پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

مشکلات فوتبال انگلیس از دیدگاه ستاره سابق منچستر یونایتد


مشکلات فوتبال انگلیس از دیدگاه ستاره سابق منچستر یونایتد

از دید بابی چارلتون ستاره دیروز فوتبال انگلیس و رئیس افتخاری فعلی باشگاه منچستر یونایتد این کشور, تا زمانی که تعداد خارجی های شاغل در فوتبال انگلیس کاهش نیابد, تیم ملی این کشور همچنان دچار مشکلات خواهد بود

از دید بابی چارلتون ستاره دیروز فوتبال انگلیس و رئیس افتخاری فعلی باشگاه منچستر یونایتد این کشور، تا زمانی که تعداد خارجی های شاغل در فوتبال انگلیس کاهش نیابد، تیم ملی این کشور همچنان دچار مشکلات خواهد بود.

چارلتون که در سال ۱۹۶۶ در هیأت یک بازیکن در اولین و تنها قهرمانی انگلیس در تاریخ برگزاری جام های جهانی فوتبال شریک شد، معتقد است فزونی «خارجی» های شاغل در لیگ انگلیس در عمل فرصت رشد و نمو را از بازیکنان بومی گرفته و میدان را بیش از حد به تسخیر خارجی ها در آورده است. ما بیش از اندازه به خارجی ها روی آورده ایم و این، یک مشکل بزرگ را برای ما ایجاد کرده است. ما نمی توانیم متوقع باشیم که در عین حضور پر شمار خارجی ها در فوتبالمان نفرات بومی و داخلی دائماً در مسیر اوجگیری و پیشرفت باشند.

ما در حرف خواستار ارتقای فوتبالیست های خود هستیم، اما درعمل میدان را به روی آنها بسته و محدود ساخته ایم.»

چارلتون با اشاره به مشکلات تیم ملی انگلیس برای مسابقه های اخیر در دور مقدماتی جام ملت های اروپا ۲۰۰۸ گفته است: «در این رقابت ها مصدومان و غایبان بسیاری داشته ایم، اما اگر در گذشته نظر به تعدد نفرات بومی قادر بودیم هر لحظه به سراغ دیگر بازیگران مستعد حاضر در باشگاه های مختلف برویم و با آنها جانشینانی برای افراد مصدوم جور کنیم، امروز این طور نیست و مصدومیت و غیبت تعدادی از نفرات کلیدی مان باعث شد تیم ملی نتواند در ۲ دیدار اخیرش همان اطمینان خاطر را داشته باشد که باید.

بهترین نمونه در خطوط میانی و حمله است زیرا وقتی ما لمپارد، بکام و رونی را به خاطر مصدومیت از دست دادیم، در عمل هیچ کس را برای استفاده به جای آنها و در سطح آنان نداشتیم و جای خالی شان به لحاظ فنی کاملاً محسوس بود. اگر ما به نفرات و استعدادهای بومی بیش از این بها می دادیم و آنها بر اثر کثرت زمان حضور در میدان پخته تر می شدند، اینک دچار این مشکل نمی بویدم که درغیاب رونی این طور ضعیف شویم و هیچ طرح و برنامه و نفری برای جانشینی او نداشته باشیم.»

● فقط ۳۷ درصد

لیگ برتر فوتبال انگلیس که چارلتون به آن اشاره می کند، در سال های اخیر مورد استقبال وسیع ستاره های جهانی قرار گرفته و سرشار از این گونه بازیگران شده است، ولی به موازات آن فوتبالیست های بومی و داخلی نتوانسته اند رشد لازم را داشته باشند.

در نخستین هفته از فصل جاری لیگ برتر انگلیس فقط ۳۷ درصد از بازیگرانی که در ترکیب ثابت تیم های ۲۰ گانه لیگ به میدان آمدند، اهل همین کشور بودند، حال آن که در سال ۱۹۹۲ این میزان به ۷۶ درصد می رسید و البته آن نخستین فصلی بود که «لیگ برتر» با چنین نام و اوصافی به اجرا درآمد. چارلتون که در ۱۰۶ دیدار ملی برای انگلیس زننده ۴۹ گل بود و هنوز این رکورد گلزنی وی توسط فرد و مهاجم دیگری شکسته نشده است، از سیاستمداران و قانونگذاران فوتبال بریتانیا خواسته است که با تعیین محدودیت در خصوص استفاده از بازیکنان خارجی به کمک فوتبالیست های بومی بیایند، ولی خودش هم قبول دارد که انجام چنین کاری در حال حاضر بسیار سخت است.

