یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
بنیاد ملی نخبگان چگونه شکل گرفت
بنیاد ملی نخبگان کشور از همان اولین روز تأسیس قرار بود جایی باشد برای شناسایی، هدایت، حمایت مادی و معنوی نخبگان؛ جایی که اولویت اول آن جذب، حفظ و به کارگیری و پشتیبانی از این نخبگان در راستای ارتقای تولید علم، فناوری و توسعه علمی و متوازن کشور باشد.
در ماده دوم اساسنامه بنیاد، علاوه بر این برنامه ریزی برای احراز جایگاه برتر علمی، فناوری و اقتصادی در منطقه، براساس سند چشمانداز کشور درافق ۱۴۰۴ نیز بهعنوان یک هدف اساسی لحاظ شده است. هدفی که به فرموده مقام معظم رهبری دست نایافتنی بهحساب نمی آید.
ایده تأسیس بنیادی برای رسیدگی به مسایل گوناگون نخبگان علمی کشور، برای نخستینبار با رهنمود مدبرانه رهبر معظم انقلاب در دیداری که ایشان با برخی از همین نخبگان دانشگاهی داشتند، شکل گرفت.
ایشان در این دیدار که مهرماه سال ۱۳۸۳ برگزار شد، خطاب به مسئولان ارشد کشور فرمودند: «من در مورد خاصِ نخبگان اینجور بهنظرم میرسد که ما یک بنیاد نخبگان لازم داریم... ما باید یک بنیاد درست کنیم که زیر نظر ریاستجمهوری باشد؛ چون بهترینجا آنجاست. حتی دستگاه وزارتی هم برای این کار کافی نیست؛ چون این کار فراتر از کار یک وزارتخانه است.»
البته ضرورت تأسیس بنیادی برای نخبگان علمی کشور از مدت ها پیش از آن نیز بارها از سوی ایشان مطرح شده بود. رهبر معظم انقلاب در همان دیدار به این مسئله اشاره کردند: «من سالها پیش - قبل از دولت آقای خاتمی - به رییسجمهوری وقت گفتم دفتری درست کنید که به مسایل ارتباط دانشگاه با صنعت بپردازد. در یک نگاه وسیعتر؛ در واقع این میتوانست دفتری باشد برای رسیدگی به مسایل گوناگون نخبگان: شنیدن حرفهایشان، حل کردن مشکلات ویژهشان، نگاه به پیشنهادهایشان در زمینه پیشرفت کار و اصلا نگاه کلی به نخبهپروری در جامعه. بعد، در زمان دولت کنونی هم - دولت آقای خاتمی - به ایشان یکی، دو مرتبه گفتم، که کارهایی هم انجام دادهاند؛ منتهی کافی نیست.»
ایشان در دیدار سال بعد از آن هم با نخبگان کشور فرمودند: «مسئله اهمیت دادن به علم، اهمیت دادن به تحقیق، اهمیت دادن به فناوری، پرداختن به نخبگان؛ اینکه ما وقتی یک نخبه را دلگرم کردیم، هرجای دنیا هم برود، متعلق به کشور خواهد بود و مطالب فراوانی که شما گفتید و من خلاصهای از آن را یادداشت کردم حرفهای من است؛ اینها حرفهایی است که از ده سال پیش، دوازده سال پیش من دارم میگویم. من امروز نگاه میکنم، میبینم شما بدون اینکه بدانید یا یادتان باشد که این حرفها یک روز از سوی مسئولان نظام گفته شده، خودتان دارید این حرفها را میزنید و حرف دل شماست؛ این پیشرفت است.»
این رهنمودها فصل الخطابی برای مسئولان کشور بود. بلافاصله شورای عالی انقلاب فرهنگی دست به کار شد تا اساسنامه تأسیس بنیاد ملی نخبگان کشور را تنظیم کند.
پیش از آن نیز البته تلاش هایی برای ساماندهی حرکت علمی نخبگان کشور انجام شده بود. در تاریخ بیستویکم مهرماه ۱۳۶۶ آییننامه تأسیس شورا و دفتر جذب نخبگان از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده و در سیصد و چهل و چهارمین جلسه این شورا هم، محل استقرار مناسب آن نهاد ریاستجمهوری تعیین شده بود. کمیته علوم و فناوری نهاد ریاستجمهوری نیز در سال ۱۳۸۱ برای حمایت از نخبگان، صندوق ملی حمایت از نخبگان را از تصویب هیئت دولت گذارنده بود. با این حال، همه این فعالیت ها در نگاه رهبر معظم انقلاب کافی نبود.
با این وصف، اساسنامه بنیاد ملی نخبگان در پانصد و شصتمین جلسه مورخ دهم خردادماه ۱۳۸۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی در یک مقدمه، چهار فصل، شانزده ماده و نه تبصره به تصویب رسید.
هیئت امنا، رییس بنیاد و شورای نخبگان سه رکن اصلی بنیاد ملی نخبگان را تشکیل می دهد و از آنجا که بر اساس رهنمود مقام معظم رهبری ساز و کار این بنیاد باید بالاتر از سطح یک وزارتخانه تعریف می شد، رییسجمهور بهعنوان رییس هیئت امنای بنیاد ملی نخبگان انتخاب شد.
هیئت امنا عالیترین مرجع بنیاد در زمینه سیاستگذاری و تصمیمگیری و دارای کلیه اختیارات قانونی در حدود اهداف و وظایف بنیاد و اداره امور آن است و تقسیمبندی اعضای آن شامل دو گروه حقوقی و حقیقی است.
اعضای حقوقی بنیاد علمی نخبگان را رییسجمهوری بهعنوان رییس هیئت امنا، معاون اول رییسجمهوری، معاون رییسجمهوری و رییس بنیاد، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزرای علوم، بهداشت، ارشاد و آموزش و پرورش و همچنین رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی، رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، رییس جهاد دانشگاهی و رییس دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل می دهند.
نه نفر از شخصیت های خبره و نخبه علمی کشور نیز بهعنوان اعضای حقیقی به پیشنهاد رییس بنیاد و امضای رییس هیئت امنا انتخاب می شوند که دو نفر از آنها از علمای برجسته حوزه های علمیه به انتخاب شورای عالی حوزه علمیه قم و دو نفر نیز از بانوان نخبه علمی کشور هستند.
شورای نخبگان در واقع شورای علمی بنیاد است که ترکیب اعضای آن از رییس بنیاد (رییس شورا)، قایم مقام و معاونان بنیاد و هفت نفر عضو اصلی تشکیل شده که از میان نخبگان با پیشنهاد هیئت امنا و تأیید رییس هیئت امنا و حکم رییس بنیاد بهمدت پنج سال منصوب می شوند. شرایط و ویژگی اعضای شورای نخبگان و وظایف آنها نیز توسط هیئت امنا تعیین می شود.
جلسات عادی هیئت امنا سالی دو بار به پیشنهاد رییس بنیاد تشکیل می شود. هر جلسه با حضور حداقل دو سوم از اعضای هیئت امنا رسمیت می یابد و تصمیمات با رأی موافق اکثریت اعضای حاضر در جلسه معتبر است.
بودجه بنیاد از محل کمک های پیشبینی شده در ردیف های بودجه سالیانه کل کشور و کمکها و هدایای اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از دولتی و غیردولتی تأمین می شود.
همچنین بنیاد ملی نخبگان براساس آییننامه ها و مقررات اداری، مالی، استخدامی و تشکیلاتی خاص مصوب هیئت امنا مربوط که به تأیید رییس هیئت امنا می رسد، بدون الزام بهرعایت قانون محاسبات عمومی، قانون استخدام کشوری و سایر قوانین و مقررات عمومی، اداری، مالی و استخدامی اداره خواهد شد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با نخبگان علمی کشور در سال ۱۳۸۴ البته به اساسنامه تنظیم شده از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی ایراداتی را وارد دانستند: «من سال گذشته در همین جلسه پیشنهاد تأسیس بنیاد ملی نخبگان را مطرح کردم... اساسنامه بنیاد تصویب شد و آن را پیش ما آوردند. البته بهنظر ما اساسنامه نواقصی دارد که حتما باید برطرف شود و انشاءا... برطرف خواهد شد.»
بر همین اساس در پانصد و هفتاد و ششمین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ بیستم دیماه ۱۳۸۴ پیشنهاد اصلاح اساسنامه بنیاد ملی نخبگان توسط آقای دکتر عباسپور مطرح شد. اگرچه با درنظر گرفتن شرایط و صلاحدید شورا، تغییری در اساسنامه صورت نگرفت و مقرر شد بنیاد تحت نظر معاون اول رییسجمهور بهکار خود ادامه دهد و ضمن تسریع در تشکیل جلسات هیئت امنای بنیاد، گزارشی از فعالیتهای انجام شده در راستای راهاندازی بنیاد به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارایه کند.
پس از ابلاغ اساسنامه بنیاد ملی نخبگان کشور به نهاد ریاستجمهوری در ابتدای تشکیل دولت نهم، شکلگیری هرچه سریع تر بنیاد در دستور کار قرارگرفت.
لازمه شروع بهکار اجرایی بنیاد، مشخص شدن اعضا و تشکیل جلسه هیئت امنا بود. بدینمنظور پس از مصاحبه و مذاکره با تعداد زیادی از فرهیختگان و صاحب نظران و توضیح و تشریح اساسنامه بنیاد و اهداف آن و در نهایت جلب موافقت افراد، تعدادی بهعنوان اعضای حقیقی بنیاد انتخاب شدند. در تاریخ بیستم فروردینماه ۱۳۸۵ احکام بنیاد توسط رییسجمهوری صادر شده و بهمحض صدور احکام، هیئت امنا بهمنظور آغاز کارهای زیربنایی بنیاد و تدوین آییننامه های پیش بینی شده در اساسنامه در تاریخ بیستوپنجم اردیبهشتماه اولین جلسه خود را تشکیل داد.
دکتر واعظزاده اولین رییس بنیاد ملی نخبگان کشور بود که کار خود را در دولت نهم آغاز کرد. در دولت دهم خانم دکتر نسرین سلطان خواه جای او را در ریاست بنیاد ملی نخبگان گرفت. در مدت پنج سال از آغاز کار بنیاد، حدود چهار هزار نخبه علمی کشور شناسایی شده و نام آنها در لیست نخبگان بنیاد قرار گرفت. تصویب اعطای تسهیلات مسکن ۵۰ و ۸۰ میلیون تومانی برای این اعضا، معافیت از خدمت نظام وظیفه، حمایت از آثار علمی و پژوهشی نخبگان و... از جمله مهمترین تصمیماتی بود که در این مدت برای ساماندهی امور نخبگان گرفته شد. تأسیس خانه های استانی نخبگان هم برای جذب، شناسایی و سازماندهی نخبگان استانی از همان ابتدا در دستور کار بنیاد قرار داشت.
نویسنده: سید وحید موسوی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست