورد بهره برداری بانوان قرار بگیرد.

ساخت ورزشگاه اختصاصی فوتبال بانوان یكی دیگر از طرح هایی بود كه بر روی كاغذ آمد و از یك سال و نیم پیش است كه مهندس علی آبادی می خواهد آن را عملی كند كه در صورت عملی شدن در نوع خود بی همتا است.

ورزش فوتبال جذابیتی دارد كه مرد و زن نمی شناسد و همه را به دنبال خود می كشد. علاقه مندان به این رشته در میان قشر بانوان ایرانی بسیار زیاد است و از سال ۱۳۷۹ كه فعالیت فوتسال و از سال ۱۳۸۲ كه فعالیت فوتبال در میان بانوان آغاز شده است ، دوستداران این رشته توپی به این ورزش می پردازند ، بویژه از سال ۱۳۸۴ كه فعالیت رسمی به صورت برگزاری مسابقه های دسته یك و دسته دو در فوتبال بانوان آغاز شده ، استعدادهای بسیاری میان زنان ایران كشف شده است كه در صورت داشتن امكاناتی چون استادیوم، مربی خوب خارجی، رقابت های لیگ مرتب می تواند رشد سریع این رشته را در ایران موجب شود ، همان طور كه در نخستین رقابت خارجی ، رقابت های غرب آسیا در اردن در سال ۸۴ این رشته نوپای بانوان توانست بر جایگاه نایب قهرمانی تكیه زند.

«جوشین فنگ» سرمربی چینی تیم ملی فوتبال بانوان ایران نیز اذعان می كند بانوان ایرانی استعداد و توان زیادی برای پرداختن به فوتبال دارند. زیاد تمرین می كنند آمادگی جسمانی آنها عالی است و فقط باید بر روی تاكتیك و تكنیك تمرین كنند تا موفق باشند، زیرا فقط قوای بدنی خوب، جوابگو نخواهد بود. فنگ معتقد است نایب قهرمانی در آسیا نشان داد كه زن ایرانی در فوتبال مستعد است وبرای ترقی باید امكانات سخت افزاری داشته باشد. برگزاری رقابت های فوتبال لیگ دسته یك و دو بانوان جایگاه اختصاصی را می طلبد تا با انجام بازیها، این رشته جذاب درمیان بانوان رشد یابد. خدیجه سپنجی نایب رئیس فدراسیون فوتبال مهم ترین مشكل را نداشتن ورزشگاه بانوان عنوان می كند و این كه مهندس علی آبادی قول حل این مشكل را داده است و اكنون این قول در حال عملی شدن است.

● تپه خرگوشی، زمین فوتبال بانوان

از یك سال و نیم پیش موضوع ساخت ورزشگاه اختصاصی فوتبال ویژه بانوان مطرح شده و طراحی آن به خانمی به نام «امیراختیار » سپرده شده است. این خانم در طی یك سال ، این ورزشگاه را برای بانوان طراحی كرده است، اما طرح به مرحله عمل نرسیده و اكنون سه ماه است كه به دستور مهندس محمد علی آبادی معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان تربیت بدنی برای اجرایی كردن پیگیری می شود.این ورزشگاه ظرفیت ۴۰هزارنفری دارد كه بر روی تپه های خرگوشی مجموعه ورزشی آزادی تهران بنا خواهدشد.

مهندس محمدسعید نفری ، معاون فنی و مهندسی شركت توسعه تجهیز و نگهداری اماكن ورزشی در باره این طرح می گوید: طراحی ورزشگاه پایان یافته است و پس از تأیید نهایی از اواخر خردادماه عملی خواهد شد. ساخت این ورزشگاه ۴۰ هزار نفری و اختصاص فوتبال بانوان در ۲ فاز اجرا خواهدشد. فاز اول را ساخت كاسه استادیوم و زمین فوتبال و جایگاه تماشاگران را شامل می شود و فاز دوم اختصاص به پوشش سقف استادیوم دارد. از مجموعه ورزشی آزادی ۳ هكتار برای ساخت این ورزشگاه درنظر گرفته شده كه در جوار استادیوم آزادی قرار دارد. این مجموعه دارای زمین، پیست دوو میدانی تارتان، جایگاه تماشاگران، سالن بدنسازی، استخر و جكوزی خواهدبود.

● بودجه ۴ میلیاردی

بودجه شركت توسعه و تجهیز و نگهداری اماكن ورزشی در سال ۸۵ حدود ۱۶۰ میلیارد تومان بوده است و در سال ۸۶ نیز همین میزان بودجه درنظر گرفته شده است. نفری معاون فنی و مهندسی، شركت توسعه و تجهیز و نگهداری اماكن ورزشی درباره بودجه اختصاص یافته به این طرح ورزشی بزرگ می گوید: ۴ میلیارد تومان بودجه برای آغاز كار از خردادماه سال ۸۶ درنظر گرفته شده است كه از این مبلغ ۲ میلیاردتومان از بودجه سال ۸۵ و ۲ میلیاردتومان از بودجه سال ۸۶ است.

● سد راه اجرای طرح

اجرای طرح برروی تپه های خرگوشی مجموعه ورزشی آزادی تهران یك مشكل دارد كه ممكن است مانع اجرای آن شود، اما امیدواری هایی هم درباره رفع این سد وجوددارد.

مهندس نفری می گوید: در تپه خرگوشی ۴۰۰ اصله درخت درحال خشك شدن وجوددارد كه سازمان محیط زیست با اجرای طرح مخالفت كرده و قرار است مهندس علی آبادی معاون رئیس جمهوری، این مشكل را در جلسه هیأت وزیران مطرح كند تا با رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مذاكره شود و با حل این مشكل، به مناقصه گذاشتن طرح و كارعملیاتی آغاز شود.

به طور قطع ساخت برروی این تپه و اجرای عملیات ساخت در این منطقه از مجموعه ورزشی آزادی باید دلیلی داشته باشد.

معاون فنی و مهندسی شركت تجهیز و توسعه نگهداری اماكن ورزشی علت را این گونه بیان می كند: این محل نزدیك به استادیوم فوتبال آزادی و پاركینگ های این استادیوم است و به همین دلیل بهترین منطقه برای ساخت درنظر گرفته شده است تا بتوان از این امكانات استفاده كرد، زیرا در صورت انتقال اجرای طرح به مكان دیگر باید ساخت چنین امكاناتی هم به طرح اضافه كنیم كه هم هزینه هنگفتی را می طلبد هم به بهره برداری رسیدن طرح را به تعویق می اندازد. این طرح باید ظرف ۳ سال به بهره برداری برسد و برای ساخت فاز یك (كاسه استادیوم، زمین چمن و جایگاه تماشاگران) مدت ۲ سال درنظر گرفته شده است و برای ساخت فاز دو (پوشش سقف) نیز یك سال باید صرف شود، بالطبع ساخت پاركینگ ها و دیگر امكانات جنبی زمان بیش تری را می طلبد.

● ورزشگاهی با بهترین تجهیزات

برخلاف دیگر شهرها، تهران امكانات سخت افزاری كمتری دارد. زیر جایگاه تماشاگران شاید بهترین فضای ممكن برای ساخت سالن برای تیم های ملی بانوان باشد. مهندس نفری می گوید: رئیس سازمان تربیت بدنی تأكید دارد كه از این فضاها برای ساخت سالن استفاده كنیم كه در مرحله آخر كار خواهدبود تا بعد از ساخت موردبررسی قرارگیرد كه در صورت امكان این امر نیز عملی خواهدشد و حتی تأكید شده است كه همه تجهیزات به روز باشد این ورزشگاه قرار است در ظاهر و تجهیزات در نوع خود عالی باشد. در نظر داریم زمین چمنی مانند ورزشگاه آزادی، استفاده از آب گرم و چمن «رولی» را لحاظ كنیم. جایگاه تماشاگران دارای صندلی باشد و مجهز به سیستم صوتی عالی و اسكوربورد شود.

وجود ورزشگاه هایی با پوشش سقفی در ژاپن و آلمان وجوددارد. آیا برای طراحی از این كشورها الگوبرداری شده است یا نه؟ مهندس نفری معتقداست طراحی این ورزشگاه در نوع خود منحصر به فرد است و سقف آن معلق نیست و ثابت است و طوری طراحی شده كه وسط سقف باز باشد، اما از اطراف، داخل زمین و جایگاه تماشاگران دیده نمی شود.

حال كه ساخت چنین ورزشگاهی برای فوتبال بانوان درنظرگرفته شده است، انتظار می رود با عملی شدن آن بهترین در نوع خود باشد تا در صورت میزبانی، میهمانان اظهار شگفتی كنند.

سوسن صادقی



همچنین مشاهده کنید