یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
پرسش های عمده در راه الحاق ایران
در الحاق چه اتفاقی رخ می دهد که می تواند بر فعالیت های اقتصادی تأثیر گذار باشد؟
در مراحل الحاق در واقع دو گونه تعهد به عهده کشوری که متقاضی عضویت در سازمان جهانی تجارت است گذاشته می شود.
۱)ایجاد تطابق لازم بین مقررات و قوانین داخلی با آنچه که در سازمان جهانی تجارت وجود دارد و در بین اعضای فعلی آن به مورد اجرا گذاشته می شود. این تعهد در واقع ایجاد مطابقت بین قوانین داخلی با موافقتنامه یارانه ها و اقدامات جبرانی، موافقتنامه کشاورزی، موافقتنامه ارزش گذاری گمرکی و کلاً با همه توافق ها و اصول موجود در سازمان جهانی تجارت است که عملاً باید بسیاری از رویه هایی که فعلاً در کشور دنبال می شود، کنار گذاشته شوند وتغییرات لازم در محتوای قوانین و مقررات موجود ایجاد شود. چنین تغییراتی می تواند تأثیرگذاری زیادی بر فعالیت های مختلف داشته باشد.
۲)ایجاد دسترسی بهتر به بازار داخلی در زمینه واردات کالاها و خدمات. در این زمینه کشورهای عضو سازمان جهانی تجارت با این استدلال که این کشورها در طول بیش از نیم قرن (نزدیک ۶۰ سال) موانع تجاری را در میان خود از بین برده و کاهش داده اند و نرخهای تعرفه گمرکی کالاهای صنعتی خود را از نرخهای بالا به حدود ۵درصد رسانده اند و عملاً با عضویت کشور متقاضی الحاق تمامی نتایج مذاکرات ۶۰ ساله خود را بدون هیچگونه تبعیضی به کشور جدید نیز تسری می دهند، خواهان اقدام متقابل از طرف کشور متقاضی الحاق بوده و تقاضای کاهش نرخهای تعرفه کالاهای وارداتی را مطرح می کنند و نهایتاً توافق لازم در مورد کم و کیف این تعهد صورت گیرد.
در این زمینه عملاً با کاستن از نرخهای تعرفه موجود و ایجاد دسترسی به بازار داخلی در حوزه خدمات، بسیاری از فعالیت های تولیدی و خدماتی داخلی در معرض رقابت قرار می گیرند و تحت تأثیر شرایط جدید ممکن است با دشواری هایی مواجه شده و سودآوری فعالیت هایشان دچار تغییرات اساسی شود.
به هر حال چه تعهدات دسترسی به بازار و چه تعهدات مربوط به رعایت مفاد موافقت نامه ها و قواعد سازمان جهانی تجارت بر فضای کسب و کار در کشور تأثیرات اساسی بجا می گذارد. البته لزوماً این تأثیرات منفی نبوده و اثرات مثبتی نیز به همراه خواهد داشت. از جمله اینکه از کالاهای صادراتی کشور در بازارهای جهانی رفع تبعیض بعمل خواهد آمد. شفافیت ثبات در مقررات و قوانین ایجاد خواهد شد که خود می تواند به برقراری فضایی مثبت در جهت رونق فعالیت های اقتصادی تولیدی و خدماتی منجر شود.
دلایل و ضرورت های عضویت ایران در سازمان جهانی تجارت چیست؟
سازمان جهانی تجارت به سازمانی تأثیرگذار در قواعد و مقررات حاکم بر تجارت جهانی بدل شده است. مقررات این سازمان تقریباً توسط همه کشورهای جهان (به استثناء کشورهایی که هنوز تقاضای عضویت نکرده اند و یا تقاضای آنها مورد رسیدگی قرار نگرفته است) رعایت می شود. بنابراین دامنه تأثیرگذاری آن وسعت پیدا کرده است. به همین جهت اساساً امکان نادیده گرفتن این سازمان و مقررات آن در تجارت ممکن نیست. در واقع عدم عضویت در این سازمان باعث حذف کامل اثرات موافقت نامه ها و مقررات آن نخواهد بود. از طرف دیگر بدلیل اینکه کشورهای عضو این سازمان متعهد شده اند که بین همدیگر اصل دولت کامله الوداد را رعایت کنند بنابراین بهترین مقررات و مرجح ترین رفتارهای خود را در تجارت با کشورهای عضو بکار می برند در حالی که در قبال کشورهای غیر عضو چنین تعهدی ندارند و در مواردی مقررات دشوارتری را در تجارت با آنها به مورد اجرا می گذارند. بطورمثال برخی از کشورهای عضو سازمان جهانی تجارت نرخ تعرفه گمرکی جداگانه ای برای کشورهای غیر عضو اعمال می کنند که چندین برابر نرخ تعرفه ای است که برای اعضای سازمان جهانی تجارت در نظر گرفته اند. همین عامل باعث دشوارتر شدن رقابت برای کشورهای غیر عضو شده و اقتصاد و تجارت آنها را با مشکل مواجه می کند.