با این وجود مردی که ایام جوانی در نقطه و پستی میان خطوط میانی و حمله می ایستاد و به سمت جلو می رفت و گلزنی می کرد، می گوید: «به هر حال باید کمیته و هیأتی را به راه انداخت و آن را مأمور اقدام در این زمینه کرد، زیرا باید کارهایی را انجام داد و متضرر اصلی این ماجرا فوتبال انگلیس است.

ما مدتها است عضو جامعه اروپا هستیم و نمی توانیم کارهای خود را به گونه ای پیش ببریم که در سال های اخیر نزد ما دیده شده است. قوانینی وجود دارد که قابل رجوع و استناد هستند و می توان چیزهایی را از آن کم و یا اضافه کرد، اما قدر مسلم این که ادامه روند فعلی طریق عقل نیست و می توان نشست و بحث کرد که براساس مصلحت فوتبالی و در عین حال قوانین کشوری و جامعه اروپا، چه می توان انجام داد تا به نتیجه رسید و چیزی را وضع کرد که جوابگو باشد و مشکلی را که ما داریم، حل کند.»

چارلتون که در سال های عضویت اش در منچستریونایتد ۱۹۸ گل هم برای این تیم در میادین رسمی به ثمر رساند، از این که تعداد بریتانیایی ها و بومی ها در این باشگاه قدری بیشتر از سایر باشگاه های مدعی عناوین قهرمانی است، ابراز رضایت می کند و می گوید: «وقتی به تماشای مسابقات داخلی می روید، باید این دلگرمی و جذابیت را حس کنید که تعداد قابل ملاحظه ای از بازیگران از کشور خودتان هستند و حتی از همان منطقه ای می آیند که باشگاه در آن مستقر است. اصلاً چیز دلپذیری نیست که شما به تماشای مسابقات تیم تان بروید و افرادی که در آن می بینید، همه خارجی باشند. هرچه بازیکنان همان کشور در ترکیب تیم ها بیشتر باشند، جذابیت و در کنار آن رشد بیشتری را در فوتبال کشورتان و همان باشگاه شاهد خواهید بود و همه چیز وابسته به خارجی ها نخواهد بود.»

● بیش از حد شلوغ

چارلتون اخیراً یک کتاب جدید خاطرات و ایده هایش را نگاشته و منتشر کرده و البته آن کتاب متمرکز بر سال های حضور او در منچستریونایتد است و نام آن «سال های منچستریونایتدی من» است. در اوایل این تکاب چارلتون ۷۰ ساله توضیح می دهد که چطور در کودکی عاشق فوتبال شده است. او آنقدر توپ را به سمت دیوار شوت زده و به دنبال آن دویده که فوتبال جزیی از وجودش شده است.

وی می گوید: «در دوره ما بازی در کوچه و خیابان ها بیشتر از امروز مرسوم و ممکن بود، اما امروز نمی شود زیرا کوچه ها پر از ماشین های پارک شده و بیش از حد شلوغ است. در نتیجه بچه ها به جای دویدن به دنبال توپ و فوتبال بازی کردن در کوچه ها و پارک ها در خانه ها محبوس شده و مشغول بازی و کار با کامپیوتر هستند. بنابراین شمار بچه هایی هم که با دل و روح خود وارد فوتبال می شوند، کمتر از گذشته شده است و به تبع آن استعدادهایی هم که در این رشته پرورده می شوند، نازل تر از پیش است. این چنین است که باشگاه ها به سراغ فوتبالیست های خارجی می روند و آنها را مانند یک کالای حاضر می خرند و منچستریونایتد نیز در بسیاری از اوقات همین کار را می کند. اما این چیزی نیست که به نفع مان باشد.»

● در تسخیر خارجی ها

به رغم اظهارات فوق در حال حاضر ویدیچ صربستانی، ساها و اورای فرانسوی، فان درسار هلندی، کریستیانو رونالدو و نانی پرتغالی، اندرسون برزیلی، سولشر نروژی و ته وز آرژانتینی در اولدترافورد بازی می کنند و سایر باشگاه های عمده و حتی غیرعمده بریتانیایی نیز سرشار از بازیگران خارجی هستند و البته در تضاد با خواسته های بابی چارلتون، نه فقط نشانه ای از کاهش در این روند دیده نمی شود، بلکه رو به تزاید هم می رود و یک نمونه روشن و جدید آن پیوستن پرسر و صدای فرناندو تورس مهاجم معروف و جوان اسپانیایی به لیورپول و تبعات آن در تابستان امسال بوده است و هیچ کس نیز به او «Adios» (خداحافظ) نمی گوید!

منبع: Manchester Eco