سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

بیاموزیم


بیاموزیم

بارها پیش آمده و یا شاید هم دیده و شنیده باشید که بر روی بعضی از مواد غذایی و یا میوه هایی که در یخچال وجود دارد « کپک » سبز شده . حال می دانید علت این موضوع چیست و چطور این مواد به کپک …

بارها پیش آمده و یا شاید هم دیده و شنیده باشید که بر روی بعضی از مواد غذایی و یا میوه هایی که در یخچال وجود دارد « کپک » سبز شده . حال می دانید علت این موضوع چیست و چطور این مواد به کپک زدگی دچار می شوند عوامل قارچی فساد مواد غذایی به عوامل کپکی و مخمری تبدیل می شوند و سبب به وجود آمدن کپک می شوند. کپک ها در واقع قارچ هایی هستند که اغلب ایجاد خطر و یا بیماری نمی کنند; البته این موضوع بستگی به ضعیف و یا قوی بودن دستگاه ایمنی بدن دارد. اگر سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد می توانند بسیار خطرناک باشند. کپک ها بیشتر در اثر رطوبت و حرارت به سرعت رشد می کنند ولی بیشتر آنها با پخت غذا از بین می روند . تقریبا ۱۲۰ هزار نوع کپک وجود دارد که بر روی مواد غذایی رشد می کنند اما فقط چهل نوع آن قادرند ایجاد بیماری کرده و یا حتی سرطان زا باشند و بقیه بیشتر مسمومیت غذایی را به دنبال دارند.

جالب است بدانید حتی برخی از آنها برای انسان مفید هم هستند و در صنایع لبنیاتی کاربرد دارند. کپک ها رنگ ها و بوهای مختلفی دارند. آنها از خود آنزیم « هاگ » زیادی تولید می کنند. این آنزیم باعث می شود سفتی و سالمی غذا به هم خورده طعم غذا هم ترش مزه شود; همان طور که گفتیم کپک ها با هم فرق دارند. کپکی که روی میوه ها رشد می کند روی ترشی رشد نمی کند و کپکی که روی مربا تشکیل می شود ویژگی خاصی دارد و می تواند قند آن را تجزیه کند; اما کپک هایی که روی گردو و پسته و کلا انواع مغزهای خوراکی رشد می کنند بسیار خطرناک ترند; زیرا از خود ماده ای ترشح می کنند که گاهی سرطان زا بوده و حتی بیماری های وراثتی در شخص ایجاد می کنند. کپک نان هم از همین نوع است و خطر فراوانی دارد. کپک ها در نان بیشتر نفوذ کرده و در بافت نان فرو می روند. هنگامی که یکی از لایه های نان کپک بزند باید تمام نان ها را دور ریخت .

بهترین راه برای جلوگیری از کپک نان آن است که بگذاریم نان ها کاملا سرد شده و بعد آنها را روی هم بچینیم ; زیرا حرارت و رطوبت نان کپک زدگی زودرس ایجاد می کند و حتی باعث بیماری های گوارشی و معده ای می شود.

ماهنامه باران