در همین ارتباط همانگونه که گفته شد مقررات حاکم بر تجارت جهانی عمدتاً تحت تأثیر مقررات سازمان جهانی تجارت قرار داشته و مطابق توافق های انجام گرفته در آن است و کشورهای عضو مقررات خود را با آن تنظیم می کنند. بنابراین عملاً مقررات سازمان جهانی تجارت در تک تک کشورهای عضو به مورد اجرا گذاشته می شود و همین مقررات باعث افزایش شفافیت، پیش بینی پذیری و موارد مشابه می شود. در حالی که در کشوری که عضو سازمان جهانی تجارت نیست اطمینانهایی از نوع فوق برای فعالین اقتصادی و سرمایه گذاران خارجی ایجاد نمی شود.
با توجه به توضیحات فوق می توان دلایل زیر را برای ضرورت الحاق به سازمان جهانی تجارت برشمرد:
۱)جلوگیری از تبعیضی که عملاً برای کشورهای غیر عضو توسط کشورهای عضو سازمان اعمال می شود.
۲)بدلیل ضرورت حضور در مجامع و سازمانهای بین المللی از جمله سازمان جهانی تجارت، تأثیرگذاری بر تصمیم ها با ارائه نکته نظرات و اتخاذ مواضع اصولی مبتنی بر منافع ملی.
۳)بدلیل لزوم برقراری هماهنگی لازم بین مقررات و قواعد ملی بامقررات و قواعد همه گیر شده سازمان جهانی تجارت.
۴)جلوگیری از تحمیل انزوای اقتصادی و تجاری به کشور.
۵)برقراری فرصت های مناسب برای فعالین اقتصادی کشور در بازارهای خارجی.
۶)به منظور تضمین دسترسی مطمئن و پایدار به بازارهای جهانی.
۷)به منظور ایجاد شرایط لازم برای شکایت علیه تحریم های اقتصادی و تجاری اعمال شده علیه ایران.
۸)کسب اعتبار بین المللی در روابط اقتصادی و برقراری شرایط مستعد برای جلب مشارکت و سرمایه گذاری خارجی.
۹)به منظور ضرورت ایجاد شفافیت و ثبات در مقررات داخلی، حذف زمینه های انحصار و سوق دادن اقتصاد کشور به سمت رقابت و افزایش توان رقابتی در کشور.
دیدگاههای موجود در کشور در خصوص پیوستن به این سازمان و عضویت در آن چیست؟
اگر دیدگاهها و نظراتی را که در خصوص پیوستن به سازمان جهانی تجارت از حدود ۱۰ سال پیش که این مقوله در محافل دانشگاهی سیاسی و کارشناسی کشور بطور جدی مطرح شده بصورت روندی ده ساله مورد بررسی قرار دهیم، درمی یابیم که این مسئله از ابتدا هم مخالفین و هم موافقینی داشته است اما بطور قاطع می توان گفت که مخالفین پیوستن به سازمان جهانی تجارت در طول ده سال اخیر روندی کاهنده داشته اند و اکنون مخالفین جدی در این زمینه بسیار کم شده اند. اما این لزوماً به معنی مجاب شدن مخالفین قبلی نیست. بنابراین در عین حالی که این ضرورت را متوجه شده اند اما قسمتی از نگرانی های آنها هنوز رفع نشده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست