پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

عوارض زخمهای معده و اثنی‌عشر


عوارض زخمهای معده و اثنی‌عشر

در اكثر موارد، زخمهای معده و اثنی‌عشر باعث بروز علایم ناخوشایند و ناراحت كنده‌ای میشوند.

در اكثر موارد، زخمهای معده و اثنی‌عشر باعث بروز علایم ناخوشایند و ناراحت كنده‌ای میشوند اما اشكال چندان مهم و جدی ایجاد نمی‌كنند. با این حال سه عارضه خطرناك می‌تواند گاهی اوقات ایجاد شود كه عبارتند از:

۱- خونریزی ۲- سوراخ شدن ۳- تنگی پیلور

خونریزی

گاهی اوقات یك زخم معده یا اثنی‌عشر می‌تواند به سمت یك شریان دیواره معده یا اثنی‌عشر پیش برود و ایجاد خونریزی نماید. این وضعیت می‌تواند خیلی شدید باشد وخون ممكن است از طریق استفراغ و یا همراه با مدفوع از بدن خارج شود. استفراغی كه حاوی خون كهنه باشد به رنگ قهوه‌ای می‌باشد زیرا بعد از گذشت چند ساعت، خون در معده بر اثر تماس با اسید معده تغییر رنگ می‌دهد و به رنگ قهوه‌ای در می‌آید. به همین صورت، خونی كه همراه مدفوع خارج می‌گردد، از آنجایی كه این خون از روده‌ها عبور می‌كند دچار تغییر شده و مدفوع را به رنگ سیاه قیری در می‌آورد. بنابراین اهمیت زیادی دارد كه شما وقتی دچار استفراغ خونی میشود و یا اینكه مدفوعتتان مثل قیر سیاه میشود، سریعاً با پزشك خود تماس بگیرید.

سوراخ شدن

گاهی اوقات یك زخم می‌تواند دیواره معده یا اثنی‌عشر را به طور كامل سوراخ نماید و باعث شود كه اسید معده وارد حفره شكمی شود. در صورتی كه هرگونه محتویات معده به

حفره شكمی نشت كند، شخص دچار درد شدیدی شده و عفونت در شكم او ایجاد

می‌گردد.

در چنین مواقعی باید اقدام به عمل جراحی فوری نمود چون این وضعیت می‌تواند بسیار خطرناك و مرگبار باشد.

تنگی پیلور

به دریچه پایینی معده یعنی جایی كه معده به اثنی‌عشر متصل میشود پیلور (Pylours) یا باب‌المعده گفته میشود. وقتی كه تنگی پیلور ایجاد می‌گردد، این قسمت باریك شده و به خوبی عمل خود ر انجام نمی‌دهد. بروز زخمهای مكرر در طی چندین ماه یا چندین سال در محل اتصال معده به اثنی‌عشر باعث می‌گردد كه جای این زخمها سفت شده و دریچه را تنگ نماید به طوری كه اجازه ندهد كه غذا یا مایعات معده را ترك كنند. برخلاف بافتهای سالم و طبیعی، بافتی كه دارای جاز زخم می‌باشد، حالت ارتجاعی خود را از دست داده و در طی زمان، چروكیده و جمع میشود.

گاهی اوقات تنگی پیلور ممكن است بر اثر تورم اطراف یك زخم ایجاد شود، اما این تورم با مصرف داروهای متوقف كننده اسید معده، بهبود خواهد یافت. تنگی پیلور ممكن است در افرادی كه در طی چندین سال، گاه‌گاهی دچار سوءهاضمه شده‌اند هم ایجاد شود كه علایم مهم آن عبارتند از: استفراغهای مكرر و احساس پر بودن معده.

این وضعیت را می‌توان به طور موفقیت‌آمیزی با مصرف داروها درمان نمود، اما گاهی اوقات در صورتی كه تنگی پیلور خیلی شدید باشد، ممكن است نیاز به عمل جراحی و گشاد كردن آن باشد.