دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

میان وعده غذایی در زنگ های تفریح فراموش نشود


میان وعده غذایی در زنگ های تفریح فراموش نشود

متخصصان تغذیه, مصرف هویج را به عنوان منبعی سرشار از مواد مغذی برای زنگ های تفریح دانش آموزان مناسب دانسته و می گویند سنین مدرسه از حساس ترین دوره رشد کودکان است در نتیجه میوه و سبزی می تواند جایگزین مناسبی برای خوراکی های غیرمجاز محسوب شود

متخصصان تغذیه، مصرف هویج را به عنوان منبعی سرشار از مواد مغذی برای زنگ های تفریح دانش آموزان مناسب دانسته و می گویند سنین مدرسه از حساس ترین دوره رشد کودکان است در نتیجه میوه و سبزی می تواند جایگزین مناسبی برای خوراکی های غیرمجاز محسوب شود.

رشد کودکان در سنین ابتدایی متأثر از سه عامل زیستی، ذهنی و اجتماعی است و سلامت و قدرت یادگیری کودکان به نوع تغذیه آنها بستگی دارد به همین دلیل تغذیه مناسب می تواند در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مؤثر و از اهمیت بالایی برخوردار باشد.

در یک تغذیه طبیعی یا نرمال باید در روز ۵وعده غذایی مصرف شود. علاوه بر وعده های غذایی می بایست از یک میان وعده در صبح حدود ساعت ۱۰صبح و ۵بعدازظهر استفاده شود در حالی که ایرانی ها به طور معمول از ۳وعده غذایی صبحانه، ناهار و شام پیروی می کنند.

صبحانه باید به عنوان یک وعده غذایی اصلی مورد توجه خانواده ها قرار بگیرد. دانش آموزانی که بدون خوردن صبحانه به مدرسه می روند با افت قندخون، کارآیی و تمرکز فکری مواجه خواهند شد و همین امر سبب کاهش یادگیری در آنها می شود.

سلول های مغز انرژی مصرفی خود را از ماده قندی گلوکز می گیرند در حالی که قسمت مهمی از انرژی مورد نیاز سلول های عضلانی و سلول های اعضای دیگر بدن از چربی ها تأمین می شود.

طبق آمار موجود ۸درصد کودکان صبحانه نخورده به مدرسه می روند و ۳۵درصد دانش آموزان با خود میان وعده به مدرسه نمی برند.

برنامه غذایی کودکان مدرسه ای به دو گروه مجاز و غیرمجاز تقسیم بندی می شود لذا به والدین توصیه می شود غذاهای غیرمجاز را برای میان وعده بچه ها در نظر نگیرند. خوراکی هایی مانند شکلات، پاستیل، اسمارتیس و یخمک به علت داشتن رنگ های غیرمجاز و پوسیدگی دندان ها در طولانی مدت نباید به عنوان میان وعده مصرف شوند.

مصرف انواع پفک که دارای مقادیر زیادی نمک و ماده رنگی می باشد زمینه را برای ابتلا به چاقی، بیماری های قلبی و عروقی، دیابت و فشارخون در بزرگسالی فراهم می آورد لذا مصرف آن در مدارس باید ممنوع شود.

روغنی که برای سرخ کردن مواد غذایی مانند سوسیس و چیپس مورد استفاده قرار می گیرد به علت حرارت دیدن مداوم حاوی ماده سمی آکرولیبین است که منجر به سرطان کبد خواهد شد.

مصرف انواع خشکبار، پسته، گردو، بادام، گندم بوداده، نخودچی، کشمش و انجیر خشک که حاوی موادمغذی مانند مواد انرژی زا، ویتامین ها و موادمعدنی هستند به عنوان میان وعده توصیه می شود.

والدین بهتر است ساندویچ های خانگی مانند نان و پنیر با خرما، نان و تخم مرغ و یا نان به همراه سیب زمینی پخته به عنوان میان وعده بچه ها در مدرسه تهیه کنند.

شیر پاستوریزه و انواع میوه های شسته و ضدعفونی شده حاوی مقادیر زیادی ویتامین، موادمعدنی و مغذی مورد نیاز برای دوران رشد کودک است.

پزشکان با اشاره به تأثیر فیبر موجود در میوه و سبزیجات در جلوگیری از ابتلا به یبوست تأکید دارند: چنانچه دانش آموزان از میان وعده در مدرسه استفاده نکنند مواد دفعی برای مدتی طولانی در داخل روده بزرگ باقی مانده و منجر به یبوست آنها خواهد شد لذا مصرف میوه و سبزیجات برای بچه ها ضروری است.

کشک منبعی غنی از کلسیم، فسفر، سدیم، پتاسیم و منیزیم و برای رشد استخوان ها بسیار مفید است.

پزشکان با تأکید به مصرف سهل و آسان کشک با توجه به دیر فسادپذیری آن، استفاده از کشک را برای کودکان در میان وعده های مدرسه پیشنهاد می کنند.