دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
جوانمردی مجمع خصایل نیک
فتوت و جوانمردی از بهترین فضایل اخلاقی و نیکوترین صفات انسانی است. هر کس دارای این خصلت نیکو باشد در هر دو جهان عزیز و سرافراز است.
گذشت و ایثار، بخشش گناهان و اشتباهات دیگران، کمک به دیگران و حل مشکلات آنها از صفات جوانمردی می باشد. در جامعه اسلامی لازم است که جهت پیشرفت و ایجاد جامعه ای ایده آل، افراد صفات برجسته انسانی را در خود تقویت نمایند.
پیشروایان دینی در سخنان حکمت آمیز خود با تشبیهات بی نظیر ارزش و اهمیت کرم و بخشش و مقام و مرتبه جوانمردان و سخاوتمندان را بیان کرده و مردم را به شرافت و بزرگواری آنان در هر دو جهان آگاه ساخته اند.
رسول اکرم (ص) در مقام بیان شرافت و بزرگواری جوانمردان و اینکه آنها در پیشگاه خداوند، عزیز و محترم هستند، فرمود: از لغزش جوانمردان بگذرید زیرا سوگند به آن خدائی که جانم در دست او است جوانمرد می لغزد ولی دستش در دست خدا می باشد و بدون تردید خداوند متعال او را بلند کرده و از
بدبختی ها نجات خواهد داد.
یعنی اینکه جوانمردان نیز مانند دیگر انسان ها در زندگی خویش، دچار لغزش و سردرگمی می شوند ولی چون در طول زندگی خود در حق دیگران نیکی و خوبی نموده اند، لذا دعای مردم باعث می شود که خداوند در چنین موقعیت های دست آنها را گرفته و در مسیر راستی و هدایت قرار دهد.
همچنان حضرت علی (ع) در مقام ارزش و اهمیت مروت و مردانگی فرموده اند: مروت و جوانمردی نامی است که در بر دارنده همه خوبی ها و برتری ها است. یعنی مجمع صفات نیک و اخلاق پسندیده می باشد زیرا که هر صفتی که باعث فضیلت گردد در مروت است، جوانمردی اسمی است که لازمه اش انجام بسیاری از کارهای نیکو و پسندیده در نزد مردم است.
جوانمرد و یا مروت دارای علائم و نشانه هایی است که با آن شناخته می شود.
خواهش از شخص جوانمرد او را به بذل و بخشش تشویق می کند، هرگاه نیاز و مشکل خود با او در میان بگذاری در صدد رفع آن بر می آید. کمک رسانی به مردم و نیازمندان را وظیفه خود می داند. همواره فرد جوانمرد مراقب و مواظب دوست خود و آشنایانش بوده و همیشه آنها را محترم شمرده و ارج می نهد.
نسبت به کسی که به او احسان و نیکی کرده وفادار و حقوقش را ادا می نماید. وی حتی از چیز کم سپاسگزاری می کند چه رسد به چیز زیاد، ولی ناجوانمرد و خسیس از چیز بسیار ناسپاسی می نماید چه رسد به کم و اندک.
جوانمرد کسی است که ثروت و مال دنیا را بر آبرو و ناموس خود ترجیح ندهد.
شخص جوانمرد اگر وعده و عهدی داشته باشد به آن عمل می کند، اگر سخنی از وی سر زند بی هدف نبوده و آن را انجام می دهد.
از حرام ها و بدی ها دوری می کند، چون کارهای زشت و بد انسان را از انجام کارهای نیکو باز می دارد. حضرت علی (ع) می فرمایند: جوانمرد هر گاه قادر باشد انتقام بگیرد عفو می کند و هر گاه مالک چیزی باشد می بخشد و هر گاه از او درخواست شود حاجت در خواست کننده را بر طرف می سازد.
همچنین فرموده اند: اگر جوانمرد نیازمندت شود و احتیاجش را بر طرف نسازی تو را عفو کند و اگر نیازمند شوی حاجت تو را برآورد. در توصیف ویژگی جوانمردی بارزترین صفت بخشش می باشد. بخشش اموال در راه نیازمندان، بخشش گناه دیگران در حق خود، عفو و گذشت از اشتباهات افراد.
در احادیث و روایات به معاشرت و همنشینی با جوانمردان توصیه و سفارش شده است، تا از کرم و مروت و بخشش آنها بهره برده شود.
عارف ایرانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست